Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 10:32

Κορονοϊός: Αυξήθηκε ως και 337% το ιικό φορτίο στα λύματα - Οι «κόκκινες» περιοχές

Γράφτηκε από την
Κορονοϊός: Αυξήθηκε ως και 337% το ιικό φορτίο στα λύματα - Οι «κόκκινες» περιοχές

Δραματική είναι η αύξηση στο ιικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία για τα λύματα. Από τους εργαστηριακούς ελέγχους του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021 φαίνεται πως το ιικό φορτίο αυξάνεται επικίνδυνα.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Την εβδομάδα από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα από 15 έως 21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή. Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του κορονοϊού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό. Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER