Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015 09:01

Κώστας Μαργέλης: "Οι εκλογές δεν είναι λόγος ανησυχίας"

Κώστας Μαργέλης: "Οι εκλογές δεν είναι λόγος ανησυχίας"

"Οι εκλογές, πιστεύω ακράδαντα, ότι είναι η «γιορτή» της δημοκρατίας, είναι η ευκαιρία να εκφραστούν οι πολίτες και ενόψει του αδιεξόδου από τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η μοναδική διέξοδος και εκτιμώ ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας". Αυτό απαντά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης στο αν έπρεπε να γίνουν εκλογές.

Ο Κ. Μαργέλης σε συνέντευξή του στην "Ε" μιλά ακόμα για το συντριπτικό όπως το χαρακτηρίζει αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των δικηγόρων για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Λέει ότι ήταν ένα καθαρό μήνυμα προς όλους, προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και προς τους φορείς της νομοθετικής λειτουργίας.
Σχετικά με το γιατί δεν κατέβηκε υποψήφιος για δήμαρχος Καλαμάτας διαπιστώνει "πως η υπέρβαση στο Δήμο της Καλαμάτας παραμένει εγκλωβισμένη και καθοδηγούμενη από το μακρύ χέρι των κομμάτων εξουσίας". Επίσης, αναφέρει πως έχει εγκαταλείψει προς το παρόν τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Για τις αλλαγές στο χώρο της δικαιοσύνης και το επάγγελμα του δικηγόρου στα χρόνια της κρίσης λέει: "Η «μνημονιακή» κατανόηση της δικηγορίας ως εμπορικής δραστηριότητας έχει πλήξει τον θεσμό του δικηγόρου, ως συλλειτουργού στην απονομή της δικαιοσύνης". Ενώ για την έλλειψη προσωπικού στις δικαστικές υπηρεσίες τονίζει πως είναι "επιτακτική η ανάγκη να καλυφθούν τα κενά των οργανικών θέσεων, αλλά με δεδομένο ότι προσλήψεις πλέον δεν γίνονται, είμαι απαισιόδοξος για την επίλυση του προβλήματος αυτού". 
Οσον αφορά το ζήτημα των φυλακών λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα νεότερο, ενώ χαρακτηρίζει ανυπόστατες και ανιστόρητες τις πληροφορίες για κατάργηση του Εφετείου Καλαμάτας.

- Τι οδήγησε τους δικηγόρους στην αποχή διαρκείας και στο να κάνουν δημοψήφισμα για πρώτη φορά στα χρονικά;
«Οι δικηγόροι της Ελλάδος συλλογικά, δυναμικά και με αίσθημα ευθύνης έναντι του θεσμικού τους ρόλου, εξέφρασαν τη θέση τους με τον πλέον δημόσιο και δημοκρατικό τρόπο, που είναι πάντα ένα δημοψήφισμα, για το κατατεθέν νομοσχέδιο του Κ.Πολ.Δικ. Τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου οι Ελληνες δικηγόροι να εκφράσουν τη θέση τους για ένα νομοσχέδιο που έχει συγκεντρώσει τα βέλη ολόκληρου του νομικού κόσμου της χώρας. Ενα νομοσχέδιο που αφορά τον κάθε πολίτη και την πραγμάτωση του δικαίου. Επιβεβαίωσαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους, αντίθεση που είναι προϊόν εμπεριστατωμένων παρατηρήσεων, στις προτεινόμενες τροποποιήσεις βασικών κεφαλαίων του Κώδικα, εναντιώθηκαν στον προσχηματικό διάλογο και τον εμπαιγμό του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι, με τον τρόπο αυτό διεκδίκησαν και διεκδικούν την ποιότητα της νομοθεσίας, την ορθή και δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη. Το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ένα καθαρό μήνυμα προς όλους, προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και προς τους φορείς της νομοθετικής λειτουργίας».

- Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε αναστολή της αποχής διαρκείας μετά την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Επρεπε κατά τη γνώμη σας να γίνουν εκλογές;
«Μετά τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε ορθά και όπως ήταν αναμενόμενο την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι εκλογές, πιστεύω ακράδαντα, ότι είναι η «γιορτή» της δημοκρατίας, είναι η ευκαιρία να εκφραστούν οι πολίτες και ενόψει του αδιεξόδου από τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η μοναδική διέξοδος και εκτιμώ ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας».

- Πολλοί, μεταξύ αυτών και νομικοί, αναρωτιούνται αν στον απλό κόσμο πέρασε γιατί οι δικηγόροι κατέβηκαν σε αποχή διαρκείας ενάντια στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ηταν τελικά ένα νομοσχέδιο για τους τραπεζίτες;
«Οι πολίτες εκτιμώ ότι ήταν ενημερωμένοι για τον λόγο της τελευταίας αποχής μας, δεδομένου ότι δεν ήταν λίγες οι σχετικές ενημερωτικές ανακοινώσεις. Θέλω να θυμίσω ότι για πρώτη φορά μέχρι και διαφημιστικό - ενημερωτικό σποτ κυκλοφόρησε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας για την εν λόγω αποχή.
Οι αλλαγές που προτείνονταν, με το πρόσχημα της συντόμευσης της απονομής της δικαιοσύνης αποτελούσαν παγκόσμια πρωτοτυπία. Επιπλέον ήταν ένα νομοσχέδιο που εξέφραζε απολύτως τις θέσεις και τα συμφέροντα αποκλειστικά και μόνο των τραπεζικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα:
- Δεν θα υπήρχε εξέταση μαρτύρων στα αστικά δικαστήρια, δεν θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν οι ψευδομάρτυρες, δεν θα έκριναν πλέον οι δικαστές βάσει της προσωπικής αντίληψης και τέλος θα εξέδιδαν αποφάσεις από το σπίτι τους με φακέλους στοιχείων και μαρτυριών που θα έγραφαν και θα υπέβαλαν οι δικηγόροι.
- Στους πλειστηριασμούς ακινήτων, αντί να ικανοποιούνταν πρώτα οι απαιτήσεις των εργαζομένων, θα ικανοποιούντο πρώτες οι τράπεζες με 65%, ύστερα το Δημόσιο και τα ταμεία με 25% και ό,τι περίσσευε, αν περίσσευε (συνήθως δεν περισσεύει), θα το έπαιρναν και οι εργαζόμενοι.
Πρόκειται για νόμο - τερατούργημα που καταλύει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και εξαφανίζει κάθε εμπιστοσύνη τους στη δίκαιη δίκη».

Γιατί δεν κατέβηκα για δήμαρχος Καλαμάτας

- Ολους εξέπληξε το ότι αποσυρθήκατε από υποψήφιος για το δημαρχιακό θώκο της Καλαμάτας. Τι ήταν αυτό που ματαίωσε τα σχέδιά σας; Παραμένουν οι πολιτικές φιλοδοξίες;
«Πίστευα ειλικρινά, πως η υποψηφιότητά μου, μακριά από το σφιχτό εναγκαλισμό των κομμάτων και μηχανισμών, θα μπορούσε να βοηθήσει την πόλη και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας εποχής εμπιστοσύνης στις σχέσεις μεταξύ πολιτών και δημοτικής αρχής. Η πρωτοβουλία που ανέλαβα, βρήκε πολλούς υποστηρικτές, ανάμεσα σε όλους αυτούς που αναζητούν αλλαγή πορείας, μια νέα, αξιόπιστη, έντιμη πρόταση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διαπίστωσα όμως, πως η υπέρβαση στο Δήμο της Καλαμάτας παραμένει εγκλωβισμένη και καθοδηγούμενη από το μακρύ χέρι των κομμάτων εξουσίας.
Είμαι πρόεδρος του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα του τόπου μας, του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να συμβιβαστώ, έστω και με την ιδέα ότι η εμπλοκή μου στα αυτοδιοικητικά του δήμου μας θα μπορούσε να επιφέρει αλλοιώσεις και εκπτώσεις στην προσωπικότητά μου. Ετσι λοιπόν αποφάσισα να παραμείνω πιστός στις αρχές μου και φύλακας στο οικείο για μένα μετερίζι της κοινωνικής προσφοράς, μη έχοντας, προς το παρόν, πολιτικές φιλοδοξίες, δεδομένου και του αβέβαιου και ασταθούς πολιτικού περιβάλλοντος».

