Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015 09:15

Αυτιστικός ο δράστης υποστηρίζει η υπεράσπιση στη δίκη για το διπλό φονικό στη Μάνη

Γράφτηκε από την
Αυτιστικός ο δράστης υποστηρίζει η υπεράσπιση στη δίκη για το διπλό φονικό στη Μάνη

Τον ισχυρισμό της ότι στο διπλό φονικό, που έγινε στα Αλτομιρά πέρυσι τον Αύγουστο, με θύματα τους Κώστα Σγούρο και Γιάννη Κομμάτη, εμπλέκεται ένα αυτοκίνητο που είχε κλαπεί ή επρόκειτο να κλαπεί, ώστε να το αγοράσει ο δεύτερος, επιχείρησε να εδραιώσει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων Ν.Μ. και Π.Μ., χθες Τετάρτη, δεύτερη ημέρα της δίκης της πολύκροτης αυτής υπόθεσης, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στο Πρωτοδικείο Γυθείου.

Παράλληλα, προς το τέλος της πολύωρης ακροαματικής διαδικασίας, υποστηρίχθηκε από την υπεράσπιση, με βάση την εξέταση από το δικαστήριο του αδελφού του Ν.Μ., πως ο εν λόγω κατηγορούμενος -ο οποίος έχει ομολογήσει ότι πυροβόλησε τα δύο θύματα- είναι αυτιστικός, με κατά καιρούς απρόβλεπτη συμπεριφορά, ενώ λόγω του αυτισμού έδωσε προφορικά πανελλαδικές εξετάσεις.

Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, ωστόσο, έγινε επίκληση διαγραφέντων αρχείων τα οποία ανέκτησε η ειδική υπηρεσία της Αστυνομίας από τον σκληρό δίσκο υπολογιστή που κατασχέθηκε στο σπίτι του πατέρα του Ν.Μ. όπου διέμενε ο νεαρός κατά διαστήματα. Στα αρχεία αυτά, σύμφωνα με τον Πέτρο Μαντούβαλο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και 130 πορνογραφικές φωτογραφίες -ακόμα και ανηλίκων, όπως είπε ο γνωστός δικηγόρος, αν και ο Γ. Ράλλης δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέση με την υπόθεση.

Ο Π. Μαντούβαλος, εξ άλλου, απέρριψε τον ισχυρισμό περί αυτισμού για τον Ν.Μ., κάνοντας λόγο για δυσλεξία.

Το δικαστήριο, εξ άλλου, απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης να ερευνηθεί η κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού του Κ. Σγούρου, ενώ ενέκρινε την κλήτευση ως μάρτυρα της τότε συντρόφου του θύματος Ολένα Ναζάρεβα.

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΓΟΥΡΟΥ

Η χθεσινή ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του Παναγιώτη Σγούρου, αδελφού του θύματος Κώστα Σγούρου, ο οποίος δήλωσε εξεταζόμενος πως ο αδελφός του ασχολείτο με τον αθλητισμό αλλά δεν έπαιρνε αναβολικά παρά μόνο συμπληρώματα διατροφής, τα οποία είπε ότι δεν γνώριζε αν τα διέθετε και σε άλλους, όπως επίσης ότι δεν γνώριζε τι αφορούσαν τα 800 ευρώ που ο Π.Μ. είχε καταθέσει στον λογαριασμό του αδελφού του. Πρόσθεσε ακόμα πως ο αδελφός του δεν είχε προβλήματα με άλλον κόσμο στην Καλαμάτα και επανέλαβε και από την πλευρά του ότι ο Κώστας δεν είχε καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

 

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ AUDI

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια, ο Π. Σγούρος δήλωσε ότι η ύπαρξη στα Αλτομιρά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -πέρυσι τον Αύγουστο- ενός κόκκινου Audi, μπορεί να αποτέλεσε παγίδα για να παρασύρουν οι δύο έφηβοι τους Κώστα Σγούρο και Γιάννη Κομμάτη. Σύμφωνα με τον γνωστό ποινικολόγο, από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο δεύτερος ενδιαφερόταν για ένα τέτοιο αυτοκίνητο -κάτι που ο Π. Σγούρος δήλωσε ότι τότε δεν γνώριζε, παραδέχτηκε όμως ότι εκ των υστέρων, κι αφού είχε γίνει το κακό, έμαθε τη σχετική πληροφορία. Από την πλευρά του, ο Αλ. Κούγιας πρόσθεσε -επικαλούμενος και πάλι τη δικογραφία- ότι ήταν τα θύματα που επέμειναν να τους οδηγήσουν οι δύο έφηβοι στο επίμαχο αυτοκίνητο, άρα, όπως είπε, δεν θα μπορούσαν να έχουν προσχεδιάσει κάτι.

