Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 10:13

Καλαμάτα: 12 χρόνια στον απατεώνα με την... υπογραφή Λαγκάρντ

Γράφτηκε από την

 

Σε 12 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ καταδικάστηκε για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ένας μεγαλοεπιχειρηματίας του εξωτερικού που “έφαγε” 1 εκατ. ευρώ από έναν ξυλουργό και άλλους Κυπαρίσσιους, παίρνοντας δανεικά -κι αγύριστα όπως αποδείχτηκε- παρουσιάζοντάς τους πλαστά χαρτιά με την υπογραφή της... Κριστίν Λαγκάρντ.

Το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας έκρινε ένοχους για τις ίδιες κατηγορίες και τους δύο συνεργούς του, στους οποίους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, και τους καταδίκασε σε κάθειρξη 7 χρόνων τον καθένα. Η μια συγκατηγορούμενη του δήθεν επιχειρηματία ήταν η Αθηναία πρώην σύντροφός του, για την οποία οι μάρτυρες είπαν ότι τους προέτρεπε να δώσουν τα λεφτά κι ο σύντροφός της θα τους τα επέστρεφε. Επίσης κατηγορούμενος ήταν ένας ακόμη Αθηναίος, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Ολυμπιακής, ο οποίος δέχτηκε λεφτά σε τραπεζικό του λογαριασμό από εξαπατηθέντες και εγγυόταν για τη φερεγγυότητα του “επιχειρηματία”. Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της είχε προτείνει την ενοχή των δύο ανδρών και την αθώωση της γυναίκας.

Πρωτόδικα ο απατεώνας (ο οποίος έχει εκτίσει έτσι κι αλλιώς την ποινή του) είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ οι δύο συνεργοί του είχαν καταδικαστεί με την αναγνώριση ελαφρυντικού σε 10 χρόνια κάθειρξη.

 

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2006

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό έγινε πριν από 5 χρόνια. Ενας Κυπαρίσσιος ξυλουργός μήνυσε τους τρεις κατηγορούμενους γιατί ξεπουλήθηκε σε δανειστές και τράπεζες πληρώνοντας 1 εκατομμύριο ευρώ στον Αθηναίο - ο οποίος του έταζε ότι θα τον έκανε συνέταιρο στις μεγάλες επιχειρήσεις του. Ο ξυλουργός, με τη βεβαιότητα ότι θα πάρει πίσω τα δανεικά -κι αγύριστα όπως αποδείχτηκε- ξεκίνησε το Μάιο του 2006 να δίνει μικροποσά στον κατηγορούμενο, ο οποίος παρουσιαζόταν ως μεγαλοεπιχειρηματίας του εξωτερικού και του εμφάνιζε πλαστά χαρτιά με την υπογραφή της... Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο “επιχειρηματίας” τον πλησίασε μέσω ενός φίλου για μια εξυπηρέτηση, καθώς υποτίθεται ότι περίμενε σύντομα να κατατεθούν στο λογαριασμό του λεφτά που ήταν δεσμευμένα από τις οπτικές ίνες που είχε περάσει στην Γκάνα και τη Νιγηρία. Ξεκίνησε έτσι με ένα ποσό 10.000 ευρώ, μέχρι -υποτίθεται- να αποδεσμεύσει η τράπεζα τα λεφτά του.

 

ΕΠΙΤΑΓΗ 83 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Για να γίνει πιο πειστικός, ο υποτιθέμενος μεγαλοεπιχειρηματίας είχε δείξει μια πλαστή επιταγή 83 εκατ. δολαρίων που δήθεν θα την εισέπραττε από ελληνική τράπεζα. Πέρασαν όμως δύο χρόνια, και το Μάιο του 2008 ο ξυλουργός τού είχε δώσει συνολικά 1 εκατ. ευρώ - ενώ συνέχισε να τον δανείζει μέχρι και το 2012.

Εκτός από τον μηνυτή, στη δικογραφία ως θύματα απάτης περιλαμβάνονται συνολικά 8 άτομα. Ο “επιχειρηματίας” υποσχόταν πως θα επενδύσει στις επιχειρήσεις τους. Επιπρόσθετα τους έταζε ότι θα τους κάνει μετόχους στις εταιρείες του και εκείνοι πείθονταν γιατί το έβλεπαν ως μια ευκαιρία. Ο κατηγορούμενος επίσης είχε υπογράψει και κάποιες συναλλαγματικές, καθώς κι ένα χαρτί (μαζί με τον έτερο συνεργό του) το Μάιο του 2008, με το οποίο αποδέχονταν την οφειλή 1 εκατ. ευρώ.

 

ΤΑ... ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΑ ΔΟΛΑΡΙΑ

Σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων, ο κατηγορούμενος πούλησε παραμύθι ότι θα έκανε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην περιοχή της Κυπαρισσίας και θα έδινε στον ξυλουργό δουλειές 1 εκατ. ευρώ. Ενας μάρτυρας έχει καταθέσει ότι του είπαν πως θα έδινε 12.000 ευρώ και θα έπαιρνε πίσω 100.000 ευρώ σε... μαυρισμένα χρήματα. Οπως αποκάλυψαν άλλοι μάρτυρες, ανάμεσά τους και ένας πρώην καταστηματάρχης από την Κυπαρισσία από τον οποίο πήραν 170.000 ευρώ, ο κατηγορούμενος, αφού είχε εξαντλήσει όλες τις δικαιολογίες που μπορούσε να βρει, εμφάνισε κάποια στιγμή ένα παραμύθι για τα μαυρισμένα δολάρια: δολάρια σε χαρτονομίσματα μαυρισμένα επίτηδες από τους Γκανέζους, που με ένα ειδικό φάρμακο από την Ελβετία θα γίνονταν κανονικά δολάρια!

 

ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Ο “μεγαλοεπιχειρηματίας” απολογήθηκε πρώτος και επικαλέστηκε μια μεγάλη δουλειά στην Γκάνα και τη Νιγηρία, όπου περνούσε οπτικές ίνες αλλά τα πράγματα στράβωσαν γιατί, όπως ισχυρίστηκε, άλλαξε το πολιτικό καθεστώς στις δύο αφρικανικές χώρες και... εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο ISIS, κάνοντας περίπλοκες τις διαδικασίες να πάρει ένας επιχειρηματίας τα λεφτά του. Ο κατηγορούμενος αποδέχτηκε μάλιστα ότι δανειζόταν χρήματα, αλλά όχι το ποσό για το οποίο κατηγορείτο, λέγοντας ότι “αναγνωρίζει το ηθικό μέρος” για δανεικά που δεν ξεπερνούν τις 120.000 – 130.000 ευρώ.

Η κατηγορουμένη και σύντροφός του μέχρι και το 2008 ισχυρίστηκε ότι και αυτή υπήρξε θύμα του, ενώ αρνήθηκε ότι κορόιδεψε οποιονδήποτε για να τον πείσει να δώσει τα χρήματά του στον πρώην σύντροφό της.

Ο τρίτος κατηγορούμενος υποστήριξε πως έχασε και ο ίδιος από τον “μεγαλοεπιχειρηματία” 70.000 δολάρια, γιατί πίστεψε απόλυτα στα λόγια του.

Ν.Κ.