Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 20:47

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η δεύτερη δόση αυξάνει τα αντισώματα

Γράφτηκε από την

Αναμνηστική δόση οκτώ μήνες μετά - Στην τελική Φάση 3 βρίσκεται μια διαφορετική μελέτη της Johnson & Johnson για τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου


Μια δεύτερη, ενισχυτική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson προσφέρει σημαντική αύξηση στα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του κορονoϊού, όπως φαίνεται από δύο προκαταρκτικές μελέτες της αμερικανικής εταιρείας. Οι μελέτες καταγράφουν αύξηση των δεσμευτικών αντισωμάτων κατά εννέα φορές, σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφονται 28 ημέρες μετά την αρχική λήψη του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Σε αντίθεση με τα εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία μπλοκάρουν άμεσα τον κορονοϊό, τα δεσμευτικά αντισώματα προσκολλώνται στον SARS-CoV-2 χωρίς να τον καταστρέφουν. Προσελκύουν, όμως, λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος που εξουδετερώνουν την απειλή. Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, δεν έχουν λάβει όμως την τελική απόφαση για τους λήπτες του εμβολίου της Johnson & Johnson λόγω έλλειψης δεδομένων.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, τα οποία παρουσιάζονται ως προδημοσιεύσεις και δεν έχουν υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο, προέρχονται από δύο κλινικές μελέτες της Φάσης 1/2a, οι οποίες είναι μικρότερες από τις μελέτες Φάσης 3. Στην τελική Φάση 3 βρίσκεται, ωστόσο, μια διαφορετική μελέτη της Johnson & Johnson για τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε μερικές εβδομάδες, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.


Σύμφωνα, πάντως, με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο New England Journal of Medicine, τα αντισώματα που προσφέρει ο αρχικός εμβολιασμός με μία δόση παραμένουν σε σχεδόν σταθερά επίπεδα οκτώ μήνες αργότερα.

Πηγή: reader.gr/