Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 17:47

Μεσσηνία: Δικαίωση δασοπυροσβέστη για τον τραυματισμό από πτώση βράχου

Μεσσηνία: Δικαίωση δασοπυροσβέστη για τον τραυματισμό από πτώση βράχου

Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να δικαιωθεί τελικά από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Τρίπολης ο 39χρονος σήμερα δασοπυροσβέστης, ο οποίος στις 22 Ιουνίου του 2008 καθώς επέστρεφε με τη μηχανή στο σπίτι του από τον Ταΰγετο ένας βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό λίγο μετά τους “Πέντε Δρόμους” και συνέθλιψε το αριστερό του πόδι από το γόνατο και κάτω.

Αυτό που ξεχωρίζει στην απόφαση, όπως είπε στην "Ε" ο δικηγόρος του ενάγοντα Κώστας Μαργέλης, είναι ότι το δικαστήριο αναγνωρίζει υπαιτιότητα στον φορέα που είχε την ευθύνη της συντήρησης του εθνικού δρόμου Καλαμάτα - Σπάρτη. Επιδίκασε μάλιστα στον 39χρονο αποζημίωση 10.000 ευρώ για την ψυχική ταλαιπωρία και τα ιατρικά έξοδα, τα οποία θα πληρώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως διάδοχος του Δημοσίου σε ό,τι αφορά την ευθύνη συντήρησης και σήμανσης εθνικών δρόμων.

 

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ

Ηταν 6.20 το απόγευμα όταν ο 29χρονος πυροσβέστης γυρνούσε με τη μηχανή του στην Καλαμάτα και λίγο μετά τους “Πέντε Δρόμους” έγινε μια μεγάλη κατολίσθηση βράχων και μια ογκώδης πέτρα τον χτύπησε στο αριστερό πόδι, κάτω από το γόνατο. Σύρθηκε με τη μηχανή 50 μέτρα πριν σταματήσει και για καλή του τύχη ο άνθρωπος που ακολουθούσε τυχαία με το αυτοκίνητό του είδε τι συνέβη και ειδοποίησε την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με βαριά συντριπτικά πολλαπλά κατάγματα κνήμης-περόνης, ενώ κομμάτι της γάμπας του και οστό έλειπε γιατί πολτοποιήθηκε. Εμεινε ένα μήνα στο νοσοκομείο όπου και έκανε τα δύο πρώτα χειρουργεία και μπήκαν μοσχεύματα. Βέβαια, η περιπέτειά του δεν τελείωσε εκεί, καθώς ακολούθησαν συμπληρωματικά χειρουργεία για την τοποθέτηση μοσχευμάτων, ενώ χρειάστηκε να νοσηλευτεί ξανά μετά από μόλυνση και φλεγμονή. Επιπλέον, λόγω της κατάστασης αναγκαζόταν να παίρνει συνεχείς αναρρωτικές άδειες και πληρωνόταν από τον ασφαλιστικό του φορέα ως πυροσβέστης πενταετούς θητείας, οπότε έτσι έχανε και χρήματα από το μισθό του.

 

Η ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ

Παρόλο που στα ποινικά δικαστήρια οι τότε προϊστάμενοι του αρμόδιου φορέα για τη συντήρηση και σήμανση των εθνικών δρόμων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΔΕΣΕ) αθωώθηκαν ως πρόσωπα, το διοικητικό δικαστήριο έκρινε ότι ο διάδοχος φορέας, δηλαδή η Περιφέρεια, ευθύνεται γιατί παρέλειψε να συντηρήσει τον εθνικό δρόμο στο σημείο όπου συνέβη το ατύχημα. Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ότι δεν πήρε προστατευτικά μέτρα για τους οδηγούς, όπως να φτιάξει έναν τοίχο αντιστήριξης και να βάλει συρμάτινο πλέγμα για να συγκρατεί τα βράχια. Αλλωστε, το πόσο επικίνδυνο ήταν το σημείο και άλλα σημεία στον Ταΰγετο, εξαιτίας των συνεχών κατολισθήσεων, προκύπτει και από έγγραφα της Τροχαίας Καλαμάτας, που προειδοποιούσε τον αρμόδιο φορέα για την πρόκληση ατυχήματος.

 

ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΣ Ο ΟΔΗΓΟΣ

Επιπλέον, ο ενάγων δεν θα μπορούσε σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου να προβλέψει ή και να αποφύγει αυτό που έγινε επειδή έγραφαν οι εφημερίδες ότι "βρέχει" πέτρες στον εθνικό δρόμο Καλαμάτα - Σπάρτη ή επειδή υπήρχε προειδοποιητική ταμπέλα για τους οδηγούς. Εκρινε λοιπόν πως τα συνεργεία της αρμόδιας υπηρεσίας τα οποία απομάκρυναν τις πέτρες και τα χώματα, όπως και η προειδοποιητική πινακίδα ή τα δημοσιεύματα δεν είναι μέτρα προφύλαξης, ενώ ό,τι μέτρα και αν έπαιρνε ένας οδηγός, δεν θα μπορούσε να αποφύγει το ατύχημα εφόσον ο δρόμος ήταν ανοιχτός στην κυκλοφορία και ούτε υπήρχε κάποια εναλλακτική διαδρομή για να ακολουθήσει κάποιος.

Ν.Κ.