Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 16:16

Ξεκίνησε η δίκη για τις πηγές Κουμπέ 

Ξεκίνησε η δίκη για τις πηγές Κουμπέ 

Κατηγορούμενη για απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου, που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, κάθισε χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μια γυναίκα με καταγωγή από την Ανδανία, η οποία φέρεται να διεκδικεί το άλσος της Κάτω Μέλπειας και τις πηγές Κουμπέ. Στο εδώλιο ως κατηγορούμενοι κάθισαν επίσης άλλοι 5: ο σύζυγος και ο αδελφός της, καθώς και ένας συμβολαιογράφος Οιχαλίας ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας. Επίσης για συνέργεια κατηγορείται ένας τοπογράφος μηχανικός Καλαμάτας και ένας δικηγόρος Αθηνών. 

Στους 6 κατηγορούμενους κατέθεσε μήνυση σε βάρος τους στις 13 Ιουλίου 2010 ο τότε πρόεδρος της Κάτω Μέλπειας του πρώην Δήμου Ανδανίας. Στη μήνυση υποστηρίζει ότι η κατηγορούμενη με έγγραφά της άρχισε το 2008 να αμφισβητεί την κυριότητα της κοινότητας στο άλσος. Παράλληλα κατονομάζει ως συνεργούς και συμπαραστάτες τον συμβολαιογράφο που έκανε τη διαθήκη του πατέρα της, τον τοπογράφο μηχανικό που έκανε το τοπογραφικό της κληρονομιάς, το σύζυγο και τον αδερφό της κατηγορούμενης, καθώς και έναν δικηγόρο Αθηνών. 

Χθες πρώτη μέρα της δίκης κατέθεσαν ως μάρτυρες ο νυν και τέως δήμαρχος Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος και Φίλιππος Μπάμης αντίστοιχα. 

 

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Ο πατέρας της κατηγορούμενης άφησε με διαθήκη του το 1996 μια έκταση στα δύο παιδιά του, πάνω από τις πηγές Κουμπέ. Σύμφωνα πάντως με τη μήνυση του προέδρου της Κάτω Μέλπειας, στη διαθήκη αναφερόταν ποια είναι η ιδιοκτησία που αφήνει ο πατέρας στα δύο παιδιά του, αλλά εκείνα προσπάθησαν να καταπατήσουν μέρος του άλσους και των πηγών με τη βοήθεια του συμβολαιογράφου, του τοπογράφου και του δικηγόρου. Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ότι από το δήμο έχουν διατεθεί 184.000 ευρώ για την ανάπλαση του χώρου, ενώ δεν γνωρίζει αν η κατηγορούμενη διεκδικεί εκτός από την έκταση και τις πηγές. Είπε όμως ότι απ' ό,τι ακούγεται η κατηγορούμενη φαίνεται πως προσπαθεί να καρπωθεί και τα νερά της περιοχής. Επίσης κατέθεσε ότι δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιο είναι το ύψος της ζημιάς που υπέστη ο δήμος -που είναι και ο πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση-, γιατί όπως εξήγησε η περιοχή είναι απείρου φυσικού κάλλους και έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία.

Ο πρώην δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η ιδιοκτησία του πατέρα της κατηγορουμένης απαλλοτριώθηκε από το Δημόσιο για να κατασκευαστεί η 7η επαρχιακή. Είπε ακόμα ότι δεν γνωρίζει πόσα στρέμματα είναι η έκταση που διεκδικεί, αλλά προφανώς -είπε- η κατηγορούμενη διεκδικεί μαζί και τα νερά της περιοχής, εφόσον αυτά βρίσκονται μέσα στην έκταση και εκεί είναι και το αντλιοστάσιο. 

 

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 1964

Πολύς λόγος έγινε χθες στο δικαστήριο και για το κτηματολόγιο του 1964, καθώς ο μηνυτής υποστηρίζει ότι αφού η κατηγορούμενη απέκτησε την απόλυτη κυριότητα της έκτασης (ο αδερφός της με συμβολαιογραφική πράξη τής δώρισε το μερίδιό του), έβαλε τοπογράφο μηχανικό και του έδωσε εντολή να φτιάξει τοπογραφικό διάγραμμα και να μεγαλώσει την περιουσία της από τα 3 στρέμματα που της ανήκαν, αλλάζοντας και μετονομάζοντας την τοποθεσία Σιάγκου-Κοτρώνι σε Κουμπέ. Τα στοιχεία της μήνυσης βασίζονται στο κτηματολόγιο του 1964. 

Πάντως ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Χρήστος Χρυσός είπε χθες στο δικαστήριο ότι ποτέ η εντολέας του δεν πήγε να διεκδικήσει τις κατασκευές και τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στις πηγές Κουμπέ και παραπλανητικά αναφέρεται στη μήνυση ότι διεκδικούνται 20 στρέμματα. Μάλιστα ο συνήγορος επικαλέστηκε την πραγματογνωμοσύνη της Αννας Μιχαηλίδη, η οποία -είπε- έκανε τις πραγματογνωμοσύνες στην υπόθεση Βατοπεδίου, και σύμφωνα με την οποία το ακίνητο που διεκδικεί η κατηγορούμενη δεν ξεπερνά σε αξία τα 50.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι από τα 24 στρέμματα που διεκδικεί ο δήμος, τα 7,8 στρέμματα φέρεται να είναι στην ιδιοκτησία της κατηγορουμένης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται σήμερα με την κατάθεση μαρτύρων, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν ζητήσει να προσκομιστεί το περιουσιολόγιο του Δήμου Οιχαλίας ώστε να φανεί ποια είναι η αξία του ακινήτου.

Ν.Κ.