Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 08:45

Μπαράζ κακόβουλων κλήσεων από τηλέφωνα του εξωτερικού!

Γράφτηκε από την
Μπαράζ κακόβουλων κλήσεων από τηλέφωνα του εξωτερικού!

Μην απαντάτε σε κλήσεις από άγνωστους αριθμούς εξωτερικού που αρχίζουν από 0035, 0040, 0044 και 0049. Κλείστε το τηλέφωνο, είναι απάτη και μπορεί να δεχτείτε υπέρογκες χρεώσεις στο λογαριασμό σας. Ειδικά, τις τελευταίες ημέρες γίνεται… χαμός με κλήσεις αυτού του είδους σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα στην Καλαμάτα.

Χθες, επαγγελματίας κατήγγειλε στην “Ε” πως δέχονται στο σταθερό τηλέφωνο κλήσεις από άγνωστους αριθμούς με κωδικό 0049 και μία με κωδικό 0040. Αυτό επαναλήφθηκε τόσο την Τετάρτη (3 κλήσεις), όσο και χθες που δέχτηκαν τουλάχιστον 4 κλήσεις. Μάλιστα απάντησαν στις δύο πρώτες, διότι θεώρησαν ότι ενδεχομένως καλεί κάποιος πελάτης από το εξωτερικό, αλλά ο καλών κρατούσε το ακουστικό χωρίς να μιλά.

Κι αυτό είναι μόνο ένα περιστατικό από πλήθος άλλων παρόμοιων τηλεφωνημάτων που γίνονται σωρηδόν αυτές τις μέρες σε ανυποψίαστους πολίτες. Η επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, υπαστυνόμος Α' Σοφία Μπιτσώνη, μιλώντας στην “Ε” εξηγεί πώς οι επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να μας εξαπατήσουν, αλλά και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από κακόβουλες κλήσεις.

 

ΑΠΑΤΕΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οπως λέει η υπαστυνόμος, οι απατεώνες επικοινωνούν από αριθμούς με κωδικό εξωτερικού (0035 ή 0044) και συνήθως προσποιούνται τους τεχνικούς εταιρείας λογισμικού. Μιλούν είτε αγγλικά είτε ελληνικά και υποστηρίζουν ότι εντόπισαν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το έξυπνο κινητό μας. Στη συνέχεια ζητούν για την επιδιόρθωση του προβλήματος να εγκαταστήσουν συγκεκριμένες εφαρμογές και έτσι αποκτούν πρόσβαση από μακριά στη συσκευή μας. “Αυτό που κάνουν είναι να έχουν πλήρη πρόσβαση και αρπάζουν ό,τι δεδομένα μπορούν να βρουν: τραπεζικούς κωδικούς, αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, ώστε να αφαιρέσουν χρήματα” εξηγεί. Μπορεί ακόμα “να αποκτήσουν πρόσβαση και σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης και να εκβιάζουν με προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο για χρηματικά ποσά, ώστε να μην τις δημοσιεύσουν”. 

 

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ

Σε άλλη περίπτωση, όπως αυτές που καταγγέλλονται τις τελευταίες μέρες από πολίτες στην Καλαμάτα, οι απατεώνες δεν μιλούν όταν απαντήσει κάποιος στο τηλέφωνο, αλλά χρεώνεται ο λογαριασμός του. “Εμείς λέμε μην απαντάτε, μην ανταποκρίνεστε σε αυτές τις κλήσεις γιατί πολλές φορές, ακόμα και αν δεν έχουν σκοπό την πρόσβαση στη συσκευή, γίνεται υπερχρέωση των τηλεφωνικών λογαριασμών”, συμβουλεύει η υπαστυνόμος. Επίσης, “δεν καλείτε αυτούς τους αριθμούς όταν δεχτείτε αναπάντητη κλήση γιατί αποσπούν χρήματα μέσω των τηλεφωνικών χρεώσεων”, προσθέτει. Αν όμως συμβεί “επικοινωνήστε με τον πάροχο τηλεφωνίας και αν έχετε χρεωθεί, τότε το καταγγέλλετε είτε στο τμήμα, είτε στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος”, προτρέπει η υπαστυνόμος. Επιπλέον, συμβουλεύει να κρατάμε όλα τα στοιχεία της συνομιλίας, όπως και τον αριθμό τηλεφώνου που μας κάλεσε, ώστε να ενημερώσουμε τις διωκτικές αρχές.

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ

Σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα αυτό που κάνουμε άμεσα είναι να καταργήσουμε την εφαρμογή που εγκατέστησε στη συσκευή μας και να κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, συμβουλεύει η κ. Μπιτσώνη, καθώς και να εκτελέσουμε πλήρη σάρωση ασφαλείας στη συσκευή για να εντοπίσουμε αν υπάρχει ιός ή κάποιο επικίνδυνο πρόγραμμα. Επίσης, “αλλάζουμε τους κωδικούς πρόσβασης και κάνουμε χρήση ισχυρών κωδικών, ώστε να υπάρχει συνδυασμός χαρακτήρων και πολυπλοκότητας”. Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι έγινε τραπεζική συναλλαγή ή μεταφορά χρημάτων από τους λογαριασμούς μας ενημερώνουμε την τράπεζα άμεσα.

 

ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Σοφία Μπιτσώνη ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση μια εταιρεία λογισμικού (σ.σ. όπως για παράδειγμα η Microsoft) “δεν αποστέλλει email ή καλεί στο τηλέφωνο για να ζητήσει τα προσωπικά ή τα οικονομικά μας στοιχεία. Τα μηνύματα σφάλματος και προειδοποίησης από τις εταιρείες αυτές δεν περιλαμβάνουν ποτέ αριθμό τηλεφώνου και -προσοχή- δεν επικοινωνούμε με αυτό τον αριθμό”. Επίσης, προσέχουμε και “κατεβάζουμε λογισμικά από επίσημες ιστοσελίδες”, ενώ πρέπει να γνωρίζουμε ότι “ποτέ δεν θα ζητήσουν να πληρώσουμε με δωροκάρτα ή κρυπτονόμισμα· αυτό το κάνουν συνήθως απατεώνες”. Οπως και να ζητήσουν να φανερώσουμε προσωπικά μας στοιχεία. “Πρέπει να υποψιαστούμε ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει όταν ζητάνε τον αριθμό ταυτότητάς μας και το ΑΦΜ μας ή κωδικούς ebanking”, λέει η υπαστυνόμος και συμβουλεύει: “Κλείνουμε το τηλέφωνο, δεν δίνουμε παραπάνω στοιχεία και επικοινωνούμε απευθείας με την τράπεζά μας και φυσικά ενημερώνουμε την Αστυνομία καλώντας στο 11188”. 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ

Χθες επείγουσα ενημέρωση-ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εφιστώντας την προσοχή των μελών του για τηλεφωνική απάτη με αριθμούς εξωτερικού.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: “Κύριοι συνάδελφοι, σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει τηλεφωνική απάτη από το εξωτερικό με σκοπό την υποκλοπή κωδικών πρόσβασης και λοιπών προσωπικών στοιχείων. Συγκεκριμένα καλούν παριστάνοντας υποτιθέμενο εκπρόσωπο της εταιρείας Πληροφορικής Microsoft και με πρόσχημα την εκκαθάριση της συσκευής σας από κακόβουλο λογισμικό (ιούς), σας ζητείται να επιτρέψετε την εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης στον υπολογιστή, το κινητό ή το τάμπλετ σας”.


NEWSLETTER