- Ο νομικός κόσμος αντιμετωπίζει μια σειρά από ζητήματα, που από την αρχή της κρίσης κάθε άλλο παρά μειώνονται. Ποια είναι τα σημαντικότερα;
«Είναι γνωστό σε όλους μας, πως το δικηγορικό Σώμα δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια. Η διαρκής στοχοποίησή του, μέσω της προσπάθειας να δημιουργηθεί η εικόνα ενός επαγγέλματος δήθεν προνομιούχου, με ροπή τάχα στη φοροδιαφυγή και απροθυμία συμμετοχής στα δημόσια βάρη, αλλά και η εφαρμογή μέτρων, που θίγουν άμεσα την επιστημονική του φύση και η προσπάθεια να μετατραπεί ο δικηγόρος σε έμπορο και φοροεισπράκτορα, για λογαριασμό του κράτους, τείνουν να ανατρέψουν κατακτήσεις ετών. Τείνουν να αλλοιώσουν τον ίδιο τον θεσμό της δικαιοσύνης. Η «μνημονιακή» κατανόηση της δικηγορίας ως εμπορικής δραστηριότητας έχει πλήξει τον θεσμό του δικηγόρου ως συλλειτουργού στην απονομή της δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι, σεβόμενοι τον θεσμικό μας ρόλο, αναφορικά με την προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, αλλά και απηχώντας τις αντιλήψεις της κοινωνίας, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, πως η δημοκρατία μας δεν αντέχει περαιτέρω επιβάρυνσή της από συμφωνίες που προσβάλλουν κατάφωρα την ελληνική έννομη τάξη και ανατρέπουν κεκτημένα δικαιώματα ετών. Οι δικηγόροι αγωνίζονται για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και για την αξιοπρεπή επαγγελματική τους επιβίωση. Ο ρόλος του δικηγόρου είναι ιερός και αδιαπραγμάτευτα θα τον διαφυλάξουμε, διότι αδιαπραγμάτευτη είναι η αξιοπρέπειά μας και ο θεσμικός μας ρόλος στον ιερό χώρο της δικαιοσύνης».

Οι νέοι δικηγόροι

- Πολλοί συνάδελφοί σας εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους ότι θα κλείσουν δικηγορικά γραφεία. Στην καθημερινότητά τους μετά βίας βγάζουν τα έξοδα για να λειτουργήσει το γραφείο τους. Μήπως οι δικηγορικές εταιρείες είναι μονόδρομος;
«Ποταμοί μελάνης θα μπορούσαν να χυθούν προκειμένου να αποτυπωθεί και να περιγραφεί με αντικειμενικό και ευκρινή τρόπο η θέση του νέου δικηγόρου στο σημερινό επαγγελματικό και επιστημονικό περιβάλλον. Ο νέος δικηγόρος έρχεται κατά μέτωπο με μια σειρά προβλημάτων, που άπτονται  τόσο των εγγενών και δομικών προβλημάτων της οργάνωσης της επαγγελματικής ζωής του δικηγόρου, όσο και της ελληνικής πραγματικότητας στο πεδίο των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Οι δικηγόροι που πραγματικά αγαπούν το επάγγελμά τους, που μελετούν και επιδεικνύουν επαγγελματική συμπεριφορά δεν κινδυνεύουν από τίποτα, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, εξαιτίας του οποίου έχουν ασφαλώς περιορισμένα έσοδα από παλαιότερες εποχές. Σε καμία περίπτωση η δημιουργία δικηγορικών εταιρειών δεν αποτελεί μονόδρομο και συνήθως ο νέος δικηγόρος, ευρισκόμενος στην αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, είτε τολμά να ανοίξει μόνος του δικηγορικό γραφείο είτε επιλέγει να συνεργαστεί με ένα μικρό ή μεγάλο δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να συλλέξει περαιτέρω επαγγελματικές εμπειρίες».

