Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 09:22

Πιάστηκαν για διακίνηση 12 κιλών ηρωίνης: 7 Μεσσήνιοι έμποροι του λευκού θανάτου

Γράφτηκε από την

 

Περισσότερα από 250.000 ευρώ εκτιμάται ότι ήταν ο τζίρος της 7μελούς εγκληματικής ομάδας που διακινούσε ηρωίνη, χασίς και χάπια στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και το κέντρο της Αθήνας, και η οποία εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας μετά από τετράμηνη παρακολούθηση.

Τα μέλη της ομάδας, όλοι Μεσσήνιοι κάτοικοι Καλαμάτας και Αθήνας, όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, είχαν διακινήσει από το Μάρτιο μέχρι και προχθές πάνω από 12 κιλά ηρωίνη – ενώ από αυτά οι αστυνομικοί έχουν κατασχέσει τα 3,380 κιλά. Μόνο στο σπίτι του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης, ενός 49χρονου Κυπαρίσσιου κάτοικου Αθήνας, οι αστυνομικοί βρήκαν 1 κιλό ηρωίνη.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν συλληφθεί με σημαντικές ποσότητες από το ίδιο ναρκωτικό τον περασμένο Μάιο στη Νίκαια Αττικής και στα διόδια της Νεστάνης, και βρίσκονται στις φυλακές ως προσωρινά κρατούμενοι.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 5 ΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Με ταυτόχρονες επιχειρήσεις τη Δευτέρα στην περιοχή της Κυψέλης στην Αθήνα και στην Καλαμάτα συνελήφθησαν ο φερόμενος ως αρχηγός και 4 ακόμη μέλη της εγκληματικής ομάδας. Ως αρχηγός κατηγορείται ένας 49χρονος Κυπαρίσσιος ο οποίος μένει στην Αθήνα και φέρεται να είχε το γενικό πρόσταγμα για το ποιος θα κάνει τη μεταφορά, πού θα αποθηκευτούν τα ναρκωτικά και πότε θα... σπρωχτούν στην αγορά.

Πάντως πληροφορίες της “Ε” αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες δούλευαν ως χονδρέμποροι και την ηρωίνη την προμηθεύονταν από άλλους πιο “σοβαρούς παίκτες” στο χώρο της διακίνησης ναρκωτικών. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι συγκεκριμένοι είχαν ένα ρόλο ενδιάμεσου για την περαιτέρω διακίνηση της ηρωίνης, και γι’ αυτό ποτέ τα πακέτα της... παραγγελίας δεν έπεφταν κάτω από τα 100 γραμμάρια – ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε συνομιλίες των μελών γίνονταν συνεννοήσεις και για ποσότητες 400 γραμμαρίων.

Αξίζει πάντως να τονίσει κανείς ότι για ένα μικρό περιφερειακό τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, όπως αυτό της Καλαμάτας, η κατάσχεση ποσότητας ηρωίνης κοντά 3,5 κιλών δεν είναι μικρή υπόθεση. Επιπλέον, από τις αρχές Μαρτίου οπότε ξεκίνησε η έρευνα και οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας έκανε ενδιάμεσα δύο συλλήψεις και δούλεψε πάνω σε μια υπόθεση που ξεπερνά τα σύνορα του νομού.

Στο κομμάτι που αφορά τη διακίνηση των ναρκωτικών στην Αθήνα, οι φερόμενοι ως μέλη του κυκλώματος φαίνεται να τροφοδοτούσαν με ηρωίνη εμπόρους στις πιάτσες του κέντρου. Εκτιμάται ότι στο διάστημα αυτών των λίγων μηνών είχαν διακινήσει συνολικά 12 κιλά ηρωίνη σε Μεσσηνία και Αθήνα.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

Ο φερόμενος ως αρχηγός κατηγορείται ότι αποθήκευε κάποιες από τις ποσότητες των ναρκωτικών στο σπίτι του στην Κυψέλη, μετά τη σύλληψη στις 9 Μαΐου του αποθηκάριου της ομάδας: ενός 53χρονου κάτοικου Νίκαιας, ο οποίος έκρυβε μέσα στο πλυντήριο στο σπίτι του 1,540 κιλά ηρωίνης. Εκτοτε, εκτός από τον αρχηγό, χρέη αποθηκάριου φέρεται ότι έκανε και ένας 60χρονος Καλαματιανός που έμενε επίσης στην Κυψέλη.

Οι άλλοι 3 οι οποίοι συνελήφθησαν τη Δευτέρα είναι δύο 33χρονοι ιδιωτικοί υπάλληλοι και ένας 38χρονος, όλοι κάτοικοι Καλαμάτας. Ο ένας 33χρονος είχε αποφυλακιστεί μόλις πριν από 6 μήνες. Ο έτερος 33χρονος συνελήφθη και αυτός στην Κυψέλη, αφού είχε ανέβει στην Αθήνα τη Δευτέρα με το αυτοκίνητο για να φέρει στην Καλαμάτα ηρωίνη.

Εγκλειστος στις φυλακές και κατηγορούμενος ως μέλος της οργάνωσης είναι και ένας 58χρονος ο οποίος συνελήφθη στις 23 Μαΐου, όταν έφερνε με αυτοκίνητο από την Αθήνα στην Καλαμάτα ένα “τούβλο” ηρωίνης 258 γραμμαρίων.

ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Στις ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και της ΟΠΚΣ Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Δευτέρας, κατασχέθηκαν: ποσότητες ηρωίνης συνολικού βάρους 1.580,38 γραμμαρίων, χασίς συνολικού βάρους 328,9 γραμμαρίων, 283 ναρκωτικά δισκία, 48 δισκία (αναβολικά) που εμπίπτουν στην νομοθεσία για τον αθλητισμό και τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του ενός 33χρονου, 4 ζυγαριές ακριβείας, χρηματικό ποσό 2.295 ευρώ ως προερχόμενο από την πώληση ναρκωτικών, ένα όχημα ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, αντικείμενα που σχετίζονται με τη συσκευασία και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ηρωίνη η ομάδα την πωλούσε σε διακινητές προς 20 έως 30 ευρώ το γραμμάριο, ενώ την προμηθεύονταν από μεγαλέμπορους σε μικρότερη τιμή από αυτή που την πωλούσε. Οι Καλαματιανοί που κατοικούσαν εδώ ήταν αυτοί οι οποίοι αναλάμβαναν τις μεταφορές των πακέτων και διοχέτευαν τα ναρκωτικά σε διακινητές στο νομό ή έκαναν και οι ίδιοι διακίνηση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηρωίνη που προμηθεύονταν δεν ήταν από τις πιο καθαρές, αλλά θεωρείτο καλής ποιότητας και γι’ αυτό είχαν νταραβέρι σταθερά με συγκεκριμένους ανθρώπους και δεν πωλούσαν σε τυχαίους.

ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Σε βάρος των 5 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τον αθλητισμό και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνει ακόμη τα δύο έγκλειστα στις φυλακές μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος τους απήγγειλε κατηγορίες και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σταδιακά στον ανακριτή Καλαμάτας: σήμερα ο φερόμενος ως αρχηγός και ο 60χρονος αποθηκάριος, και αύριο ο ένας εκ των δύο 33χρονων. Οι δύο άλλοι, ο έτερος 33χρονος ο οποίος συνελήφθη στην Κυψέλη και ο 38χρονος κάτοικος Καλαμάτας, αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα σημαντικά χρηματικά ποσά που κέρδιζαν από τη διακίνηση των ναρκωτικών, οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons).