Πέμπτη, 30 Μαϊος 2024 20:34

Οι 3 χειρότερες τροφές για τα δόντια

Οι 3 χειρότερες τροφές για τα δόντια

Τα δόντια είναι κάπως χρήσιμα για την επιβίωση μας, αφού όταν αυτά έχουν πρόβλημα ή όταν δεν υπάρχουν, δεν μπορούμε να μασήσουμε τις τροφές που τρώμε για να ζήσουμε.

Επίσης, χωρίς σωστή μάσηση, η πέψη γίνεται δυσκολότερη -και τα σχετικά προβλήματα πολύ πιο πιθανά-, ενώ τα δόντια μας βοηθούν και να μιλάμε (παίζουν το ρόλο τους στο σχηματισμό ορισμένων ήχων).

Μια κάποια προσοχή την αξίζουν, με έναν καθαρισμό μια φορά τον χρόνο -εκτός και αν ο/η οδοντίατρος που εμπιστεύεστε έχει δει θέματα που πρέπει να τον/την επισκέπτεστε πιο συχνά.
Σήμερα θα βοηθήσουμε την προσπάθεια σας, με τις 3 τροφές που είναι οι χειρότερες για τα δόντια, ώστε να ξέρετε τι να κάνετε για να γλιτώσετε τις εξτρά συγκινήσεις.

Στο Νο1 της λίστας που δίνουν ειδικοί, είναι οι ζαχαρούχες καραμέλες/treats. Είναι γεμάτες με ζάχαρη που ‘ταΐζει’ τα βακτήρια που έχουμε στο στόμα μας και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσουμε τερηδόνα.

Ακολουθούν τα αμυλούχα προϊόντα (λευκό ψωμί, κράκερ, πατατάκια, ζυμαρικά κ.α.), καθώς διασπώνται σε σάκχαρα στο στόμα και για τα δόντια μας είναι σαν να τρώμε καραμέλες. Το αυτό ισχύει και με τα ζαχαρούχα ποτά.

Στην τρίτη θέση των χειρότερων τροφών για τα δόντια είναι τα όξινα τρόφιμα και ποτά. Αυτό που τα κάνει όξινα είναι ικανό να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών (βλ. εξωτερικό στρώμα), να οδηγήσει σε ευαισθησία ή/και τερηδόνα. Πέραν των εσπεριδοειδών, στην κατηγορία ανήκουν και οι σόδα και ο καφές, μαζί με το κρασί και φυσικά τους χυμούς φρούτων.

Αυτό περιλαμβάνει φρούτα όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ, καθώς και σόδα και καφέ.

ΠΩΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ

Επειδή δεν γίνεται να μην τρώμε και να μην πίνουμε τίποτα σε αυτήν τη ζωή, είναι κάπως χρήσιμο να ξέρουμε πώς μπορούμε να εξαφανίσουμε τους εχθρούς, αφότου απολαύσουμε κάτι ζαχαρούχο ή αμυλούχο ή όξινο.

Η σειρά με την οποία τρώμε τα τρόφιμα επηρεάζει την υγεία των δοντιών μας, με τους επαγγελματίες στοματικής υγείας να προτείνουν να τρώμε πρώτα τα ‘χειρότερα’ και μετά πιο υγιεινές, ινώδεις τροφές (πχ μήλα ή καρότα). Αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν να απομακρύνουμε τα σωματίδια των τροφίμων και τα σάκχαρα. Έτσι μειώνεται πολύ ο κίνδυνος συσσώρευσης πλάκας και τερηδόνας.

Κάτι άλλο που βοηθά είναι να πίνουμε πολύ νερό αφότου φάμε, το οποίο μπορεί να διώξει τα σωματίδια των τροφίμων και των σακχάρων. Ιδανικά βουρτσίζουμε μια ώρα αργότερα. Ποτέ αμέσως. Φυσικό ‘καθαριστικό’ είναι και το σάλιο. Άρα όσο περισσότερο μασάμε, τόσο περισσότερο σάλιο δημιουργούμε και τόσο καλύτερα καθαρίζουμε τα δόντια.

Πηγή: news247.gr