- Τι έχει αλλάξει για τον πολίτη τα τελευταία χρόνια στο χώρο της δικαιοσύνης; Σε τι σύστημα δικαιοσύνης οδηγούμαστε; Θα έχει πρόσβαση ο μέσος πολίτης;
«Η κατάσταση των τελευταίων ετών δεν θα μπορούσε να μην έχει επιπτώσεις και στο χώρο της δικαιοσύνης. Οι συμπολίτες μας είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά και διαπίστωσαν ότι πλέον και κατά την απονομή της δικαιοσύνης το κυρίως ζητούμενο δεν είναι πλέον η επίλυση της διαφοράς, αλλά η ασταμάτητα θεσμοθετούμενη εισπρακτική ικανοποίηση του Δημοσίου, που έχει πλέον αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της δικαιοσύνης, προσδίδοντάς της χαρακτήρα «πολυτελούς αγαθού», το οποίο δεν μπορούν να απολαμβάνουν με κριτήρια ισονομίας όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, αλλά μόνο οι οικονομικά ισχυροί. Η επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες και τα υπερβολικά παράβολα και οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις αστικές, ποινικές και διοικητικές δίκες, εμποδίζουν αναμφίβολα την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη».

- Εχει προχωρήσει καθόλου ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών δικαστηρίων; Είχαμε ακούσει για ενέργειες όπως η κατάθεση δικογραφιών ηλεκτρονικά. Πού βρίσκεται αυτή η διαδικασία στα δικαστήρια της Καλαμάτας;
«Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και τα επανειλημμένα αιτήματά μας δεν έχει καταστεί ακόμα η μηχανογράφηση των δικαστηρίων της πόλης μας, πλην των υπηρεσιών του ποινικού μητρώου, με αποτέλεσμα η κατάθεση δικογράφων, η λήψη αντιγράφων και πιστοποιητικών και οι πάσης φύσεως έλεγχοι να διεξάγονται ακόμη βάσει βιβλίων (όπως εδώ και δεκαετίες), πλην όμως με υπερπολλαπλάσιο όγκο δεδομένων. Απαιτείται άμεση μηχανογράφηση των δικαστηρίων της πόλης και της χώρας γενικότερα και  διασύνδεσή τους με τους Δικηγορικούς Συλλόγους για προφανή εξοικονόμηση πόρων και χρόνου και κάθετη βελτίωση της εξυπηρέτησης του ενδιαφερόμενου πολίτη».

- Οι ελλείψεις σε προσωπικό τόσο στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας όσο και στο Ειρηνοδικείο είναι μεγάλες. Τι αποτελέσματα έχει αυτό στη λειτουργία των δικαστηρίων; Πώς θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα με δεδομένο ότι προσλήψεις δεν γίνονται;
«Πραγματικά οι ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας καθώς και στο Ειρηνοδικείο είναι μεγάλες, με συνέπεια να δυσχεραίνεται η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους και να μην επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των δικηγόρων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εναπομείναντων πλέον δικαστικών υπαλλήλων. Είναι επιτακτική η ανάγκη να καλυφθούν τα κενά των οργανικών θέσεων, αλλά με δεδομένο ότι προσλήψεις πλέον δεν γίνονται, είμαι απαισιόδοξος για την επίλυση του προβλήματος αυτού».

- Με τις φυλακές υπάρχει τίποτα νεότερο; Ή μετατέθηκε στις καλένδες;
«Η δημιουργία ενός σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην έδρα του Εφετείου Καλαμάτας θα ενδυναμώσει τη λειτουργία του ίδιου του Εφετείου και η ύπαρξη και μόνο του Εφετείου Καλαμάτας οδηγεί στην επιτακτική ανάγκη για ίδρυση σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην περιφέρειά του. Είναι λοιπόν αλληλένδετη και αλληλοσυμπληρωματική η ύπαρξη του Εφετείου Καλαμάτας και συγχρόνως ενός καταστήματος κράτησης στην έδρα του Εφετείου Καλαμάτας. Το εν λόγω θέμα παρακολουθείται στενά από τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας δίχως ακόμη να είμαι σε θέση να ανακοινώσω κάτι νέο για το θέμα αυτό».

