Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015 09:00

6.000 κούτες λαθραία τσιγάρα σε πλοίο ανοιχτά της Κορώνης

Γράφτηκε από την
6.000 κούτες λαθραία τσιγάρα σε πλοίο ανοιχτά της Κορώνης

Σκάφος που μετέφερε πάνω από 6.000 κούτες λαθραία τσιγάρα (γύρω στα 3 εκατομμύρια πακέτα) εντόπισαν και κατάσχεσαν χθες το πρωί στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου, κοντά στις ακτές της Κορώνης και του Βενέτικου.

Πρόκειται για το σκάφος "Mesogio", σημαίας Τανζανίας, που οδηγήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου και συνελήφθησαν 6 ναυτικοί αλλοδαποί (Ουκρανοί οι περισσότεροι, αν όχι όλοι) μέλη του πληρώματος.

Αξιοποιώντας πληροφορίες, το Λιμενικό Σώμα κινητοποίησε αεροπλάνο για την παρακολούθηση ύποπτου σκάφους, το οποίο εντόπισε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κορώνης. Στη συντονισμένη επιχείρηση συμμετείχαν ελικόπτερο του Λιμενικού, περιπολικό σκάφος με ομάδα του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού, καθώς και πλοίο ανοικτής θαλάσσης με ομάδα της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.

Στην περιοχή εντοπίστηκε κι άλλο μικρότερο ύποπτο σκάφος, που ερευνήθηκε αλλά δεν βρέθηκε να έχει παράνομο φορτίο.

Οι λιμενικοί εκτιμούν ότι το "Mesogio" είναι πλοίο-"μάνα" που μοιράζει λαθραία τσιγάρα σε άλλα μικρότερα, τα οποία και προσεγγίζουν απομονωμένες ακτές για την εκφόρτωση του παράνομου φορτίου. Πάντως, δεν αποκλείουν και το ίδιο να περίμενε ειδοποίηση για την ακτή που θα προσέγγιζε για να ξεφορτώσει τα τσιγάρα.

Οι 6 ναυτικοί κρατούνται στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ οι κούτες με τα τσιγάρα μεταφέρθηκαν στις αποθήκες του Τελωνείου.

Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, ενώ το ύψος των διαφυγόντων δασμών αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την καταγραφή της ακριβούς ποσότητας των λαθραίων τσιγάρων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς τα στελέχη Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση, και εξήρε τον επαγγελματισμό και τον άριστο συντονισμό που επέδειξαν, με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, το Λιμενικό Σώμα να οδηγηθεί σε μια ακόμη μεγάλη επιτυχία απέναντι στις οργανωμένες μορφές εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «η εν λόγω επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί το προσωπικό Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και τη δίωξη του λαθρεμπορίου».


NEWSLETTER