Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 08:12

Μεσσηνία: Σε ίδρυμα στο Βόλο 16χρονος κλέφτης

Γράφτηκε από την

Στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Νέας Ιωνίας Βόλου θα οδηγηθεί ένας 16χρονος μετά τη σύλληψή του την περασμένη Παρασκευή, με διάταξη της ανακρίτριας Ανηλίκων Καλαμάτας, για διακεκριμένες κλοπές και εμπρησμό.

Η ανακρίτρια αποφάσισε να προβεί στο συγκεκριμένο αναμορφωτικό μέτρο αφού ο ανήλικος αθέτησε τον όρο που του επιβλήθηκε για να αφεθεί ελεύθερος τον περασμένο Μάιο από την ίδια και την εισαγγελέα: να αποζημιώσει εντός 15 ημερών τους παθόντες 10 κλοπών (μεταξύ αυτών και δύο αυτοκινήτων που στη συνέχεια έκαψε με τους συνεργούς του) και 4 αποπειρών κλοπής, αλλιώς θα μπει σε Ιδρυμα Αγωγής Αρρένων.

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Ο ανήλικος συλληφθείς κατηγορείται ότι διέπραξε αυτές τις κλοπές και τους εμπρησμούς από 27 Φεβρουαρίου έως 2 Μαΐου, μαζί με έναν 28χρονο, ο οποίος κρατείται στις φυλακές ως προσωρινά κρατούμενος, και έναν 27χρονο. Οι τρεις τους έπαιρναν... σβάρνα ό,τι κατάστημα έβρισκαν μπροστά τους, περιφερόμενοι με κλεμμένα αυτοκίνητα (τα οποία στη συνέχεια έκαιγαν) από χωριό σε χωριό στους Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης, Πύλου-Νέστορος και στους Γαργαλιάνους.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΛΟΠΕΣ 

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προέκυψε ότι ο ανήλικος και οι δύο άλλοι, στις 27 Φεβρουαρίου και στις 2 Μαΐου, έκλεψαν από τα Αλώνια του Δήμου Καλαμάτας και το Βουρνάζι του Δήμου Μεσσήνης δύο αυτοκίνητα, με τα οποία διέπραξαν συνολικά 8 κλοπές σε καταστήματα, από τα οποία αφαίρεσαν χρήματα, λίρες Αγγλίας, δολάρια Αμερικής, κινητό τηλέφωνο και καπνικά προϊόντα, καθώς και 4 ακόμη απόπειρες κλοπών σε καταστήματα. Τα αυτοκίνητα βρέθηκαν καμένα και κατεστραμμένα ολοσχερώς, το ένα στο Πλατύ και το άλλο στο Ασπρόχωμα του Δήμου Καλαμάτας.

Η δράση, ωστόσο, του ανηλίκου δεν σταματά στις προαναφερόμενες κλοπές και τους εμπρησμούς, καθώς σε βάρος του εκκρεμεί και άλλη δικογραφία.

 

Ο ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ 

Ο αναγκαστικός εγκλεισμός σε ίδρυμα εφαρμόζεται από τις δικαστικές αρχές σε περιπτώσεις που όλα τα υπόλοιπα αναμορφωτικά μέτρα έχουν αποτύχει. Σημειώνεται δε ότι το συγκεκριμένο αναμορφωτικό μέτρο προβλέπεται κυρίως για παιδιά με ιδιαίτερη προσωπικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς που δύσκολα αντιμετωπίζονται, και επιπλέον το οικογενειακό τους περιβάλλον είναι ακατάλληλο για να τα υποστηρίξει, κι έτσι το Ιδρυμα Αγωγής αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις της γονικής μέριμνας.

Θυμίζουμε ότι σε Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων είχαν οδηγηθεί δύο νεαροί Καλαματιανοί 16 και 17 χρόνων, τον Οκτώβριο 2017, μετά την απόφαση του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Καλαμάτας να προβεί στο συγκεκριμένο αναμορφωτικό μέτρο αφού όλα τα άλλα απέτυχαν να συμμορφώσουν τους δύο νεαρούς παραβάτες, καθώς οι δύο ανήλικοι Καλαματιανοί είχαν πάμπολλες κλοπές και συλλήψεις στο ενεργητικό τους. Το Ιδρυμα είναι το τελευταίο αναμορφωτικό ανάχωμα πριν την επιλογή του βαρύτερου μέτρου, της εισόδου του ανηλίκου σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων.

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Ο περιορισμός σε Ιδρυμα Αγωγής μπορεί να επιβάλλεται με δικαστική απόφαση και είναι το έσχατο μέτρο ανάμεσα σε 12 προτεινόμενα αναμορφωτικά μέτρα, τα οποία ξεκινούν από την επίπληξη. Το δικαστήριο θα επιβάλει τον περιορισμό όταν τα υπόλοιπα μέτρα έχουν κριθεί ανεπαρκή, αν και στην πράξη ο εγκλεισμός στο Ιδρυμα Αγωγής έρχεται να καλύψει εν πολλοίς την ανεπάρκεια των κρατικών θεσμών να υποστηρίξουν την εφαρμογή άλλων μέτρων, ειδικά σε ό,τι αφορά κοινωνικά/ψυχολογικά προγράμματα.

Επίσης, το μέτρο αυτό μπορεί να επιβληθεί ως προσωρινό από την ανακριτική αρχή, αντί για άλλο περιοριστικό όρο, αφού ασκηθεί η ποινική δίωξη από εισαγγελέα και εκκρεμεί πλέον η εκδίκαση της υπόθεσης στο ακροατήριο.

 

ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΩΓΗΣ 

Το μόνο σε λειτουργία Ιδρυμα Αγωγής Αρρένων Ανηλίκων είναι αυτό της Νέας Ιωνίας Βόλου, με ελάχιστους ανήλικους παραβάτες (9 – 10 αυτή την περίοδο). Η λειτουργία του Ιδρύματος, αν και καθορίζεται από το ίδιο θεσμικό πλαίσιο με αυτό των ειδικών καταστημάτων κράτησης νέων, ως δομή διαφέρει στη φιλοσοφία. Δεν υπάρχει για παράδειγμα υψηλή περίφραξη στο κτήριο για να θυμίζει φυλακή, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους ανηλίκους να κινούνται ελεύθερα μέσα στο χώρο, αλλά και να περνούν (μετά από άδεια του διευθυντή του Ιδρύματος) χρόνο με την οικογένειά τους. Παρακολουθούν κανονικά σχολείο και, μέσα από διάφορα προγράμματα και την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού, ζουν σε ένα ημιελεύθερο καθεστώς.