Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 20:10

Συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα η απεργία στα διαγνωστικά κέντρα της περιφέρειας (βίντεο)

Συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα η απεργία στα διαγνωστικά κέντρα της περιφέρειας (βίντεο)

Για τρίτη εβδομάδα απεργούν και δεν δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα της περιφέρειας. Στο 65% η συμμετοχή στην απεργία στη Θεσσαλονίκη, στο 100% στην υπόλοιπη χώρα.

Συνεχίζεται, για τρίτη εβδομάδα, η απεργία των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών, οι οποίοι δεν δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με κύριο αίτημα την κατάργηση ή δραματική μείωση του clawback.

Το μέλλον της κινητοποίησής τους θα αποφασιστεί στην πανελλαδική τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 800 εργαστηριακών ιατρών το προσεχές Σάββατο.

Η συμμετοχή στην αποχή αγγίζει το 100% στην περιφέρεια της χώρας ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό ξεπερνά το 65%.

Τα παραπάνω ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Tύπου η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μαρία Χατζηδημητρίου σημειώνοντας ότι τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών που τέθηκαν στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είναι:

Η κατάργηση του clawback ή έστω η μείωση στο 5% από 55-60% που είναι σήμερα.
Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον ΕΟΠΥΥ.
Και η συνυπευθυνότητα του clawback με το υπουργείο Υγείας, την ΗΔΙΚΑ και τους κλινικούς γιατρούς .
Ωστόσο, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «κακώς συνεχίζεται η απεργία στα διαγνωστικά κέντρα».

«Οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί οδηγούνται στην εξόντωση με το clawback , δηλαδή με την αναγκαστική επιστροφή των ποσών που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για εκτελεσμένες εργαστηριακές εξετάσεις που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό», επισήμαναν η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος και η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Κυριακή Μπαλτατζή και το μέλος του Συνδέσμου, Πέτρος Θεμελής.

Η κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι η μόνη θετική εξέλιξη είναι η αναγγελία υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης, χαρακτηρίζοντάς την ως ιστορική στιγμή για τον κλάδο καθώς αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

«Aπό το 2012 μέχρι σήμερα, με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί ασκώντας το ιατρικό τους λειτούργημα και εξυπηρετώντας τους ασθενείς τους, ταυτόχρονα τους χρηματοδοτούν , και αυτούς και το κράτος, μέσω του επαίσχυντου του μέτρου του clawback. To clawback ήταν ένα μνημονιακό μέτρο το οποίο θεσμοθετήθηκε με σκοπό να βγει το κράτος και η χώρα από την οικονομική κρίση. Και αυτό το μέτρο αντί να καταργηθεί όχι μόνο δεν έχει καταργηθεί αλλά συνεχίζεται και όσο πάει και αυξάνεται. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, από το 2012 έως και σήμερα, ασκούν κοινωνική πολιτική υγείας στις πλάτες των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών. Για το λόγο αυτό από τις 8 Μαΐου ψηφίστηκε πανελλαδική κινητοποίηση με κλειστά ιατρεία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, δηλαδή εδώ και τρεις εβδομάδες» ανέφερε η κ Χατζηδημητρίου.

Παράλληλα σημείωσε ότι η διαπραγματευτική επιτροπή την περασμένη Πέμπτη έθεσε τα τρία προαναφερθέντα αιτήματα στον υπουργό Υγείας και πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Υγείας έχει κάνει διάφορες κινήσεις προς την, κατά την άποψή του, οικονομική ελάφρυνση των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών. Και εν τέλει από αυτά τρία αιτήματα αυτό που ικανοποιήθηκε είναι το δεύτερο αίτημα και σήμερα έγινε αναγγελία υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που είχε η διαπραγματευτική επιτροπή μας με τη βοήθεια και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και αποτελεί για μας πραγματικά ιστορική στιγμή για τον κλάδο μας».

Πηγή: news247.gr