Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 22:40

Ισόβια για την εν ψυχρώ δολοφονία στον “Γερμανό” στην Κυπαρισσία: Το χρονικό της δίκης

Γράφτηκε από την

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας τον 72χρονο κατηγορούμενο για την εν ψυχρώ δολοφονία, με έναν πυροβολισμό στην κοιλιά, του 39χρονου Κώστα Καρυτινού στο κατάστημα “Γερμανός” πέρυσι τον Απρίλιο, στην Κυπαρισσία.

Η ποινή επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μία εκ των τακτικών δικαστών έκρινε πως έπρεπε να καταδικαστεί σε προσωρινή κάθειρξη 15 ετών. Κατά πλειοψηφία (μειοψηφήσασας της δικαστή) απορρίφθηκαν και οι ελαφρυντικές περιστάσεις του πρότερου σύννομου βίου, της έμπρακτης μετάνοιας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Ομόφωνη υπήρξε, ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο, καθώς επίσης και για παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, πλημμεληματικές πράξεις για τις οποίες ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 1.300 ευρώ. Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε θανατηφόρα σωματική βλάβη.
Κατά την αποχώρηση από το δικαστήριο του κατηγορουμένου η μητέρα του θύματος, σε έντονη συναισθηματική φόρτιση, του φώναξε “φονιά”.   

ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΕΝΟΧΗ

Νωρίτερα, στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται, χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία που διέπραξε μια πράξη που δεν τη χωράει ανθρώπινος νους. Και παρά τα λόγια μετάνοιας του κατηγορούμενου στην απολογία του, και τη δήλωσή του πως παραχωρεί ό,τι περιουσία έχει στο παιδί του θύματος, η εισαγγελέας τόνισε πως για τον νομικό κόσμο αυτό δεν είναι έμπρακτη μετάνοια, αλλά το αναμενόμενο και συνάμα το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ο κατηγορούμενος μπροστά στο κακό που προκάλεσε, χωρίς λόγο και αιτία.

Η εισαγγελέας είπε ακόμα πως παραμένει ένα “γιατί” στο μυαλό της, που δεν βρίσκει λογική απάντηση για αυτό που έκανε ο κατηγορούμενος, εκφράζοντας παράλληλα τη σιγουριά πως και εκείνος με ένα “γιατί” θα συνεχίσει τη ζωή του, για το κακό που προκάλεσε χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του δήλωσε μετανιωμένος και υποστήριξε ότι θίχτηκε από την αντίδραση του θύματος όταν του ζήτησε το λόγο γιατί δεν λαμβάνει έντυπους λογαριασμούς – ενώ ισχυρίστηκε ότι ήθελε μόνο να τον πυροβολήσει στα πόδια για να τον αναγκάσει να του ζητήσει συγγνώμη για τη φράση “σε γράφω στα αρχ… μου” την οποία απέδωσε στο θύμα.  

ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ

Όσες συγγνώμες κι αν ζητήσω δεν φτάνουν, είπε ο κατηγορούμενος – “έχω καταδικάσει τον εαυτό μου από την πρώτη στιγμή” ήταν οι πρώτες κουβέντες του, όταν ήρθε η ώρα να απολογηθεί. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι προσβλήθηκε από τα λόγια του θύματος, και κάνοντας την αυτοκριτική του υποστήριξε πως δεν έπρεπε να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Επέμεινε ότι σκόπευε μόνο να του ρίξει στα πόδια, γιατί ήθελε το θύμα να του ζητήσει συγγνώμη επειδή -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου- του είπε “στ’ αρχ… μου”, όταν εκείνος ζήτησε ακύρωση του συμβολαίου του και του αρνήθηκε. Γι’ αυτόν, υποστήριξε, ήταν μεγάλη προσβολή τα λόγια του θύματος.

Όλα ξεκίνησαν από το γεγονός ότι ο λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας δεν του εστάλη σε έντυπη μορφή με το ταχυδρομείο, και έτσι πήγε στο κατάστημα για να ζητήσει το λόγο. Τότε, υποστήριξε ο κατηγορούμενος, διαπίστωσε ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας είχε αλλάξει το συμβόλαιό του χωρίς να τον ενημερώσει, αλλά το θύμα τού απάντησε πως λέει ψέματα. Μετά ο κατηγορούμενος ζήτησε την ακύρωση του συμβολαίου για να λάβει, όπως υποστήριξε ο ίδιος, ως απάντηση την άρνηση ακύρωσης του συμβολαίου του, συνοδευόμενη από την προαναφερόμενη φράση – την οποία επικαλέστηκε αρκετές φορές στην απολογία του λέγοντας ότι τον πρόσβαλε.

“ΠΗΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΟΠΛΟ”

Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι φεύγοντας από το κατάστημα πήρε ταξί για να γυρίσει στο σπίτι του, με σκοπό να πάρει το περίστροφο και να επιστρέψει πίσω για να πυροβολήσει το θύμα στα πόδια. Μάλιστα, υποστήριξε πως αυτό ήταν το λάθος του, γιατί αν πήγαινε περπατώντας στο σπίτι του κάποιον θα έβρισκε στο δρόμο να του τα πει και δεν θα έκανε ό,τι έκανε. Ομως, όπως είπε στην απολογία του, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω το χρόνο, γιατί εκείνη την ώρα -υποστήριξε- το μυαλό του δεν λειτουργούσε, τράβηξε τη σκανδάλη χωρίς να γνωρίζει τι θα ακολουθούσε και πως ο Κώστας Καρυτινός θα κατέληγε νεκρός.

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της απολογίας του ζήτησε συγγνώμη, και ως έμπρακτη ένδειξη της μετάνοιάς του είπε πως παραχωρεί ό,τι περιουσία έχει στο παιδί του θύματος.

ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Ξεκινώντας την αγόρευσή της η εισαγγελέας ανέφερε πως βρισκόμαστε ενώπιον μιας τραγωδίας. Ένα έγκλημα που κατέστρεψε τρεις και περισσότερες οικογένειες, ίσως και την ενήλικη ζωή του παιδιού που έμεινε ορφανό. Και έγινε για μια αιτία ασήμαντη, μηδαμινή, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει καμία πράξη τέτοιου είδους. Ένα έγκλημα -είπε- ομολογημένο, που οι συνέπειές του δεν πρόκειται να αλλάξουν από τον νομικό χαρακτηρισμό που θα δώσει το δικαστήριο. Ένα έγκλημα που ζητάει δικαίωση.

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε την αντίδραση του κατηγορουμένου ναι μεν θυμωμένη, αλλά πλήρως συντονισμένη και ήρεμη, καθώς ο κατηγορούμενος παραμέρισε το μάρτυρα που νωρίτερα είχε καταθέσει στο δικαστήριο και πήγε μπροστά στο ταμείο, θέλοντας να ολοκληρώσει το σχέδιο που είχε βάλει στο μυαλό του για να αποκαταστήσει την τιμή και το δίκιο του. Όπως φάνηκε στο βίντεο μέσα από το κατάστημα, που προβλήθηκε στο δικαστήριο, πήγε στο πλάι και όχι μπροστά από το ταμείο, ακούμπησε το χέρι του σταθερά στο πλεξιγκλάς, είπε λόγια οργισμένα και σε δευτερόλεπτα, με το χέρι σχεδόν σε ευθεία και ελαφρώς κάθετα προς τον παθόντα, πυροβόλησε.

ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ

Η εισαγγελέας εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι ο κατηγορούμενος ήθελε να σκοτώσει τον Κώστα Καρυτινό και έφυγε την πρώτη φορά από το κατάστημα έχοντας ήδη σχεδιάσει τι θα κάνει αργότερα: να πάρει το περίστροφο και να αποδώσει το δίκιο όπως πίστευε ο ίδιος, παίρνοντας το νόμο στα χέρια του. Κι αφού πήγε αρχικά στα ΕΛΤΑ αναζητώντας απάντηση γιατί δεν έλαβε το λογαριασμό σε έντυπη μορφή, στη συνέχεια πήγε στο σπίτι του, γέμισε το περίστροφο με όλες τις σφαίρες που μπορούσε να πάρει και επέστρεψε στο κατάστημα. Ενέργειες που σύμφωνα με την εισαγγελέα δείχνουν την πρόθεση του κατηγορούμενου να σκοτώσει. Όπως την ίδια πρόθεση είπε ότι δείχνει και η εγγύτητα με το θύμα που δέχτηκε τον πυροβολισμό στο 1 - 1,5 μέτρο. Μια βολή κοντινή, που όπως είπε η εισαγγελέας θα επέφερε με ακρίβεια το θάνατο του ανθρώπου τον οποίο στόχευε, ενώ ο κατηγορούμενος είχε το χέρι του σταθερό και σε τέτοια κατεύθυνση που με βεβαιότητα θα προκαλούσε το θάνατο.

