Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013 09:48

Μεθόδευση κατάργησης του τεκμηρίου αθωότητας καταγγέλλει ο Κώστας Μαργέλης

Γράφτηκε από την

 

"Μνημονική μεθόδευση που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας, το δικαίωμα σε δίκαιη πειθαρχική και ακυρωτική δίκη και τον σεβασμό στο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης": Ετσι χαρακτηρίζει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης τις διατάξεις του νέου πειθαρχικού δίκαιου των δημοσίων υπαλλήλων, που προβλέπουν την αυτοδίκαιη αργία τους, ακόμα κι όταν κατηγορούνται για πλημμελήματα.

 

«Ως γνωστόν, με το 4093/2012 προβλέπεται ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι, ανεξαρτήτως της υπηρεσιακής σχέσης δημοσίου δικαίου ή σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, με μόνο λόγο ότι παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο ποινικού δικαστηρίου, κατηγορούμενοι ακόμα και για πλημμελήματα, καθώς και σε περιπτώσεις που οι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για παραπτώματα του Υπαλληλικού Κώδικα», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Και πρόσθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία προσπαθεί να θέσει σε αυτοδίκαιη αργία τους δημοσίους υπαλλήλους, έτσι ώστε να  εκμεταλλευτεί την αργοπορία στην απονομή της Δικαιοσύνης και να τους καταβάλει μόνο το 1/3 του βασικού μισθού για αυτό το διάστημα.

«Με το ως άνω νομοθετικό τέχνασμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ οριστικής και προσωρινής παύσης.

Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης τότε ο υπάλληλος απολύεται. Μέχρι όμως να υπάρξει απόφαση, ο υπάλληλος που έχει τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, λαμβάνει το 1/3 του μισθού του. Αυτό γίνεται γιατί η Πολιτεία γνωρίζει την βραδύτητα των ρυθμών απονομής δικαιοσύνης και ιδίως της ποινικής», τόνισε ο Κώστας Μαργέλης.