Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 09:17

Προγεννητικός έλεγχος: Στην κύηση όλα είναι προβλέψιμα!

Γράφτηκε από την
Προγεννητικός έλεγχος: Στην κύηση όλα είναι προβλέψιμα!

 

Είναι η ωραιότερη στιγμή! Η στιγμή που βλέπεις το παιδί σου να έρχεται με ασφάλεια, ευθύνη και αγάπη στον κόσμο! Ξέρετε τι πρέπει να κάνουμε για να τη διασφαλίσουμε;

Τι είναι ο προγεννητικός έλεγχος;  

Ο έλεγχος και οι ειδικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται για να διασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, τον ασφαλή τοκετό καθώς και γερά και υγιή μωρά...

 

Πότε γίνεται;

Α. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

Ο έλεγχος που αφορά τους γονείς όπως και το στενό και ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον αφορά κυρίως την ύπαρξη πιθανού ιστορικού γενετικών, χρωμοσωμικών προβλημάτων ή συγγενών παθήσεων.

Τα τέσσερα συχνότερα κληρονομικά νοσήματα στην Ελλάδα είναι:

  • Μεσογειακή αναιμία
  • Κυστική ίνωση
  • Συγγενής βαρυκοϊα
  • Νωτιαία μυϊκή ατροφία

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ επίσης το Ιστορικό προηγούμενης εγκυμοσύνης, γιατί σε περίπτωση (πρόωρου τοκετού, προεκλαμψίας ή καθ’ έξιν αποβολών) θα πρέπει να είναι ενήμερος ο γιατρός.

 

Β. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 

Εκτός από τις μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις της μητέρας (Γενική αίματος, Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, Ομάδα αίματος και παράγοντας Rhesus,

Λειτουργία θυρεοειδούς, Καμπύλη σακχάρου, Καλλιέργεια κολπικού υγρού για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο και έλεγχο λοιμώξεων).

Έχουμε και την υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου για να σιγουρευτούμε πως εξελίσσεται εντελώς φυσιολογικά. Σε περίπτωση σοβαρών ανωμαλιών ακολουθεί ενδομήτρια θεραπεία στο έμβρυο.

 

Από ποιον γίνονται αυτές οι εξετάσεις;

Οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένους γιατρούς Εμβρυομητρικής Ιατρικής. Οποιαδήποτε εξέταση δεν γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένους γιατρούς, μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις.

 

Ποιες είναι αυτές οι εξετάσεις και πότε γίνονται;

  1. ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Η σημαντικότερη εξέταση προγενετικής διάγνωσης τόσο του συνδρόμου Down όσο και άλλων ανωμαλιών του εμβρύου γίνεται μεταξύ 11ης και 14ης βδομάδας. Μέσω αυτής της εξέτασης εντοπίζονται οι Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου και γίνεται μια πρώτη εκτίμηση της πορείας της εγκυμοσύνης.
  2. ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ, μια εξέταση-ορόσημο στην εγκυμοσύνη. Γίνεται η ενδελεχής εξέταση της ανατομίας του εμβρύου, και εξετάζεται η πιθανότητα πρόωρου τοκετού, προεκλαμψίας ή υπολειπόμενης ανάπτυξης.
  3. ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΜΒΡΥΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Doppler της 34ης εβδομάδας κύησης
  4. ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Ο Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος που βάζει «τέλος» στην αμνιοπαρακέντηση, αποτελεί μια επαναστατική και μεγάλης αξιοπιστίας μέθοδο (99%) έγκαιρης ανίχνευσης και πρόληψης των γενετικών παθήσεων που μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ένατη εβδομάδα της κύησης. Ο έλεγχος μέσω του Panorama Test που περιλαμβάνει την ανάλυση τμημάτων DNA του εμβρύου, είναι ασφαλής για τη μητέρα και το έμβρυο και γίνεται με μια απλή αιμοληψία στη μητέρα.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ M.D., PhD
Καθηγητής Γυναικολογίας-Μαιευτικής Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής

Ειδικός Εμβρυομητρικής Ιατρικής Παν/μίου Imperial College

- Καλαμάτα: Αντωνοπούλου 11 |Τ. 2106199000
https://petrosnikolaidis.gr | info@petrosnikolaidis.gr
https://www.facebook.com/embryoiatriki


NEWSLETTER