ΤΟ ΘΥΜΑ ΚΑΘΟΤΑΝ ΟΤΑΝ ΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ

Επιπλέον, ο θανών καθόταν και τα πόδια του, όπως φάνηκε στο βίντεο, βρίσκονταν κάτω από το γραφείο. Ο στόχος του κατηγορούμενου, είπε η εισαγγελέας, ήταν να του αφαιρέσει τη ζωή όπου και να χτυπούσε, γιατί είχε στόχο να τον σκοτώσει. Πρόσθεσε δε πως ούτε μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ο κατηγορούμενος ήθελε να απειλήσει ή να φοβίσει το θύμα, γιατί ακόμα και αν πυροβολούσε από μακριά ή στον αέρα, θα ήταν μια ενέργεια που εμπεριέχει ανθρωποκτόνο δόλο. Επίσης, συμπλήρωσε, έγινε ξεκάθαρο από την κατάθεση μιας μάρτυρα ότι ο κατηγορούμενος είχε ανθρωποκτόνο δόλο, γιατί βγαίνοντας από το κατάστημα είπε “τώρα που σε σκότωσα, πάρε τηλέφωνο την Αστυνομία που θα πεις σε μένα ότι με γράφεις στα αρχ… σου”. Η εισαγγελέας, ωστόσο, δεν αμφισβήτησε ότι ένιωσε τύψεις, γι’ αυτό και παραδόθηκε μόνος του στην Αστυνομία. Εξέφρασε, ακόμα, την πεποίθηση πως ένα χρόνο μετά, που του πέρασε η οργή, ο κατηγορούμενος λέει αλήθεια ότι δεν ήθελε να σκοτώσει, καθώς πέρασε πλέον η υπερένταση και η θόλωση, και κατάλαβε ότι κατέστρεψε πολλές ζωές, γι’ αυτό στην απολογία του είπε ότι δεν το ήθελε.

ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ

Καταλήγοντας η εισαγγελέας ξεκαθάρισε πως ο κατηγορούμενος δεν ήταν σε βρασμό ψυχής ή κατάσταση τέτοια που να αποκλείει την καθαρή ήρεμη σκέψη. Δεν θα μπορούσαμε, είπε, να του αναγνωρίσουμε ένα τέτοιο ελαφρυντικό, γιατί ναι μεν είχε το αίσθημα πως ταπεινώθηκε και δεν ικανοποιήθηκε από την εξυπηρέτηση που είχε στο κατάστημα, αλλά αυτό δεν μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να φτάσει στο έγκλημα. Η πράξη του, τόνισε η εισαγγελέας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν συνετό άνθρωπο, ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί από καμία ευαισθησία του κατηγορούμενου, από κανένα δικαστήριο της χώρας ή τον Άρειο Πάγο. Επίσης, σημείωσε, δεν μπορούμε να μιλάμε για καμία μετάνοια ή αποζημίωση, για καμία δικαιολόγηση και για κανένα ελαφρυντικό της πράξης αυτής.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Η δίκη ξεκίνησε το πρωί με την κατάθεση των μαρτύρων οι οποίοι κλήθηκαν από το δικαστήριο κατόπιν αιτήματος της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο ένας μάρτυρας μπήκε μαζί με τον κατηγορούμενο στο κατάστημα λίγο πριν εκείνος πυροβολήσει τον Κώστα Καρυτινό. Όπως περιέγραψε στην κατάθεσή του, ο κατηγορούμενος τον προσπέρασε και κατευθύνθηκε στο γκισέ όπου καθόταν το θύμα, είπε “κατέβασε τα παντελόνια σου” και έριξε. Η έτερη μάρτυρας πάρκαρε το αυτοκίνητό της έξω από το κατάστημα και άκουσε τον κατηγορούμενο την ώρα που έβγαινε, με το περίστροφο ακόμα στο χέρι, να φωνάζει “τώρα που σε σκότωσα, πάρε τηλέφωνο την Αστυνομία που θα πεις σε μένα ότι με γράφεις στα αρχ… σου”.

Στη δίκη χθες κατέθεσαν και δύο μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι χαρακτήρισαν τον κατηγορούμενο ως έναν άνθρωπο περήφανο, με αρχές, βιοπαλαιστή και νομοταγή πολίτη.

Ν.Κ.