Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022 23:05

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρόοδο στις συνομιλίες βλέπουν Κίεβο και Μόσχα - "Νέος γύρος τη Δευτέρα"

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία των δύο πλευρών μέσα στις επόμενες ημέρες από τους Ουκρανούς. Για νέες επαφές τη Δευτέρα μιλούν οι Ρώσοι.

Μετά από 18 ημέρες πολέμου και τρεις γύρους διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών στη Λευκορωσία, Κίεβο και Μόσχα εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Χθες, Σάββατο, έγινε γνωστό πως οι δύο πλευρές συνεχίζουν να συνομιλούν μέσω βίντεο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των επαφών.

Σήμερα, ωστόσο, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που είχε επίσης επιβεβαιώσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενημέρωσε για τη βελτιωμένη πορεία τους, αφήνοντας και ένα παράθυρο αισιοδοξίας για τις επόμενες ημέρες. "Πλέον, οι Ρώσοι μας ακούνε. Δεν μας δίνουν τελεσίγραφα, αλλά ακούνε προσεκτικά τις προτάσεις μας. Βλέπω ότι υπάρχει κατανόηση της διαδικασίας και πραγματικός διάλογος", έγραψε στο Twitter, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι κυρίαρχο αίτημα της Ουκρανίας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Νωρίτερα, μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικό Μέσο, είπε πως μία ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να είναι πολυδιάστατη, με προτεραιότητα στις εγγυήσεις για την ασφάλεια του ουκρανικού λαού.

Κρεμλίνο: Νέες συνομιλίες τη Δευτέρα

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, όμως, βλέπει και η άλλη πλευρά, με τον βουλευτή της Κρατικής Δούμας και μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, Λεονίντ Σλούτσκι να το παραδέχεται σε συνέντευξή του στο RT Arabic. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πρόοδος θα μπορούσε να αποτυπωθεί και σε μία κοινή θέση των δύο πλευρών, ενδεχομένως ακόμα και στην "υπογραφή εγγράφων".

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όπως αυτές μεταδόθηκαν από τη ρωσική Ria Novosti, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι νέες συνομιλίες θα γίνουν αύριο, Δευτέρα, επίσης μέσω βίντεο.

Η δήλωση αυτή βέβαια έρχεται σε αντίθεση με όσα είπε η ουκρανική πλευρά και συγκεκριμένα ο Ολέκσιι Αρεστόβιτς. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία διεξήγαγαν ενεργά συνομιλίες σήμερα, ωστόσο, το Κρεμλίνο διαψεύδει λέγοντας ότι ο νέος γύρος θα γίνει αύριο.

Λίγο αργότερα, η επιβεβαίωση για τη νέα αυριανή επαφή ήρθε και από το Κίεβο, από τον έτερο σύμβουλο του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ. Ο ίδιος έκανε λόγο για "σωρεία ζητημάτων" που χρήζουν προσοχής και θα τεθούν υπό συζήτηση της Δευτέρα.

Πηγή: news247.gr