Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 16:34

Μεσσηνία: 7 χρόνια κάθειρξη στον 31χρονο για τους εμπρησμούς σε Χρυσοκελλαριά και Υάμεια

Μεσσηνία: 7 χρόνια κάθειρξη στον 31χρονο για τους εμπρησμούς σε Χρυσοκελλαριά και Υάμεια

 

Σε κάθειρξη 7 ετών, με την έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και 1 χρόνο στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, καταδικάστηκε σήμερα, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο 31χρονος από το Χαρακοπιό, που ήταν προσωρινά κρατούμενος για τις πυρκαγιές σε Χρυσοκελλαριά και Υάμεια, στις 18 και 19 Ιουλίου 2023.

Ο κατηγορούμενος που πέρυσι, κατά την ανάκριση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είχε ομολογήσει ότι ήταν αυτός που είχε βάλει και άλλες φωτιές στην περιοχή της Χρυσοκελλαριάς το 2022 και το 2021, υποστήριξε ότι κατηγορείται άδικα και πως δεν έχει κάνει τίποτα. Για την περσινή του ομολογία ισχυρίστηκε ότι τον έπιασε κρίση πανικού και πως του ασκήθηκε βία.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν και κατέθεσαν έγγραφα - πραγματογνωμοσύνες ψυχιάτρων ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, έχει νοητική υστέρηση και το μυαλό του είναι όπως ένα παιδί 9 έως 12 ετών.

Από τους μάρτυρες κατηγορίας επισημάνθηκε ότι μετά από τη σύλληψή του δεν προκλήθηκαν φωτιές στην περιοχή της Χρυσοκελλαριάς και πως υπήρξε ανώνυμη μαρτυρία πολίτη ότι ο κατηγορούμενος είχε πει στο καφενείο πως “σε δύο μέρες θα καεί το Βουνί”.

Αναλυτικά, σε μια δίκη που κράτησε ώρες, οι συνήγοροι υπεράσπισης Νίκος Κανελλόπουλος, από το Ναύπλιο, μεσσηνιακής καταγωγής και Νίκος Αλεξανδρόπουλος από την Σπάρτη ανέφεραν ότι ο κατηγορούμενος έχει συναισθηματική διαταραχή και νοητική υστέρηση, με αντιληπτική ικανότητα παιδιού 9 έως 12 ετών. Κατέθεσαν βιντεοληπτικό υλικό που έδειχνε ότι τις κρίσιμες ώρες δεν είχε κινηθεί προς τις περιοχές της φωτιάς και παρατήρησαν ότι οι πυρκαγιές συνεχίστηκαν στην περιοχή και μετά τη σύλληψή του.

Μεταξύ των μαρτύρων, αστυνομικός που υπηρετούσε στο Τμήμα της Κορώνης, μετέφερε ανώνυμη ενημέρωση πολίτη από το Χαρακοπιό, ότι ο κατηγορούμενος είχε πει 2 μέρες πριν, ότι “σε 2 μέρες θα καεί το Βουνί” και ανέφερε πως υπήρχε η φήμη ότι αυτός βάζει τις φωτιές.

Η υποδιοικήτρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Σοφία Μπομπόνη παρατήρησε ότι η περιοχή της Χρυσοκελλαριάς είναι μια περιοχή που τους ταλαιπωρεί χρόνια κι επεσήμανε πως στη μεγάλη φωτιά της 18ης Ιουλίου, μέρα με πολύ υψηλή θερμοκρασία, με αέρα και με δείκτη επικινδυνότητας 4, κάηκαν 5.500 στρέμματα και πως κινδύνευσαν να καούν και οι ίδιοι στην προσπάθειά τους να την περιορίσουν.

Ο πατέρας του είπε ότι τον είχε υπό την επίβλεψή του, γιατί τον είχαν κατηγορήσει πως έβαζε τις φωτιές, υποστήριξε πως είναι ψέματα οι κατηγορίες και ανέφερε ότι ο γιος του είναι παραμυθάς για να του δώσουν σημασία και να ασχοληθούν με αυτόν.

Στην απολογία του, δυσκολευόμενος κάποιες φορές να καταλάβει τις ερωτήσεις και να απαντήσει, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι κατηγορείται άδικα και πως δεν έχει κάνει τίποτα.

Για το γεγονός ότι ομολόγησε πως είχε βάλει τις φωτιές, υποστήριξε ότι του ασκήθηκε βία, τον έπιασαν από τον λαιμό, τον πιέσανε 5 ώρες σε ένα γραφείο κι έπαθε κρίση πανικού και φοβήθηκε. Είπε, ακόμα, ότι πήγαινε στις φωτιές και βοηθούσε να σβήσουν και παραδέχθηκε πως κάποιες φορές λέει ψέματα.

Ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Πέτσας, αφού αναγνώρισε ότι ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα αλλαγής της υπερασπιστικής του γραμμής, πρότεινε την ενοχή του για 3 από τις 7 φωτιές που κατηγορείτο.

Γ.Σ.