Ο Π. Σγούρος, απαντώντας στο συνήγορο της υπεράσπισης Θανάση Αναγνωστόπουλο -που επικαλέστηκε τη δικογραφία- δήλωσε ότι δεν γνώριζε κάτι για ισχυρισμούς του αδελφού του περί απασχόλησής του ως σωματοφύλακα στην υπηρεσία Βαρδινογιάννη, όπως επίσης ότι δεν γνώριζε τον Γ. Κομμάτη. Αγνοια δήλωσε επίσης ως προς την ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης Γιώργου Ράλλη σχετικά με καταθέσεις χρημάτων, από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο πέρυσι, στον λογαριασμό του αδελφού του Κ. Σγούρου, ούτε αν αυτός ήταν κοινός με την τότε σύντροφό του Ολένα Ναζάρεβα.

ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Ιδιαίτερα αναλυτική ήταν από την πλευρά της υπεράσπισης η εξέταση του μάρτυρα Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος το μοιραίο βράδυ ήταν στην παρέα που καθόταν σε κατάστημα στο λιμάνι της πόλης, από όπου έφυγαν στη συνέχεια οι Κ. Σγούρος και Γ. Κομμάτης. Ο εν λόγω μάρτυρας δήλωσε, εξεταζόμενος -από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νικόλαο Νταή και τον εισαγγελέα Παρασκευά Αδάμη, αλλά και από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής Πέτρο Μαντούβαλο και Δημήτρη Πετρούσκα- ότι δεν γνωρίζει κάτι για κλεμμένο αυτοκίνητο, λέγοντας ότι με τον Κ. Σγούρο είχε γνωριστεί πριν 20 ημέρες και τον Γ. Κομμάτη πριν 2 ημέρες.

Στην απόγνωση των συγγενών του Κ. Σγούρου απέδωσε εξ άλλου και τη φράση “έλα γιατί θα αρχίσω να λέω για κλεμμένα αυτοκίνητα και θα σου κάνω μήνυση” που -σύμφωνα με τη δικογραφία, όπως μετέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου- του απηύθυνε ο Γιάννης Σγούρος στο τηλέφωνο όταν τον καλούσε να μεταβεί στην Αστυνομία για να καταθέσει. Δήλωσε μάλιστα ότι στη συνέχεια, ο Γ. Σγούρος του ζήτησε συγγνώμη για αυτό. Επικαλούμενος τη δικογραφία, ωστόσο, ο Αλ. Κούγιας είπε πως η Ναζάρεβα στην κατάθεσή της κάνει λόγο για “κλεμμένο αυτοκίνητο” και αναρωτιέται για ποιον λόγο τα δύο θύματα ήθελαν οπωσδήποτε εκείνο το βράδυ να δουν το επίμαχο όχημα.

Αναφερόμενος ο μάρτυρας στο συγκεκριμένο βράδυ είπε ότι τα θύματα έφυγαν περί τις 12.30 τα μεσάνυχτα λέγοντας ότι δεν θα αργήσουν, ωστόσο στη 1.30 ο Γ. Κομμάτης κάλεσε στο τηλέφωνο την σύντροφό του Αιμιλία Κορωνάκη, τον ζήτησε και στη συνέχεια μίλησε με τον Κ. Σγούρο, ο οποίος του δήλωσε -όπως ο Γ. Γεωργίου δήλωσε- ότι θα καθυστερήσουν κι άλλο. Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι προσπάθησε να καταλάβει πού είχαν πάει ο Σγούρος με τον Κομμάτη και είπε ότι σχημάτισε την εντύπωση πως βρίσκονταν στο δρόμο προς τα Σωτηριάνικα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι περίμεναν ως τις 3.30 το πρωί και στη συνέχεια έκαναν βόλτα ως τη Μαντίνεια, ο ίδιος, η Κορωνάκη και η Ναζάρεβα, με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Γεράσιμος Σάντος, φανοποιός από την Αθήνα, που επίσης ήταν στην παρέα εκείνο το βράδυ. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την ερώτηση του Γ. Ράλλη, για ποιο λόγο να πάνε παραλιακά, όταν ο Γ. Γεωργίου είχε θεωρήσει πως οι δύο φίλοι βρίσκονταν κάπου στον δρόμο προς τα Σωτηριάνικα.

