Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 09:23

Κορονοϊός: Αυξάνονται ραγδαία οι θάνατοι - Σε τροχιά ανόδου και οι νοσηλείες

Γράφτηκε από την

Κατά 35% αυξήθηκαν την εβδομάδα 18-24 Ιουλίου οι θάνατοι λόγω covid στην Ελλάδα φτάνοντας τους περίπου 39 την ημέρα. Την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι νοσηλείες, οι οποίες όμως αφορούν άτομα που δεν αποτελούν ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά.

Στους 271 έφτασαν οι θάνατοι συμπολιτών μας με κορονοϊό την εβδομάδα 18-24 Ιουλίου, μια καταγραφή η οποία δείχνει αύξηση κατά 35% μέσα σε μια εβδομάδα για τους ασθενείς με covid. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αφορούν κυρίως μεγάλες ηλικίες.

Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονται με covid, περίπου 2800 άτομα, δείχνοντας ότι ο αριθμός αυτός δεν υποχωρεί, αλλά αντίθετα αυξάνεται σταδιακά λόγω της διατήρησης των ημερήσιων κρουσμάτων στα επίπεδα των 20.000 ημερησίως. Το γεγονός ότι δεν παρατηρούνται εκτεταμένες σοβαρές νοσήσεις είναι σχετικά καθησυχαστικό, όμως από την άλλη μεριά έχουμε αύξηση θανάτων.

Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση ότι "το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.793 ασθενείς ήτοι 399 την ημερά (αύξηση 10% σε εβδομαδιαία βάση), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανήλθε σε 2.178 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 311, δηλαδή μόλις 4% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο δε αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 32".

Μια εβδομάδα πριν στην αντίστοιχη έκθεση σημειώνονταν ότι: "το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.540 ασθενείς (7μερος μέσος 363), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.097 ασθενείς (7μερος μέσος όρος 300). Ο δε αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 115".

Διαπιστώνουμε μια σημαντική αύξηση στις νέες νοσηλείες και στα εξιτήρια φυσικά, αλλά επειδή οι εισαγωγές υπερτερούν αυξάνονται και τα άτομα που παραμένουν στις κλινικές των νοσοκομείων. Μια ακόμη άσχημη παράμετρος αποτελεί το γεγονός ότι πλέον έχουμε σχεδόν 40 νεκρούς την ημέρα και αύξηση κατά 15% σε διασωληνώσεις.

Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όπως επισημαίνουν οι κλινικοί γιατροί του ΕΣΥ, τα περιστατικά με covid την τρέχουσα περίοδο δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα σοβαρές πνευμονίες. Όμως μπορούν να προκαλέσουν δραματικές επιπλοκές σε άτομα με άλλα νοσήματα και ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, "η βαρύτητα της νόσου δεν οδηγείται πια από την οξυμετρία, αλλά από συμπτώματα όπως ο εμμένων πυρετός ή η απορρύθμιση των συνοδών νοσημάτων".

Ο κ. Λουκίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο του εμβολιασμού και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε πλέον πνευμονίες που είχαμε στο παρελθόν. Ακόμα ανέφερε ότι έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό τα μηχανήματα ροής οξυγόνου στα νοσοκομεία. «Αυτό είναι κάτι που δείχνει την αλλαγή της κλινικής εικόνας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πανδημία και κυρίως στο θέμα των σοβαρών μολύνσεων που είναι αυτές που οδηγούν σε νοσηλεία. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι που μας βάζει να διαχειριστούμε τη νόσο με άλλο τρόπο και κυρίως αυτό που φαίνεται είναι ότι βγαίνουμε λίγο από τη βαρύτητα του οξύμετρου».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ ενώ όπως είπε "από αυτό που βλέπουμε κι εμείς καθημερινά στις κλινικές μας υπάρχει μια καλύτερη αναλογία εισιτηρίων – εξιτηρίων" Τόνισε δε ότι πρέπει "να είμαστε πιο προσεκτικοί στην προστασία των ευάλωτων και των ηλικιωμένων".

Μιλώντας για τη χαλάρωση των μέτρων ο κ. Λουκίδης επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις μέτρα μέσα στο καλοκαίρι κι επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί στην προστασία των ευάλωτων και των ηλικιωμένων γιατί αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι νοσηλείες που έχουμε «οδηγούνται» σε ένα μεγάλο βαθμό από πολύ ηλικιωμένους με πολλά υποκείμενα προβλήματα.

Πηγή: news247.gr