Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021 10:05

Κορονοϊός – SOS από Σαρηγιάννη: 6.500 κρούσματα στο τέλος Οκτωβρίου με χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού

Γράφτηκε από την
Κορονοϊός – SOS από Σαρηγιάννη: 6.500 κρούσματα στο τέλος Οκτωβρίου με χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού


«Όταν φτάσεις τις 6.000 κρούσματα κάθε μέρα κάποια μέρα η επιβάρυνση στο ΕΣΥ θα είναι πολύ σημαντική»


Ανήσυχος για «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού τους αμέσως επόμενους μήνες εμφανίστηκε  ο καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό θα φτάσουμε και τις 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο στο τέλος Οκτωβρίου, που σημαίνει 6.500 κάποια στιγμή. Πολύ μεγάλος αριθμός, που δεν έχουμε ζήσει στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Όταν φτάσεις τις 6.000 κρούσματα κάθε μέρα κάποια μέρα η επιβάρυνση στο ΕΣΥ θα είναι πολύ σημαντική, θα φτάσουμε τις 600 – 700 κλίνες ΜΕΘ… Γιατί να φτάσουμε εκεί;» διερωτήθηκε ο κ. Σαρηγιάννης. «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό, με εκστρατεία ενημέρωσης και από εμάς τους ειδικούς» τόνισε.

 

 

Εφαρμογή στα κινητά μετρά την ποιότητα του αέρα


«Σωματίδια και στην Αράχωβα»
Σε ό,τι αφορά τα σωματίδια από τις πυρκαγιές, ο καθηγητής επιβεβαίωσε ότι ο καπνός από την Εύβοια προκάλεσε υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων ακόμα και σε περιοχές που δεν μπορούμε να φανταστούμε, όπως η Αράχωβα. Εξήγησε ότι «το νέφος του καπνού με βάση τους ανατολικούς ανέμους έχει μεταφερθεί στη Στερεά Ελλάδα. Χθες υπήρξε η ανακάλυψη ενός μεγάλου τόξου που ξεκινούσε στη Λάρισα και στα Φάρσαλα και περνώντας όλη τη Στερεά, ουσιαστικά έφθανε μέχρι την Κόρινθο. Το ανώτατο όριο συναγερμού είναι 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Το μεσημέρι είχαμε υψηλές συγκεντρώσεις στην Αράχωβα τώρα είναι στον Κορινθιακό στα 30 με 35 μικρογραμμάρια».


Ο κ. Σαρηγιάννης ζήτησε από τις ευαίσθητες (όπως οι έγκυοι) και ευπαθείς ομάδες να μειώνουν την έκθεσή τους με μέτρα προφύλαξης και απολύμανσης του αέρα στο σπίτι τους άλλα και με επιλογή δραστηριοτήτων που θα μειώσουν την ένταση δραστηριότητας τους. «Χρειάζεται μάσκα N99 FFP3 πολύ βασικό όπλο για την προφύλαξη από τα σωματίδια. Μεγάλο ποσοστό της εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης περνάει δυστυχώς και στο εσωτερικό των σπιτιών, 50% με 60% περίπου» τόνισε.

Η εφαρμογή του ΑΠΘ
Ο Δημοσθένης μίλησε στον ΣΚΑΪ και για την εφαρμογή του ΑΠΘ RQuality, η οποία είναι καρπός έρευνας του ευρωπαϊκού προγράμματος ICARUS που συντονίζει το ΑΠΘ σε συνεργασία με εταίρους στο εξωτερικό και ελληνικές εταιρείες πληροφορικής όπως η ATCOM. «Η εφαρμογή μπορεί να δώσει με πολύ καλή ακρίβεια τη συγκέντρωση 6 βασικών ρύπων που απειλούν την ανθρωπινή ζωή όπως το όζον και τα σωματίδια από τις φωτιές. Μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν από το Google Play ή το Apple Store, και με βάση το σημείο που βρίσκεσαι, οπουδήποτε στον κόσμο, σου δίνει τη δόση που παίρνεις από την ένταση δραστηριότητας που κάνει αλλά και δίνει συμβουλές προστασίας της υγείας από τον ΠΟΥ» σημείωσε.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης πρόσθεσε δε ότι η εφαρμογή έχει και δεύτερη διάσταση, που έχει να κάνει με την καταγραφή του αποτυπώματος άνθρακα που εκλύει κάθε πολίτης ανά χρόνο με βάση τις δραστηριότητες που κάνει, με βάση ερωτηματολόγιο. «Είναι εφαρμογή εξατομικευμένη ενώ τα προσωπικά δεδομένα είναι απολύτως προστατευμένα» αποσαφήνισε.

Πηγή: ethnos.gr/

 


NEWSLETTER