- Λέγεται ότι το Εφετείο Καλαμάτας θα καταργηθεί και η έδρα θα μεταφερθεί στην Τρίπολη. Εχουν υπόσταση αυτές οι πληροφορίες;
«Το Εφετείο Καλαμάτας είναι μετά το Εφετείο Πατρών το δεύτερο τη τάξει σε όγκο υποθέσεων και σπουδαιότητας στην Πελοπόννησο. Είναι ένα δυναμικό εφετείο και δεν πρόκειται να τεθεί ποτέ -και είμαι απόλυτα κατηγορηματικός σε αυτό- θέμα καταργήσεώς του και πολύ μάλλον θέμα μεταφοράς του σε άλλη έδρα. Οι δήθεν περί αντιθέτου φήμες είναι εντελώς ανυπόστατες και ανιστόρητες και σας διαβεβαιώνω ότι τίθεται θέμα μόνο για ενίσχυση του Εφετείου Καλαμάτας, χωρίς να λέγω κάτι άλλο προς το παρόν».

- Ο "Καλλικράτης" στα ειρηνοδικεία ήταν τελικά μια επιτυχημένη ενέργεια στην πράξη;
«Ο "Καλλικράτης" στα ειρηνοδικεία εφαρμόστηκε κατά τρόπο αιφνιδιαστικό και αυθαίρετο, ουσιαστικά έχει οδηγήσει στην αποστέρηση του δικαιώματος των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια του τόπου τους και αναγκάζεται πλήθος πολιτών του Νομού Μεσσηνίας να υποβάλεται σε δυσανάλογα έξοδα και μετακινήσεις για να δικάζονται υποθέσεις τους μόνο στην Καλαμάτα ή στην Πύλο».

- Το Γραφείο Επιμελητών Ανηλίκων παραμένει κλειστό. Γιατί δεν μπόρεσε να γίνει τίποτα για να λειτουργήσει ξανά; Η Καλαμάτα έχει πληθώρα τέτοιων υποθέσεων και το Δικαστήριο Ανηλίκων συνεδριάζει τακτικότατα.
«Ως γνωστόν η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Καλαμάτας έκλεισε το 2012 μετά από 33 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Είναι βέβαιο ότι η έλλειψη μόνιμου επιμελητή ανηλίκου στο Εφετείο Καλαμάτας προκαλεί σοβαρές δυσχέρειες, τόσο στον τρόπο που η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει τον ανήλικο παραβάτη όσο και στην επιβολή των αναμορφωτικών μέτρων από το δικαστήριο. Και όλα αυτά σε μία εποχή που το φαινόμενο της παραμέλησης και κάθε μορφής κακοποίησης παιδιών παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, τώρα που η οικονομική κρίση είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε σημαντική αλλά και επικίνδυνη αύξηση της νεανικής παραβατικότητας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει επανειλημμένως ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να δείξει την δέουσα ευαισθησία για το σοβαρό αυτό θέμα και να επαναλειτουργήσει η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων στην Καλαμάτα, πλην όμως εξαιτίας των προσλήψεων που δεν γίνονται, δεν προβλέπεται άμεση επίλυση του θέματος αυτού».

- Εχει γίνει σύνηθες να εξαγγέλλονται διάφορα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, όπως π.χ. το βραχιολάκι. Ομως στην πράξη τίποτα δεν προχωρά. Επειδή δεν υπάρχουν χρήματα ή δεν υπάρχει πολιτική βούληση;
«Πολιτική βούληση για τα πρωτοποριακά μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, όπως π.χ. το βραχιολάκι, αποδείχθηκε ότι υπάρχει. Δυστυχώς, έχουν εμπλακεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες των απαραίτητων μειοδοτικών διαγωνισμών και γι’ αυτό υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίησή τους».