Δευτέρα, 23 Μαϊος 2011 22:02

Αθώος ο πρώην δήμαρχος Γυθείου Πέτρος Τζωρτζάκης

Γράφτηκε από την

Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο πρώην δήμαρχος Γυθείου Πέτρος Τζωρτζάκης, στη δίκη για τον πνιγμό γυναίκας που το Νοέμβριο του 2005 παρασύρθηκε μέσα στο αυτοκίνητό της από το χείμαρρο Σμήνος στον οικισμό Αγ. Βασιλείου. Υπάλληλος της τ. Νομαρχίας Λακωνίας και εργολάβος καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 19 μηνών ο καθένας, για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι έφεραν ευθύνη επειδή δεν υπήρχε σήμανση που να προειδοποιεί ότι η παράκαμψη που περνούσε μέσα από το χείμαρρο ήταν κλειστή και ότι λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας είχε δοθεί ξανά στην κυκλοφορία η γέφυρα. Η 52χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να διασχίσει με το αυτοκίνητό της την παράκαμψη μέσα από το χείμαρρο. Οπως κατέθεσαν συγγενικά της πρόσωπα, η γυναίκα αλλά και πολλοί κάτοικοι στην περιοχή φοβούνταν να διασχίσουν τη γέφυρα επειδή οι σανίδες ήταν παλιές και σπασμένες σε σημεία. Επιπλέον -σύμφωνα με τους ίδιους μάρτυρες- η απουσία αναχώματος ή κάποιας άλλης προειδοποίησης ότι η παράκαμψη είχε κλείσει οδήγησε την άτυχη γυναίκα στην πιο ασφαλή φαινομενικά επιλογή: να διασχίσει το χείμαρρο από την παράκαμψη - με τραγικό αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.
Ωστόσο, μια μάρτυρας κατέθεσε ότι από το σπίτι της είδε ένα αυτοκίνητο να διασχίζει την επίμαχη παράκαμψη -χωρίς να μπορεί να πει αν ήταν της θανούσας- ενώ ο χείμαρρος ήταν ήδη φουσκωμένος και κατέβαζε ορμητικά νερά. Μάλιστα κατέθεσε ότι προηγήθηκαν δύο άλλα αυτοκίνητα τα οποία επέλεξαν να περάσουν τη γέφυρα - ενώ το τρίτο γύρισε και πήγε από την παράκαμψη.  
Στη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ένας υπάλληλος της τ. Νομαρχίας Λακωνίας, ο οποίος είπε ότι μετέφερε στον εργολάβο την εντολή του κατηγορούμενου υπαλλήλου για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στη γέφυρα και την απομάκρυνση των χωμάτων από την κοίτη του χειμάρρου. Στην κατάθεσή του τόνισε επίσης ότι η γέφυρα έκλεινε τους καλοκαιρινούς μήνες για συντήρηση και άνοιγε το χειμώνα - ενώ το Μάιο του 2006 έκλεισε για να γίνουν επισκευές από τον κατηγορούμενο εργολάβο.
Εξάλλου, σύμφωνα με το μάρτυρα η υπεύθυνη υπηρεσία για τη συντήρηση της γέφυρας ήταν η Νομαρχία Λακωνίας. Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορούσε να ξέρει αν ο δήμαρχος Γυθείου είχε εμπλακεί ποτέ ή αν είχε ασχοληθεί ή ενημερωθεί για το μπάζωμα της παράκαμψης τους καλοκαιρινούς μήνες και την απομάκρυνση των χωμάτων το χειμώνα.
Ο Γιώργος Μητσάκος, συνήγορος υπεράσπισης του πρ. δημάρχου Γυθείου, υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν μπορεί να φέρει ευθύνη εφόσον ο δρόμος όπου συνέβη το δυστύχημα είναι επαρχιακή οδός, οπότε την ευθύνη την είχε η τ. Νομαρχία Λακωνίας. Μάλιστα ο κ. Μητσάκος προσκόμισε απόφαση του 2004 για αναγκαστική απαλλοτρίωση προκειμένου να γίνουν εργασίες διαπλάτυνσης του δρόμου, ο οποίος αναφερόταν στο ΦΕΚ ως επαρχιακή οδός.
Τέλος, ο Χρήστος Πλειώτας, συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου υπαλλήλου της τ. Νομαρχίας Λακωνίας, υποστήριξε ότι για το έργο ήταν υπεύθυνο το Τμήμα Εκτέλεσης Εργων της υπηρεσίας, οπότε την ευθύνη τη φέρει ο τότε προϊστάμενος του τμήματος και όχι ο πελάτης του.
Ο υπάλληλος και ο εργολάβος που καταδικάστηκαν άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.