Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 12:00

CEO Moderna: Σε ένα χρόνο το τέλος της πανδημίας

Γράφτηκε από την
CEO Moderna: Σε ένα χρόνο το τέλος της πανδημίας


«Αυτοί που δεν εμβολιάζονται, θα ανοσοποιηθούν μόνοι τους φυσικά, διότι η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της γρίπης», σημείωσε ο CEO της Moderna


Το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να έρθει σε ένα χρόνο σημειώνει σε συνέντευξή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Moderna Στεφάν Μπανσέλ, καθώς όπως τονίζει, η αυξημένη παραγωγή εμβολίων διασφαλίζει τις παγκόσμιες προμήθειες. Παράλληλα, τονίζει ότι όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο αναμένεται να ανοσοποιηθούν φυσικά καθώς θα νοσήσουν, με τον κίνδυνο να οδηγηθούν στο νοσοκομείο να είναι ορατός. Επίσης, ο CEO της εταιρείας ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστούν οπωσδήποτε ενισχυτικές δόσεις εμβολίων.

«Αν δείτε την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε επίπεδο βιομηχανίας τους τελευταίους έξι μήνες, αρκετές δόσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες ως τα μέσα του επόμενου έτους ώστε όλοι σε αυτήν την Γη να μπορούν να εμβολιαστούν.

Οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούν επίσης να γίνουν στην έκταση που απαιτείται», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung και παράλληλα υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός θα είναι δυνατός άμεσα ακόμη και για νήπια.

Όσοι δεν εμβολιαστούν θα ανοσοποιηθούν φυσικά αλλά μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο

«Αυτοί που δεν εμβολιάζονται, θα ανοσοποιηθούν μόνοι τους φυσικά, διότι η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της γρίπης. Θα μπορεί κάποιος είτε να εμβολιαστεί και να έχει έναν καλό χειμώνα. Είτε να μην το κάνει και να κινδυνεύσει να αρρωστήσει και πιθανώς ακόμη και να καταλήξει στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει μια επιστροφή στην ομαλότητα το δεύτερο εξάμηνο του ερχόμενου έτους, ο Μπανσέλ απάντησε: «Από σήμερα σε έναν χρόνο υποθέτω».

Θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις
Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna σημείωσε ότι αναμένει πως οι κυβερνήσεις θα εγκρίνουν τις ενισχυτικές δόσεις για ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί διότι ασθενείς που κινδυνεύουν και εμβολιάστηκαν το περσινό φθινόπωρο χρειάζονται «αναμφίβολα» επαναληπτική δόση. Η ενισχυτική έχει τη μισή δόση της αρχικής, κάτι το οποίο σημαίνει ότι περισσότερες από αυτές θα είναι διαθέσιμες.

«Ο όγκος των εμβολίων είναι ο μεγαλύτερος περιοριστικός παράγοντας. Με μισή δόση, θα έχουμε 3 δισεκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες παγκοσμίως για το ερχόμενο έτος αντί για μόλις 2 δισεκατομμύρια», σημείωσε. Η σύνθεση των αναμνηστικών δόσεων παραμένει η ίδια με αυτήν της αρχικής για φέτος επειδή η Moderna δεν είχε αρκετό χρόνο για να την αλλάξει.

«Αυτήν την περίοδο εξετάζουμε βελτιστοποιημένες παραλλαγές της Δέλτα σε κλινικές δοκιμές. Αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για την ενισχυτική δόση για το 2022. Επίσης δοκιμάζουμε την Δέλτα συν την Βήτα, την επόμενη μετάλλαξη που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι είναι πιθανή», διευκρίνισε και τόνισε ότι η τιμή του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα παραμείνει η ίδια.

Πηγή: ethnos.gr

 

 


NEWSLETTER