Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 21:17

Κώστας Μαργέλης προς δικηγόρους: «Θέλει δυναμικά μέτρα, τέρμα η εποχή των εγγράφων»

Γράφτηκε από την
Κώστας Μαργέλης προς δικηγόρους: «Θέλει δυναμικά μέτρα, τέρμα η εποχή των εγγράφων»

Να ξεχάσουν την εποχή των επιστολών διαμαρτυρίας και να προχωρήσουν σε δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, κάλεσε τους δικηγόρους της Καλαμάτας ο πρόεδρος του συλλόγου τους Κώστας Μαργέλης. Οπως τόνισε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μελών που έγινε χθες: «Θέλει δυναμικά μέτρα, τελείωσε η εποχή των εγγράφων. Αν δεν κινηθούμε θα μας τα πάρουν όλα». Δεν απέκλεισε, μάλιστα, ακόμα και καταλήψεις δικαστικών μεγάρων: «Οταν υπάρχει συνταγματική εκτροπή η αντίδρασή μας θα είναι αντίστοιχη. Είναι πολύ πιθανό να αποφασιστούν και καταλήψεις δικαστικών μεγάρων».
Τα παραπάνω ο Κώστας Μαργέλης ανέφερε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δικηγόρων για τα σημεία του νέου μνημονίου που θίγουν το δικηγορικό επάγγελμα όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Παράλληλα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά των συμβολαιογράφων για τους οποίους είπε: «Ντρέπομαι να τους θεωρώ συναδέλφους μου».
Στην έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας δεν μάσησε τα λόγια του ούτε για το νέο μνημόνιο, για το οποίο είπε ότι αποτελεί την ταφόπλακα και εξοντώνει οριστικά τη δικηγορία, τόσο ως ελεύθερο επάγγελμα, όσο και ως δημόσιο λειτούργημα. Τόνισε δε ότι «ικανοποιεί τα συμφέροντα των ολίγων και οικονομικά ισχυρών», ενώ απαξιώνει πλήρως το θεσμό της δικαιοσύνης. Είπε μάλιστα ότι ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νίκος Κανελλόπουλος -ο οποίος διαπραγματεύτηκε με την τρόικα την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος- εκπροσωπεί δικηγορικές εταιρείες, αφήνοντας το ακροατήριο να βγάλει τα συμπεράσματά του.

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ»

Στις απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήρισε, ρυθμίσεις για τον κλάδο των δικηγόρων στο νέο μνημόνιο, ανέφερε: Την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων στα συμβόλαια. Την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για τους έμμισθους δικηγόρους. Την πλήρη απελευθέρωση των αμοιβών, διά της προκαταβολής όμως συγκεκριμένων ποσών. Την αναθεώρηση των ασφαλιστικών τους εισφορών και των εισφορών προς τους δικηγορικούς συλλόγους. Το διορισμό “μη δικηγόρων” ως διαμεσολαβητών. Στις ρυθμίσεις δε οι οποίες πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, ανέφερε τη δυνατότητα επαναδιορισμού συνταξιούχου δικηγόρου στα μητρώα ενός δικηγορικού συλλόγου, αλλά και τη δυνατότητα διορισμού ως δικηγόρων συνταξιούχων άλλων κλάδων, με πτυχίο Νομικής.

ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Για μια ακόμα φορά χθες ο Κώστας Μαργέλης επανέλαβε την αντίθεσή του αλλά και την αντίθεση των δικηγόρων επαρχιών να επιτρέπεται η ίδρυση δικηγορικής εταιρείας και μεταξύ δικηγόρων - μελών διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων «και να επιτρέπεται η ίδρυση υποκαταστημάτων και στην ημεδαπή», τονίζοντας ότι η απαγόρευση σύστασής τους δεν έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Επίσης αντίθετοι οι δικηγόροι είναι και στην ψηφισθείσα ρύθμιση για την διαφήμιση των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιρειών, καθώς και στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις οποίες, σύμφωνα με τον Κώστα Μαργέλη «παραγράφονται και δεν εκτελούνται ποινές που έχουν επιβληθεί από τα δικαστήρια, και παραγράφεται και παύει η ποινική δίωξη συγκεκριμένων αδικημάτων». «Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε, στο όνομα της αποσυμφόρησης των φυλακών την παραγραφή και την μη εκτέλεση των ποινών που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ


Από τις... άγριες διαθέσεις του προέδρου δεν γλύτωσαν ούτε οι συμβολαιογράφοι, για τους οποίους είπε πως έπαιξαν «ύπουλο παιχνίδι», ενώ δεν αντιλαμβάνονται τους δικηγόρους ως συναδέλφους τους και «θέλουν να μας τα πάρουν όλα», αναφερόμενος προφανώς στη δικηγορική αλλά και δικαστηριακή ύλη που τους ανατίθεται από το νέο μνημόνιο. «Συγγνώμη γιατί ήμουν πολύ επιεικής μαζί τους - ντρέπομαι να τους θεωρώ συναδέλφους μου», είπε σε σημείο της ομιλίας του και συνέχισε την επίθεσή του κατηγορώντας τους ότι «δουλεύουν πίσω από την πλάτη των δικηγόρων». Δεν παρέλειψε επίσης να επαναλάβει ότι το επάγγελμα του συμβολαιογράφου είναι «το πιο κλειστό επάγγελμα».

ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΤΥΔΕ


Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Κώστας Μαργέλης τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των δικηγόρων των επαρχιών είναι ο ασφαλιστικός τους οργανισμός (ΤΥΔΕ), ο οποίος από διετίας έπαυσε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των ασφαλισμένων. «Οι δικηγόροι της Καλαμάτας είμαστε χωρίς υγειονομική περίθαλψη, οι φαρμακοποιοί της Καλαμάτας έχουν διακόψει τις συμβάσεις τους με το ΤΥΔΕ, οι γιατροί διακόπτουν τις συμβάσεις τους, δεν υπάρχει ελεγκτής γιατρός και το ΤΥΔΕ έχει σταματήσει να πληρώνει», είπε ενώ μίλησε με σκληρά λόγια για την αδιάφορη στάση των νέων δικηγόρων οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την κατάληψη των γραφείων του ασφαλιστικού φορέα την περασμένη Παρασκευή (σ.σ. η οποία αναβλήθηκε τελικά γιατί είχε κλείσει ο δρόμος στην Τσακώνα). Και παρόλο που όπως τόνισε είναι το σημαντικότερο πρόβλημα των δικηγόρων, στο λεωφορείο για την κατάληψη στην Αθήνα συμμετείχαν μόνο 38, σε σύνολο 340 μελών του Δικηγορικού Συλλόγου. «Θεωρώ απαράδεκτο να έχουν τα κορόιδα να τρέχουν και δικηγόροι από μηδέν έως 5 χρόνια στο επάγγελμα να κάθονται στον καναπέ ή στο κρεβάτι τους», σημείωσε σε έντονο ύφος, ενώ καταλήγοντας είπε ότι η κατάληψη θα γίνει ακόμα κι αν συμμετέχουν σε αυτή μόνο τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου.


NEWSLETTER