Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 13:15

Η Λίνα Μενδώνη στο Ιστορικό δημαρχείο Καλαμάτας: “Θα συνεχιστεί η ανασκαφή στην πλατεία Υπαπαντής” (βίντεο)

Η Λίνα Μενδώνη στο Ιστορικό δημαρχείο Καλαμάτας: “Θα συνεχιστεί η ανασκαφή στην πλατεία Υπαπαντής” (βίντεο)

Για διαδικαστικούς λόγους δεν έχει προχωρήσει η ανασκαφή στην πλατεία Υπαπαντής, στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη και ο φωτισμός στο κάστρο της Καλαμάτας θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνάντησή της με τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, το απόγευμα της Πέμπτης, στο Ιστορικό Δημαρχείο.

Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον δήμο, συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού που αφορούν το δήμο, σχετικά με υποδομές αλλά και εκδηλώσεις.

Την υπουργό συνόδευε η γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την αρχαιολογική ανασκαφή στην Υπαπαντή, η υπουργός δήλωσε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα επανεκκινήσει τις ανασκαφές από την περιοχή της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, ανέφερε πως υπάρχει ενεργή εργολαβία που για διαδικαστικούς λόγους καθυστέρησε, ωστόσο, το έργο προχωρά κανονικά.

Για την ανασκαφή στην Αρχαία Θουρία ανέφερε πως το έργο προχωρά κανονικά, χαρακτηρίζοντας ευτύχημα το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος τόσο κοντά στην Καλαμάτα. Επεσήμανε ότι η αρχαιολογική έρευνα είναι σε εξέλιξη και δεν είναι αναδεδειγμένος ακόμα ο επισκέψιμος χώρος, καθώς υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα.

Οσον αφορά στον περιμετρικό φωτισμό του κάστρου της Καλαμάτας, που χρηματοδοτείται με 400.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, η κ. Μενδώνη ξεκαθάρισε ότι προχωρά κανονικά, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί τέλος του 2025.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι όσον αφορά στην ανασκαφή της Υπαπαντής, ο δήμος χρηματοδοτεί με 180.000 ευρώ το έργο, και μάλιστα σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έχει ανατεθεί και προχωρά η μελέτη ανάδειξης των αρχαίων. Για την στην Αρχαία Θουρία είπε ότι και εκεί υπάρχει ενεργή προγραμματική σύμβαση τα τελευταία 4 χρόνια, με τον δήμο να χρηματοδοτεί ετησίως με 30.000 ευρώ την αρχαιολογική έρευνα, ενώ ήδη πέρσι χρηματοδοτήθηκε με 28.000 ευρώ εργολαβία βελτίωσης της προσβασιμότητας στην περιοχή. “Είναι στις προτεραιότητές μας τα έργα πολιτισμού”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.