Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 18:51

Παπαευαγγέλου: Ο ένας στους 3 ασθενείς με κορονοϊό βρίσκεται στην Αττική

Γράφτηκε από την
Παπαευαγγέλου: Ο ένας στους 3 ασθενείς με κορονοϊό βρίσκεται στην Αττική

Σταθεροποίηση με ήπιες πτωτικές τάσεις παρουσιάζει η επιδημίας. Στο μισό υποχώρησαν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Σταθερός διατηρείται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια τις τελευταίες 3 εβδομάδες με το μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας να είναι στα 650 κρούσματα ανά ημέρα. Φαίνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμπιεστεί ακόμη παραπάνω η επιδημία, ενώ παρατηρείται ελαφρά αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 2500 ενεργά κρούσματα, δηλαδή ο ένας στους 3 ασθενείς με κορονοϊό διαμένει στην Αττική.

"Κυρίως απασχολεί η Δυτική Αττική και ο Κεντρικός Τομέας, ενώ υπολογίζεται ότι δείκτης Rt είανι 0,91, δηλαδή κατά από τη μονάδα, ενώ στη Β Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος. Οι κάτοικοι της Αττικής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί", ανέφερε η καθηγήτρια.

Σημείωσε ακόμη ότι σήμερα νοσηλεύονται συνολικά περίπου 1700 ασθενείς με covid-19, ενώ ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών των τελευταίων 7 ημερών είναι περίπου 130, οι μισές σε σχέση με πριν ένα μήνα. Η δε πληρότητα των κλινών σε ΜΕΘ είναι 55% και στη Θεσσαλονίκη 61%.

Σε κάποιες περιοχές βλέπουμε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο από κάποιες συρροές λόγω των συναντήσεων των εορτών αλλά και σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς χώρους που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μη δούμε έκρηξη κρουσμάτων.

"Δεν είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων 2 εβδομάδες μετά την πρωτοχρονιά ή περαιτέρω αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έδειξε υπευθυνότητα και δεν επιβεβαιώθηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων. Παρακολουθουμε την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική όμως αυτή είναι ηπιότερη απ' ότι αναμένονταν", ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου

Η χώρα τα πήγε πολύ καλά καλά κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων συμπλήρωσε ακόμη, καθώς έκλεισαν μόλις 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια. Επίσης στο 0,14% ο δείκτης θετικότητας στους εκπαιδευτικούς δηλαδή 7 κρούσματα.

"Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι καθώς θα πρέπει να προλάβουμε να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας ώστε να μετακινηθούν οι λοιμώξεις σε νεότερες ηλικίες όπου η νόσος εκδηλώνεται ηπιότερα" ανέφερε η καθηγήτρια.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια ωστόσο με μικρότερους ρυθμούς απ΄ ότι τον προηγούμενο μήνα ενώ και η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά, είδαμε μείωση περίπου 15% των ασθενών στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα. Πάντως η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει επιβαρυμμένη.

Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων εντός των τελευταίων 10 ημερών, δείχνει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις. Η Θεσσαλονίκη δείχνει ότι διατηρεί το ρυθμό συρρίκνωσης με ρυθμό περίπου 10%λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα.

Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων παραμένει βελτιωμένη και βλέπουμε διατήρηση της υποχώρησης των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65+. Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων παραμένει σταθεροποιημένη στα επίπεδα που παρατηρούσαμε στα μέσα Οκτωβρίου.

Το σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, να και με πιο αργό ρυθμό.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER