Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 18:44

Νέες αποφάσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Γράφτηκε από την
Νέες αποφάσεις για  υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Νέες αποφάσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά δημοσιεύονται καθημερινά στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Χθες εκδόθηκαν 3 ακόμη αποφάσεις: Η μία είναι απορριπτική, ενώ στις άλλες δύο το δικαστήριο ρυθμίζει τα χρέη των οφειλετών και διασώζει την πρώτη κατοικία από την εκποίηση.

 

Στη μία περίπτωση πρόκειται για 66χρονο συνταξιούχο του ΙΚΑ, με σύνταξη 800 ευρώ το μήνα. Η σύζυγός του είναι άνεργη και έχει μαζί της ένα ανήλικο παιδί, ενώ από τον πρώτο του γάμο έχει ακόμα δύο παιδιά. Σύμφωνα με την αίτησή του τα μηνιαία έξοδα διαβίωσης της οικογένειάς του ανέρχονται σε 800 ευρώ. Στο όνομά του έχει μια διώροφη κατοικία 72,96 τ.μ. Οι συνολικές οφειλές του προς δύο τράπεζες για 3 δάνεια (το ένα με προσημείωση σπιτιού), ανέρχονται σε 32.959 ευρώ. Το δικαστήριο ρυθμίζει τις οφειλές του και του ορίζει μηνιαίες καταβολές ύψους 235,25 ευρώ για 4 χρόνια. Ετσι μετά το πέρας της 4ετίας εξοφλεί τη μια τράπεζα, ενώ σε αυτή που έχει την προσημείωση του ακινήτου θα συνεχίσει να πληρώνει για τα επόμενα 12 χρόνια ποσό 151 ευρώ το μήνα. 

Η άλλη περίπτωση αφορά μια 53χρονη, η οποία παίρνει σύνταξη χηρείας 1.107,42 ευρώ το μήνα. Η αιτούσα έχει την ψιλή κυριότητα σε ένα σπίτι, στο οποίο ζει - ενώ οι δύο κόρες της είναι ενήλικες. Τα χρέη της είναι ύψους 102.951 ευρώ προς δύο τράπεζες και το ένα δάνειο είναι στεγαστικό. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτησή της γιατί «είναι νέα, υγιής, λαμβάνει σύνταξη και διαμένει σε δικό της σπίτι, ενώ και τα δύο της παιδιά είναι ενήλικα».

Η τρίτη περίπτωση αφορά έναν 53χρονο αγρότη, παντρεμένο με δύο ενήλικα παιδιά. Τα εισοδήματά του προέρχονται από την επιδότηση του λαδιού (ποσό 1.536 ευρώ το χρόνο) και από το λάδι και τις ελιές που θα πουλήσει. Σύμφωνα με το εκκαθαριστικό της Εφορίας για το 2011, τα εισοδήματά του ανέρχονταν σε 7.100 ευρώ. Ο ένας γιος του είναι σπουδαστής σε άλλη πόλη και για τα έξοδά του δαπανά 350 ευρώ το μήνα, ενώ η οικογένεια για να ζήσει χρειάζεται 710 ευρώ το μήνα, μαζί με τα έξοδα του παιδιού τους. Οι οφειλές του είναι προς 3 τράπεζες και ανέρχονται σε 45.531 ευρώ. Το μόνο αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο που έχει στο όνομά του είναι μια αγροικία 20 τ.μ., μέσα σε ένα ελαιοπερίβολο, αντικειμενικής αξίας 20.500 ευρώ. Αυτή είναι η κύρια κατοικία της οικογένειας και είναι προσημειωμένη. Το δικαστήριο ρυθμίζει τις οφειλές του και ορίζει μηνιαίες καταβολές 91,50 ευρώ το μήνα για μια τετραετία. Για να σώσει το σπίτι του ο αγρότης θα πρέπει μετά από 3 χρόνια να ξεκινήσει να πληρώνει 83,50 ευρώ το μήνα στην τράπεζα που έχει κάνει την προσημείωση. Ετσι για χρονικό διάστημα 15 χρόνων θα πληρώσει 15.025 ευρώ, ενώ η προσημείωση είναι για 20.110 ευρώ. 

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER