Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 09:01

Αγώνας ζωής στην Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Αγώνας ζωής στην Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας

 

Επτά άνθρωποι την ημέρα κάνουν χημειοθεραπεία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Καθένας από αυτούς περνά κάθε πρωί την πόρτα της Μονάδας Χημειοθεραπείας στο υπόγειο του νοσοκομείου και για τις επόμενες δύο έως πέντε ώρες ο χώρος της μονάδας γίνεται ο προσωπικός τους χώρος. Η προϊσταμένη του τμήματος Εφη Καμπουγέρη μιλώντας στην "Ε" μεταφέρει την αγωνία που μοιράζεται μαζί με τρεις ακόμα νοσηλεύτριες, οι οποίες φροντίζουν τους ογκολογικούς ασθενείς: “Με κοιτάζουν στα μάτια, ρωτάνε "θα ζήσω;"”.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Είναι λυπηρό ότι το κράτος δεν κατάφερε να κάμψει τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και η αξιολόγηση των πέντε ιατρών ογκολόγων οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη θέση παθολόγου - ογκολόγου στο νοσοκομείο (σχεδόν στον ένα χρόνο λειτουργίας της η μονάδα λειτουργεί χωρίς ογκολόγο), δεν έχει γίνει ακόμα  από το Συμβούλιο Κρίσεων της 6ης ΥΠΕ. Η πρόσληψη του ιατρού βρισκόταν στην αξιολόγηση των αιτήσεων από πέρυσι τον Ιούλιο, ενώ αναμενόταν ότι έως τον περασμένο Οκτώβριο το αργότερο θα είχε αναλάβει υπηρεσία. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος μας ενημέρωσε χθες ότι οι εν λόγω διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει πληροφόρηση από την Υγειονομική Περιφέρεια στην Πάτρα πότε θα γίνει. 

1.700 ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

Η Μονάδα Χημειοθεραπείας ξεκίνησε δυνατά τη λειτουργία της πέρυσι στις 29 Ιανουαρίου στο υπόγειο του Νοσοκομείου Καλαμάτας και σε αυτό τον ένα χρόνο έχει χορηγήσει 1.700 χημειοθεραπείες σε ογκολογικούς ασθενείς. Οταν ξεκίνησε ήταν ακόμη εδώ ο επικουρικός παθολόγος – ογκολόγος, ο οποίος μέσα στο επόμενο δίμηνο προσλήφθηκε ως μόνιμος στο Παναρκαδικό της Τρίπολης. Εκτοτε λειτουργεί με την επίβλεψη των δύο αιματολόγων του νοσοκομείου, του Ιωάννη Αδαμόπουλου και της Μαρίας Τσολάκου.

Η προϊσταμένη του τμήματος Εφη Καμπουγέρη μας λέει πώς γίνεται η χορήγηση χωρίς τον ογκολόγο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν ανθρώπινο και φιλόξενο χώρο όμορφα διαμορφωμένο, δυναμικότητας τεσσάρων κλινών και έξι πολυθρόνων τελευταίας τεχνολογίας. Στη μονάδα γίνονται θεραπείες για συμπαγείς όγκους. Γίνεται φλεβοκέντηση και λήψη εργαστηριακών και στη συνέχεια γίνονται οι θεραπείες των ασθενών.

ΜΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΙΣΟΔΟ

Ισως για κάποιους η επισήμανση να... φαντάζει περιττή, όταν πρόκειται όμως για ογκολογικούς ασθενείς η διακριτικότητα που προσφέρει η ανεξάρτητη είσοδος στο υπόγειο του νοσοκομείου είναι σημαντική για ανθρώπους με εύθραυστη ψυχολογία. Και όπως λέει η κ. Καμπουγέρη δεν είναι εύκολο να σε κοιτάζουν στα μάτια και να ρωτάνε "θα ζήσω;".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση των ογκολογικών ασθενών με τη μονάδα είναι τέτοια, αλλά και η μεταχείριση που έχουν, που "ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το τμήμα και ας μην έχει εδώ τον ογκολόγο", λέει η προϊσταμένη. Κατά μέσο όρο την ημέρα εξυπηρετούνται 7 άτομα, ένας σημαντικός αριθμός χωρίς το γιατρό, όπως επισημαίνει η ίδια, και αναλύει τη διαδικασία: Οταν έρχεται ο ασθενής και αφού γίνει γενική αίματος προετοιμάζεται συγχρόνως για την ενδοφλέβια χορήγηση. Ενα ακόμα πλεονέκτημα της θέσης που βρίσκεται η μονάδα είναι και το ότι ακριβώς δίπλα είναι το μικροβιολογικό εργαστήριο, οπότε οι εξετάσεις και οι απαντήσεις δίνονται χέρι με χέρι το πολύ σε 10 λεπτά.

ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΩΣ ΠΕΝΤΕ ΩΡΕΣ

Αφού λοιπόν μαζέψουν όλες τις γενικές αίματος οι δύο αιματολόγοι του τμήματος οι οποίοι επιβλέπουν τη διαδικασία, Ιωάννης Αδαμόπουλος και Μαρία Τσολάκου, βλέπουν τις απαντήσεις και κρίνουν αν θα προχωρήσει ή όχι

ο ασθενής στη θεραπεία. Αν ναι, η φαρμακοποιός θα κάνει τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων και οι νοσηλεύτριες τη χορήγηση. Ανάλογα με την πάθηση και το μέγεθος της βλάβης κάθε ασθενή, θα περάσει στη μονάδα τις επόμενες δύο έως πέντε ώρες της ημέρας του. Οσο για τη θεραπεία αυτή ετοιμάζεται πάντα με τις οδηγίες του ογκολόγου του ασθενούς, ο οποίος όμως βρίσκεται στην Τρίπολη ή την Αθήνα, γι' αυτό και από τη μονάδα του Νοσοκομείου Καλαμάτας εξαιρούνται οι χορηγήσεις εξειδικευμένων χημειοθεραπειών, για τις οποίες χρειάζεται απαραίτητα ογκολόγος. 

ΑΠΟ ΤΟ 2000

Κλείνοντας η Εφη Καμπουγέρη σημειώνει ότι και πριν το διαχωρισμό του τμήματος στην Κλινική Ημερήσιας Νοσηλείας της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας από το 2000, με ευθύνη του διευθυντή της κλινικής αιματολόγου Γιάννη Αδαμόπουλου, παρακολουθούνταν και υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα και συμπαγείς όγκους. Ομως το ότι έγινε ο διαχωρισμός αύξησε την εμπιστοσύνη των ογκολογικών ασθενών και ειδικά τους δύο τελευταίους μήνες δουλεύουν εντατικότατα. Σημείωσε επίσης ότι για να διαχωριστεί η Μονάδα Χημειοθεραπείας πίεσαν η διευθύντρια Νοσηλευτικής Μαρία Γκούζου και η τομεάρχης του Παθολογικού Τομέα Κατερίνα Κουτέλα. Μάλιστα η κ. Γκούζου, την οποία γνωρίσαμε και εμείς χθες, επεσήμανε ότι η πίεση απέδωσε γιατί η διοίκηση του νοσοκομείου έχει πάντα "ανοιχτό αυτί και μας ακούει".  

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ “ΞΑΝΑΡΧΙ-ΖΩ”

Ο Σύλλογος Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου “Ξαναρχί-ΖΩ” έχει στενή συνεργασία με το νοσοκομείο και τη μονάδα. Η πρόεδρός του Πολυτίμη Κυπραίου μίλησε στην "Ε" επισημαίνοντας την άψογη συνεργασία με τους ιατρούς αιματολόγους και την προϊσταμένη του τμήματος Εφη Καμπουγέρη. Μεταφέροντας το γραφειοκρατικό αδιέξοδο μας είπε ότι αδημονούν και οι ίδιοι για την πρόσληψη του ογκολόγου, γιατί οι ασθενείς πέρα από τις χορηγήσεις χρειάζονται και παρακολούθηση, αλλά και εξετάσεις. Αυτά γίνονται ακόμα σε νοσοκομεία εκτός νομού, οπότε ταξιδεύουν στην Αθήνα ή όπου αλλού είναι ο ογκολόγος, ο οποίος τους παρακολουθεί.

ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Το ότι η μονάδα υπολειτουργεί, καθυστερεί και μια σημαντική παρέμβαση από πλευράς του συλλόγου, που εδώ και μήνες διέθεσε χρήματα για να εκπαιδεύσει και να πιστοποιήσει δύο ομάδες μελών του για την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών και των συνοδών τους. Οπως μας εξήγησαν τόσο η κ. Κυπραίου όσο και η κ. Καμπουγέρη, με την έλευση του ιατρού ογκολόγου θα ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης. Ειδικότερα 5 πιστοποιημένα μετά από σεμινάρια μέλη του “Ξαναρχί-ΖΩ” θα υποστηρίζουν ψυχολογικά στις χορηγήσεις τους ογκολογικούς ασθενείς. Παράλληλα στο χώρο υποδοχής της ομάδας κάποιες από τις 25 εθελόντριες (οι οποίες πέρασαν επίσης από σεμινάρια και πήραν πιστοποίηση) θα προσφέρουν καφέ, συντροφιά και υποστήριξη στους συνοδούς των ασθενών. Και αυτό όμως όταν με το καλό προσληφθεί ο ιατρός...


NEWSLETTER