Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 14:38

Πολλή δουλειά για λίγα λεφτά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat την Πρωτομαγιά:

«Το 2023, το 7,1% των απασχολουμένων στην ΕΕ εργαζόταν πολλές ώρες στην κύρια εργασία του. Οι πολλές ώρες εργασίας αναφέρονται σε εκείνους τους εργαζόμενους που συνήθως περνούν 49 ώρες ή περισσότερες την εβδομάδα στη δουλειά. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με πολλές ώρες (11,6%), ακολουθούμενη από την Κύπρο (10,4%) και τη Γαλλία (10,1%). Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (0,4%), τη Λιθουανία και τη Λετονία (1,1% η καθεμία)».

Και ενώ 1 στους 10 Έλληνες εργάζεται περισσότερες από 49 ώρες την εβδομάδα, τα ημερομίσθια παραμένουν καθηλωμένα, με συνέπεια ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να είναι ο 5ος χαμηλότερος στην ΕΕ μετά την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Προφανέστατα οι Έλληνες εργάζονται πολύ για λίγα λεφτά και δεν επαναστατούν, γιατί ονειρεύονται να ανοίξουν δικό τους μαγαζί και να γίνουν αφεντικά του εαυτού τους. Τελικώς το μόνο που καταφέρνουν όσοι ανοίγουν μαγαζί είναι να εργάζονται ακόμα περισσότερες ώρες (μερικές φορές και για λιγότερα χρήματα), αφού σύμφωνα με τη Eurostat: «Ένα υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων εργάστηκε 49 ή περισσότερες ώρες (29,3% του συνόλου των αυτοαπασχολούμενων) σε σύγκριση με τους μισθωτούς (3,6% του συνόλου των εργαζομένων)».

Υπενθυμίζουμε ότι το 61,2% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν απασχολεί μισθωτούς και ότι το 28,6% απασχολεί από 1 μέχρι 4 εργαζόμενους. Ουσιαστικά το 89,8% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές και απασχολούν μέχρι 4 εργαζόμενους. Εννοείται ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να προσφέρουν μεγάλους μισθούς, γιατί μεταξύ άλλων θεωρούν ότι η βελτίωση της παραγωγικότητας επιτυγχάνεται με αύξηση του χρόνου εργασίας και όχι με επενδύσεις κεφαλαίου και εξειδικευμένο προσωπικό. Τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας, που καθιστά μη ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία, συντηρεί η ψηφοθηρική πολιτική κατακερματισμού της αγοράς, που αποτρέπει τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων προς όφελος των φοροφυγάδων και των πελατειακών σχέσεων. Και τελικώς όλοι δουλεύουν πολύ για ψίχουλα, ενώ οι… κουτόφραγκοι εργάζονται λιγότερες ώρες και έχουν μεγαλύτερο εισόδημα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός