Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 14:28

Ποινή 13 και 12 χρόνων για τους… υπνωτικούς χυμούς

Γράφτηκε από την

Σε κάθειρξη 13 χρόνων και 4 μηνών η μια και σε κάθειρξη 12 χρόνων και 9 μηνών η κάθε μια από τις άλλες δύο κατηγορούμενες, καταδικάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων 3 τσιγγάνες που νάρκωναν ηλικιωμένες προσφέροντάς τους χυμούς με υπνωτικό και όταν τα θύματα έχαναν τις αισθήσεις τους, εκείνες τους έκλεβαν από τα σπίτια ό,τι πολύτιμο είχαν.

Η μια με τη μεγαλύτερη ποινή καταδικάστηκε και για απάτη εκτός από ληστεία.
Πιο συγκεκριμένα, οι 3 κατηγορούμενες συνελήφθησαν στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου στην Αθήνα ως μέλη εγκληματικής ομάδας τσιγγάνων απατεώνων οι οποίοι εξαπατούσαν ηλικιωμένες σε διάφορες περιοχές της χώρας -μεταξύ των οποίων και η Μεσσηνία. Χθες κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενες για 2 ληστείες και 2 απόπειρες ληστείας, στην Καλαμάτα. Οι 3 τσιγγάνες πουλούσαν χυμούς αλλά και συστήματα συναγερμού, για να πείσουν τα θύματά τους να τους ανοίξουν την πόρτα. Στη συνέχεια τους έδιναν να δοκιμάσουν έναν χυμό κι όταν το θύμα έπινε, ξυπνούσε μετά από πολλές ώρες σε... άδειο σπίτι.
Στην Καλαμάτα θύματα της σπείρας έπεσαν πέρυσι τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο 2 ηλικιωμένες στην Καλαμάτα, ενώ 2 ακόμη παραλίγο θύματα υποπτεύτηκαν τελικά ότι κάτι δεν πάει καλά κι αρνήθηκαν να πιουν το χυμό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τις 3 κατηγορούμενες τις έχουν αναγνωρίσει από φωτογραφίες τους οι ηλικιωμένες, ενώ υπάρχουν και τα αποτυπώματά τους. Μάλιστα σε μια περίπτωση, που η τσιγγάνα με τη μεγαλύτερη ποινή πήγε σε ΑΤΜ τράπεζας και σήκωσε λεφτά με τις κάρτες μιας ηλικιωμένης, υπάρχει και βίντεο. Αποκαλυπτικές σύμφωνα με το κατηγορητήριο για την ενοχή τους είναι και οι τηλεφωνικές κλήσεις που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους.
Στις 2 περιπτώσεις στην Καλαμάτα, που κατάφεραν να πείσουν τις ηλικιωμένες να δοκιμάσουν το χυμό τους, είχαν ρίξει μέσα χάπια Bromazepan και Zolpiden. Αυτό έδειξαν τόσο τα αποτελέσματα εξετάσεων που έγιναν στις 2 ηλικιωμένες, όταν αυτές μεταφέρθηκαν από συγγενείς τους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όσο και τα αποτελέσματα εξέτασης υπολείμματος χυμού στα εργαστήρια της Αστυνομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δόσεις των υπνωτικών φαίνεται ότι ήταν ενισχυμένες, αφού τα θύματά τους συνέρχονταν μετά από πολλές ώρες, ενώ χρειάστηκε και να διακομιστούν στο νοσοκομείο.
Οι κατηγορούμενες, όταν οι ηλικιωμένες έπεφταν αναίσθητες, έβρισκαν χρόνο να κλέψουν από χρήματα και κοσμήματα μέχρι τραπεζικές κάρτες και κινητά τηλέφωνα. Οπως προέκυψε μάλιστα από την αστυνομική έρευνα, η αδίστακτη τριάδα είχε ξεγελάσει και στείλει στο νοσοκομείο κι άλλες ηλικιωμένες γυναίκες, σε Βόλο, Κατερίνη, Γιάννενα, Λιβαδειά και Πρέβεζα.

