Τετάρτη, 24 Μαϊος 2017 17:50

Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας: Ενοχοι για εικονικά τιμολόγια λογιστής και μαραγκός 

Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας: Ενοχοι για εικονικά τιμολόγια λογιστής και μαραγκός 

Ενοχους για την έκδοση εικονικών τιμολογίων για ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους 631.000 ευρώ, κρίθηκαν και σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας ένας μαραγκός και ένας λογιστής - ενώ για έναν επιχειρηματία της Καλαμάτας έπαψε η ποινική δίωξη γιατί πέθανε.

Οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 5 χρόνια φυλάκιση ο καθένας με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 6 έτη κάθειρξη ο καθένας και είχαν αφεθεί ελεύθεροι αφού έγινε δεκτό το αίτημα η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τις εκθέσεις των υπαλλήλων της ΔΟΥ Καλαμάτας, πρόκειται για τιμολόγια που εκδόθηκαν από ανύπαρκτη επιχείρηση με υποτιθέμενη έδρα στη Θουρία, το 2005 και το 2006. Οι ανύπαρκτες συναλλαγές αφορούσαν εικονικές πωλήσεις παλετών. Ως ιδιοκτήτης της ανύπαρκτης επιχείρησης με τις παλέτες εμφανιζόταν ο μαραγκός, ενώ ο λογιστής -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- υπέγραφε τις δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ. 

Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης με τις παλέτες ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι ο επιχειρηματίας ο οποίος έχει πεθάνει, του έκανε αρχικά μια πρόταση για να φαίνονται τα δικά του φορολογικά στοιχεία προσφέροντάς του κάθε μήνα 600 ευρώ. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι άρχισε κάτι να υποψιάζεται όταν κυκλοφόρησε στην αγορά ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ετοιμάζεται να βαρέσει κανόνι. Ο λογιστής στην απολογία του αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του. Υποστήριξε επίσης ότι τα τιμολόγια που του πήγαιναν καταχώριζε μια κοπέλα που είχε στο γραφείο του και πως δεν είχε λόγο να τα αμφισβητήσει γιατί έβλεπε κάθε φορά που πήγαινε στην εταιρεία τού επιχειρηματία τις παλέτες. 

Ν.Κ.