Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 18:49

Καταγγέλλει καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας

Καταγγέλλει καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας

Επιστολή με την οποία μιλά για καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων του αστυνομικού προσωπικού απέστειλε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας στο διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας και τις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού.

Αφορμή στάθηκε η εφαρμογή εδώ και 10 ημέρες του σχεδίου εμφανούς αστυνόμευσης της ΕΛΑΣ με την ονομασία «Περσέας», που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή "έχοντας ως δικαιολογία την υλοποίηση αυτού, έχουν διαπιστωθεί τα κάτωθι:

- Καμία σχεδόν υπηρεσία, είτε της έδρας της Δ.Α. Μεσσηνίας είτε εκτός αυτής, δεν εκδίδει – ανακοινώνει την εβδομαδιαία υπηρεσία όπως τούτο ορίζεται από το Π.Δ. 394/2001 όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 173/2013 και ισχύει.

- Το ωράριο του προσωπικού σε πολλές περιπτώσεις έχει υπερβεί κατά πολύ τις ώρες που ορίζει το Π.Δ. 394/2001.

- Σε περιφερειακό αστυνομικό τμήμα κατά τη διάρκεια της βάρδιας, να παραμένει σε αυτό μόνος του αστυνομικός ο οποίος τελεί σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου (σ.σ. αναφέρει και μερικά ακόμα στοιχεία αλλά κρίναμε ότι έπρεπε να μην γνωστοποιηθούν γιατί αφορά θέμα ασφάλειας των αστυνομικών)".

Και η επιστολή συνεχίζει ως εξής: "Επειδή σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούνται, στο όνομα της εφαρμογής του παραπάνω σχεδίου, οι κ.κ. διοικητές των αστυνομικών υπηρεσιών της Διευθύνσεώς μας να καταστρατηγούν το σύνολο σχεδόν των Προεδρικών Διαταγμάτων και των κανονιστικών διαταγών που διέπουν το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και να θέτουν σε κίνδυνο, με τις υπηρεσιακές τους ενέργειες, τις ζωές των συναδέλφων μας παρακαλούμε όπως άμεσα δώσετε τις κατάλληλες διαταγές προκειμένου όπως:

1. Σε όλες τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας και σε εμφανές σημείο αυτών να αναρτάται τόσο η υπηρεσία σε εβδομαδιαία βάση όσο και το σύνολο των ημερησίων αναπαύσεων που οφείλονται στο αστυνομικό προσωπικό όπως ρητά ορίζεται στο Π.Δ. 394/2001 και τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 173/2013 και ισχύει.

2. Με προσωπική ευθύνη των κ.κ. διοικητών των αστυνομικών υπηρεσιών της Διευθύνσεώς μας να παρακολουθείται το εβδομαδιαίο ωράριο καθ’ εκάστου αστυνομικού και σε περίπτωση υπέρβασής του να γίνεται αυτοδίκαια η αφαίρεσή τους την επόμενη εβδομάδα όπως ρητά ορίζεται στο Π.Δ. 394/2001. Είναι τουλάχιστον λυπηρό εν έτει 2018 να ακούγεται ως δικαιολογία από διοικητές υπηρεσιών ότι «δεν μου το ζήτησε ο αστυνομικός και δεν του το έδωσα».

3. Σε καμία υπηρεσία και για κανένα λόγο να μην μένει μόνος του συνάδελφος που τελεί σε υπηρεσία γραφείου".

Εμείς μάθαμε πάντως ρωτώντας ότι "η υπεραπασχόληση" δεν ξεπερνά τη μια - δυο ώρες και βέβαια όχι καθημερινά (χαρακτηριστικά μας ανέφεραν ότι σε σύνολο π.χ. 40 ωρών κάποιος να δουλέψει μια - δυο ώρες παραπάνω), ενώ, πράγματι, δεν τηρείται η πρόβλεψη να βγαίνουν οι υπηρεσίες των αστυνομικών σε εβδομαδιαία βάση -αυτό, όμως, καταστρατηγήθηκε από την πρώτη στιγμή και όχι εξαιτίας του "Περσέα", που εφαρμόζεται από τις 15 του τρέχοντος μήνα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι δόθηκαν εντολές για εφαρμογή των προβλεπόμενων Π.Δ. προς όλους τους διοικητές.

N.K.