ΜΟΝΟ Η ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ
Από τις 3 κατηγορούμενες μόνο η 35χρονη με τη μεγαλύτερη ποινή παραδέχτηκε στην απολογία της ότι εξαπάτησε και λήστεψε τις ηλικιωμένες, αλλά μόνη της όπως είπε. Οι άλλες δύο, μια 35χρονη και η 42χρονη ξαδέρφη της, αρνήθηκαν ότι έχουν ποτέ πατήσει το πόδι τους στην Καλαμάτα. Νωρίτερα η μια παθούσα, μια 85χρονη, κατέθεσε ότι πέρυσι στις 13 Δεκεμβρίου το μεσημέρι η 35χρονη κατηγορούμενη πήγε στο σπίτι της στην Καλαμάτα. Με το πρόσχημα ότι πουλούσε χυμό εταιρείας τηλεμάρκετινγκ, την έπεισε να πιει ένα ροζ ρόφημα, στο οποίο είχε ρίξει υπνωτικά. Αφού η ηλικιωμένη λιποθύμησε, της άρπαξε τη βέρα και το σταυρό που φορούσε. Την παθούσα τη βρήκε ο γιος της δύο ώρες μετά και επειδή το σπίτι δεν ήταν ανάστατο υπέθεσε ότι η μητέρα του είχε πάθει εγκεφαλικό και κάλεσε ασθενοφόρο. Στο νοσοκομείο μια γιατρός επειδή ήταν υποψιασμένη από είδηση που είχε δει στο Ιντερνετ, επέμεινε να της κάνουν μια ένεση από αυτή που κάνουν στους ναρκομανείς όταν παθαίνουν στερητικό σύνδρομο, κι έτσι συνήλθε. Την απατεώνισσα αναγνώρισε η ηλικιωμένη χθες στο δικαστήριο.
Την ίδια ημέρα και στην ίδια περιοχή η ίδια κατηγορούμενη πήγε να ξεγελάσει και μια 78χρονη δήθεν ότι πουλάει συστήματα συναγερμού. Προσπάθησε μάλιστα να την πείσει να πιει και χυμό, αλλά η ηλικιωμένη προφασίστηκε λόγους υγείας και αρνήθηκε. Τότε η 39χρονη απατεώνισσα για να την πείσει φέρεται να πήρε τηλέφωνο μια συνεργό της, η οποία συστήθηκε στην ηλικιωμένη ως υπεύθυνη της εταιρείας και προσπάθησε κι αυτή να την πείσει να πιει το χυμό. Η ηλικιωμένη όμως αρνήθηκε και πάλι οπότε η κατηγορούμενη έφυγε... άπραγη. Αναγνωρίστηκε στη συνέχεια από την παθούσα, ενώ εγκατέλειψε και το σύστημα συναγερμού με τα αποτυπώματά της.
Επίσης πέρυσι στις 13 Δεκεμβρίου στην Καλαμάτα, η μια από τις άλλες 2 κατηγορούμενες προσποιόταν ότι μοίραζε διαφημιστικά φυλλάδια και προσπάθησε να πάει στο σπίτι μιας 86χρονης, αλλά εκείνη δεν την άφησε να μπει μέσα γιατί δεν της άρεσε η συμπεριφορά της. Και αυτή αναγνωρίστηκε από φωτογραφίες της.
Εν τω μεταξύ, στις 25 Οκτωβρίου πέρυσι η κατηγορούμενη με τη μεγαλύτερη ποινή ακολούθησε μια 82χρονη στο σπίτι της στην Καλαμάτα. Οπως κατέθεσε η ηλικιωμένη, επιστρέφοντας το μεσημέρι στο σπίτι της είδε στο σκαλάκι της απέναντι από τη δική της πολυκατοικία να κάθονται δύο γυναίκες. Η μια σηκώθηκε και την ακολούθησε μπαίνοντας μαζί της στο ασανσέρ, όπου προσπάθησε να την πείσει ότι πουλούσε συστήματα συναγερμού και μπήκε στο σπίτι της. Με το που μπήκε μέσα επιτέθηκε στην ηλικιωμένη και την ψέκασε με σπρέι στο πρόσωπο. Η ηλικιωμένη ζαλίστηκε και έτσι η κατηγορούμενη κατάφερε να της δώσει το ροζ χυμό με τα υπνωτικά, με αποτέλεσμα η 81χρονη να λιποθυμήσει. Η κατηγορούμενη της έκλεψε ένα κινητό τηλέφωνο, κοσμήματα και 40 ευρώ, καθώς επίσης δύο κάρτες ανάληψης μετρητών με τους κωδικούς τους, μέσα από το πορτοφόλι της. Περίπου δύο ώρες μετά, η κατηγορούμενη πήγε στην τράπεζα κι έκανε ανάληψη 1.720 ευρώ, ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα συνήλθε μετά από ώρες, ειδοποίησε τους δικούς της και κατέληξε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για τις πρώτες βοήθειες. Η κατηγορούμενη παράτησε στο σπίτι της ηλικιωμένης το σύστημα συναγερμού με τα αποτυπώματά της και η παθούσα την αναγνώρισε χθες στο δικαστήριο. Επίσης έχει καταγραφεί από την κάμερα παρακολούθησης του ΑΤΜ να κάνει την ανάληψη.
Ν.Κ.