Σάββατο, 29 Απριλίου 2017 08:58

Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας: Την Τετάρτη η απόφαση για Τατούλη - Νικολάκου

Γράφτηκε από την
Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας: Την Τετάρτη η απόφαση για Τατούλη - Νικολάκου

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας για την παράβαση καθήκοντος του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και της αντιπεριφερειάρχη Ντ. Νικολάκου, σχετικά με την ανισοκατανομή μέχρι αποκλεισμού της «Ε» από δημοσιεύματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα εκδοθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Χθες το μεσημέρι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα εκδοθεί το πρωί της Τετάρτης. 

Νωρίτερα, η εισαγγελέας Νικολίτσα Νικολοπούλου πρότεινε την αθώωση των δύο κατηγορούμενων καθώς, σύμφωνα με την ίδια, δεν παρέβησαν κανένα υπηρεσιακό καθήκον γιατί από το νόμο δεν είχαν την αρμοδιότητα για τις καταχωρίσεις. Η αντεισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας είπε στην αγόρευσή της ότι ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να τηρείται η ισοκατανομή των διακηρύξεων και προκηρύξεων στις εφημερίδες είναι ένας «λευκός ποινικός νόμος». Και αυτό γιατί, όπως είπε, δεν προβλέπει ορισμένο χρονικό πλαίσιο για την τήρηση της ισοκατανομής των καταχωρίσεων, ούτε συγκεκριμένες ποινικές κυρώσεις. Σε άλλο σημείο, επικαλούμενη μάρτυρες υπεράσπισης, σημείωσε ότι την αρμοδιότητα για τις καταχωρίσεις στις εφημερίδες την είχαν οι υπηρεσίες και οι γεωγραφικοί αντιπεριφερειάρχες. Η εισαγγελέας υποστήριξε ακόμη ότι τα προηγούμενα χρόνια, επί Νομαρχίας, η "Ελευθερία" είχε ευνοηθεί παίρνοντας περισσότερες διακηρύξεις και προκηρύξεις από το "Θάρρος" και τη "Φωνή". Επίσης είπε ότι δεν προκύπτει ζημία για την εφημερίδα ως προς το κύρος της, γιατί μια εφημερίδα κρίνεται στη συνείδηση του αναγνώστη από την ποιότητα των ρεπορτάζ της. Και υποστήριξε πως ο περιφερειάρχης αν ήθελε δόλια να πλήξει την εφημερίδα θα είχε επιλέξει πιο παρασκηνιακούς τρόπους, όπως το να κόψει τις συνδρομές.  

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Μαργέλης επεσήμανε πως, παρά τον ισχυρισμό του Π. Τατούλη και της Ντ. Νικολάκου ότι δεν είχαν την αρμοδιότητα να υποδεικνύουν σε ποιες εφημερίδες θα γίνονται οι καταχωρίσεις, υπάρχουν σχετικά έγγραφα τα οποία φέρουν τις υπογραφές τους. Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στα έγγραφα που ο Π. Τατούλης είχε αποστείλει προς τις Περιφερειακές Ενότητες και με τα οποία τις εγκαλούσε να ενημερώνουν το Γραφείο Τύπου -που υπάγεται απευθείας στον περιφερειάρχη και στο οποίο ήταν υπεύθυνη η κόρη του-, για το πού θα γίνονται οι καταχωρίσεις. Οταν μάλιστα δεν συμμορφώθηκαν κάποιες υπηρεσίες, ο περιφερειάρχης έστειλε νέο έγγραφο όπου ξεκαθάριζε πως το Γραφείο Τύπου θα υποδεικνύει τις εφημερίδες όπου θα γίνονται οι καταχωρίσεις.     

Σε άλλο σημείο ο κ. Μαργέλης, θέλοντας να σκιαγραφήσει την αξιοπιστία του κατηγορούμενου Π. Τατούλη, αναφέρθηκε σε δημόσιες δηλώσεις του μία ημέρα μετά την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου - με τις οποίες ο περιφερειάρχης υπονοούσε, κατά τον συνήγορο, πως λειτουργεί παραδικαστικό κύκλωμα στο Εφετείο Καλαμάτας για να παίρνουν εξωπραγματικές αποζημιώσεις οι ιδιοκτήτες που οι περιουσίες τους απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή του δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού. 

Ο έτερος συνήγορος πολιτικής αγωγής, Θεόδωρος Σχινάς, αντέκρουσε την εισαγγελική πρόταση περί «λευκού ποινικού νόμου» τονίζοντας ότι βασίζεται σε συνταγματικές υποχρεώσεις. Και πρόσθεσε ότι στην αμφισβητούμενη από την εισαγγελέα διάταξη ο κ. Τατούλης, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, υποχρεούται υπηρεσιακά να εφαρμόσει το νόμο. Αλλωστε, σημείωσε, με τα αλλεπάλληλα έγγραφα τα οποία απέστειλε προς τις υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων (και στα οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα ο Κ. Μαργέλης), ο ίδιος ο κ. Τατούλης έχρισε εαυτόν αρμόδιο για την κατανομή των διακηρύξεων και προκηρύξεων. 

Ο συνήγορος αναφέρθηκε ακόμη στα δημοσιεύματα της "Ελευθερίας" που γνωστοποιούσαν το πρόβλημα κατανομής των καταχωρίσεων - και τόνισε ότι, παρ' όλα αυτά, ο Π. Τατούλης έστειλε έγγραφο για να διορθωθεί η άνιση κατανομή μόλις μία εβδομάδα πριν συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η εφημερίδα. 

Αναφορικά με την Ντίνα Νικολάκου, ο κ. Σχινάς ανέφερε ότι από τη θεσμική της θέση παρακολουθούσε το Γραφείο Τύπου, το οποίο κατένειμε κατ' εντολή του περιφερειάρχη τις διακηρύξεις και προκηρύξεις στις εφημερίδες. 

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ

Οι συνήγοροι υπεράσπισης από την πλευρά τους επέμειναν ότι η κατηγορία ενάντια στον κ. Τατούλη και την κ. Νικολάκου είναι «κατασκευασμένη» και πως βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου με σκοπό να εκπέσουν από τη θέση τους μέσω μιας ποινής που θα τους στερούσε τα πολιτικά δικαιώματα. Μίλησαν για πολιτική δίωξη των κατηγορουμένων, ισχυριζόμενοι ότι η εφημερίδα μετέτρεψε μια αστική διαφορά σε πολιτική δίκη. Επανέλαβαν δε τη θέση της υπερασπιστικής γραμμής που ακολούθησαν και στις προηγούμενες συνεδριάσεις, λέγοντας πως η "Ελευθερία" ήθελε να συνδιοικεί με την Περιφέρεια. 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης αναφέρθηκαν και στον πρώην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη, για τον οποίο υπονόησαν ότι βοήθησε να στηθεί το κατηγορητήριο επειδή -κατά τα λεγόμενά τους- δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στα νέα ήθη της περιφερειακής αρχής και εξωθήθηκε σε παραίτηση. 

Οσον αφορά το νόμο περί ίσης κατανομής διακηρύξεων και προκηρύξεων, η υπεράσπιση ταυτίστηκε με την εισαγγελική πρόταση σχετικά με όσα η κ. Νικολοπούλου είχε αναφέρει περί γενικότητας και ασάφειας σε συγκεκριμένα άρθρα του. 


NEWSLETTER