Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 18:07

Ανώδυνο εμβόλιο σε μορφή τσιρότου

Τα προβλήματα και τις φοβίες, που δημιουργεί η χρήση βελονών στη χορήγηση φαρμάκων και εμβολίων, φαίνεται να αντιμετωπίζει ένα νέο τσιρότο που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και Βόρειας Καρολίνας, ανάπτυξαν με τη χρήση της τεχνικής της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ένα ειδικό τσιρότο που ενσωματώνει μικροβελόνες.

Οι μικροσκοπικές αυτές βελόνες, σύμφωνα με τις έως τώρα δοκιμές, πέρα από την ανώδυνη δράση τους, επιτυγχάνουν και σημαντικά καλύτερη απόκριση του Ανοσοποιητικού Συστήματος. Η ποσότητα μάλιστα του φαρμάκου που απαιτείται για κάθε δόση είναι σημαντικά μικρότερη από την απαιτούμενη για την κλασσική μέθοδο χορήγησης, αναφέρει το tvxs.gr.

Ταυτόχρονα το τσιρότο θα μπορούσε να ταχυδρομείται στο σπίτι του ασθενούς, κάνοντας περιττή την επίσκεψή του σε εξειδικευμένο ιατρικό χώρο και την ενασχόληση ιατρικού προσωπικού.

Με την κατάλληλη παραμετροποίηση , οι ειδικοί ελπίζουν οτι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εμβολιασμό, ενάντια σε ηπατίτιδα, ιλαρά και της Covid-19.

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, που εάν επιφέρουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα με τις αντίστοιχες σε ποντίκια, θα ανοίξουν νέους δρόμους στη χορήγηση φαρμάκων.