Δευτέρα, 10 Μαϊος 2021 08:28

Lockdown: Ερχεται νέα χαλάρωση μέτρων – Τελειώνουν sms, click away, click inside

Γράφτηκε από την


Τι αλλάζει τις επόμενες ημέρες και ποια περιοριστικά μέτρα καταργούνται


Σε νέα βήματα απελευθέρωσης αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, καθώς επισήμως η 15η Μαΐου είναι η ημερομηνία ορόσημο αφού ξεκινά η τουριστική περίοδος και η χώρα μπαίνει σε νέα βήματα άρσης του lockdown.

Παρότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποδεσμεύσει τη χώρα από τα περιοριστικά μέτρα, με την ελπίδα ότι θα έλθει η οικονομική ανάκαμψη μέσω του τουρισμού.

Εξάλλου οι εκτιμήσεις φέτος αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξουν και 15 εκατ. αφίξεις τουριστών, όταν τη μαύρη χρονιά του 2020, άγγιξαν μόλις τα 5 εκατ. οι πολίτες που πέρασαν τις πύλες της χώρας μας.

Οι ειδικοί
Έτσι οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αποφασίσουν αυτήν την εβδομάδα με κάθε λεπτομέρεια τα μέτρα που θα αρθούν αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρηθούν το επόμενο διάστημα.
Βέβαια οι φόβοι των επιστημόνων δεν έχουν εκλείψει για την πιθανότητα μεγάλης διασποράς του κορονοϊού, παρότι ο καιρός είναι καλός και η μετάδοση γίνεται πιο δύσκολα λόγω των εξωτερικών χώρων.

Ήδη πάντως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατάργηση των sms για τις μετακινήσεις και το εμπόριο, κάτι που τυπικά θα επιβεβαιώσουν οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής.

Από τις 15 Μαΐου πάντως αναμένεται να υπάρξει και η απελευθέρωση του λιανεμπορίου με την κατάργηση του click away και click inside. Άλλωστε οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό στην κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο σύστημα των ραντεβού δεν λειτουργεί γι αυτό και η κίνηση είναι περιορισμένη.

Εξάλλου η συγκεκριμένη απόφαση έχει ήδη ανακοινωθεί από κυβερνητικά χείλη.

Από την άλλη οι επιστήμονες αναμένεται να καθορίσουν αυτήν την εβδομάδα και το διευρυμένο ωράριο κυκλοφορίας. Από τις 23:00 που είναι σήμερα αναμένεται να μετακινηθεί κατά μία ώρα και η απαγόρευση να ξεκινά στις 12:00 τα μεσάνυκτα.

Στη συνέχεια και περίπου δύο εβδομάδες μετά, είναι πιθανό το ωράριο να διευρυνθεί περαιτέρω, με βάση ότι θα έχει ξεκινήσει και ο τουρισμός.

Οι ειδικοί επιστήμονες αναμένεται πάντως να αποφασίσουν και για τους γάμους τις επόμενες ημέρες και αν τα νέα ζευγάρια θα μπορούν από ποια ημερομηνία και με ποια πρωτόκολλα να κάνουν δεξιώσεις.

Εντός του μηνός αναμένεται να επανέλθουν οι δεξιώσεις με catering, σύμφωνα με και με τις τοποθετήσεις του υπουργού Ανάπτυξης.

Οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας θα καθορίσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να ισχύσουν σε δεξιώσεις γάμων, με δεδομένο ότι ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού δεν έχει εκλείψει σε καμία περίπτωση και οι φόβοι των λοιμωξιολόγων εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποφασίσει ότι οι δεξιώσεις θα γίνονται με τραπέζια 6 ατόμων όπως στην εστίαση, ενώ εκτός από τα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν, θα αποφασιστεί και ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να παραβρίσκονται σε γάμους και δεξιώσεις.

Πηγή: ethnos.gr