ΕΙΧΕ ΣΒΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Στη συνέχεια, κατέθεσε ο Παναγιώτης Ντάκουρης, ξάδελφος του κατηγορουμένου Π.Μ. ο οποίος είπε ότι ο ξάδελφός του ήταν ευγενικό και εργατικό παιδί, που βοηθούσε τους σκληρά εργαζόμενους γονείς του, προσθέτοντας ότι ήταν εξαίρετος μαθητής μέχρι και τη Β΄ Λυκείου. Παραδέχθηκε, σε ερώτηση του Π. Μαντούβαλου, ότι ο Π.Μ. είχε κάνει μια σβάστικα στο χέρι του, φωτογραφία της οποίας είχε αναρτήσει και στο προφίλ του στο Facebook, την οποία όμως -μόλις του το ζήτησε- έσβησε και διέγραψε.

Εξεταζόμενος από τον Αλ. Κούγια, ο Π. Ντάκουρης είπε ότι η μητέρα του Π.Μ. ανησυχώντας για τον όγκο και τη σωματική διάπλαση που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε ο γιος της, τον πήγε σε δύο γιατρούς προκειμένου -όπως είπε- “να τον τρομάξουν” έτσι ώστε να σταματήσει να παίρνει συμπληρώματα. Πρόσθεσε ότι ο ξάδελφός του πριν την ενασχόλησή του με τα γυμναστήρια ήταν μαθητής του 18, αλλά στην τελευταία τάξη του λυκείου οι βαθμοί του έπεσαν ραγδαία.

Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ Γ. ΚΟΜΜΑΤΗ

Ακολούθησε η κατάθεση της Αιμιλίας Κορωνάκη, συντρόφου του Γ. Κομμάτη, η οποία δήλωσε ότι πράγματι ο φίλος της ήθελε να κάνουν μαζί διακοπές στην Καλαμάτα, καθώς ο φίλος του Κ. Σγούρος θα τους είχε εξασφαλισμένα κατάλυμα και μετακινήσεις. Παραδέχθηκε επίσης ότι παλιότερα ο Γ. Κομμάτης της είχε πει πως ήθελε να αγοράσει αυτοκίνητο.

Για τον φίλο της είπε ότι ήταν εξαιρετικός άνθρωπος, που υπηρετούσε στις ειδικές δυνάμεις, ενώ είχε πάθος με τη γυμναστική, δεν έπαιρνε όμως αναβολικά, όπως ο ίδιος την είχε διαβεβαιώσει. Αναφορικά με προκλητικές αναρτήσεις του στην ιστοσελίδα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη -“με βίντεο ύμνων της απριλιανής δικτατορίας και σημείωση ''θα σε έχω υπόψη''”-, στις οποίες αναφέρθηκε ο Γ. Ράλλης, η Αιμ. Κορωνάκη είπε πως κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα του ανθρώπου που γνώρισε.

Ως προς την επίμαχη νύχτα, είπε πως αρχικά ήταν μαζί με την Ναζάρεβα και επιβεβαίωσε την κατάθεση της τελευταίας -όπως την επικαλέστηκε από τη δικογραφία ο Αλ. Κούγιας- πως ο Κ. Σγούρος συνέστησε στις δύο γυναίκες να κάτσουν κάπου αλλού και να συναντήσουν τους άντρες αργότερα. Η Αιμ. Κορωνάκη είπε ότι έφτασαν στην παρέα των αντρών τη στιγμή που ο Γ. Κομμάτης με τον Κ. Σγούρο έφευγαν, με τον πρώτο να της δηλώνει -όπως η ίδια είπε- πως πάνε να δουν ένα αυτοκίνητο. Περιέγραψε επίσης την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο φίλοι με τον Γ. Γεωργίου, όπως επίσης και την ανησυχία της, αλλά και την βόλτα μέχρι τη Μαντίνεια, δήλωσε πάντως πως δεν της είπε κανείς για “κλεμμένο αυτοκίνητο”, ενώ άγνοια δήλωσε και στην παρατήρηση του Θ. Αναγνωστόπουλου πώς ένας στρατιωτικός με αποδοχές περί τα 1.000 ευρώ το μήνα, είχε καταθέσει στον λογαριασμό του Κ. Σγούρου μέσα σε ένα δίμηνο πάνω από 2.000 ευρώ.

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ

Τελευταίος στη χθεσινή διαδικασία, κατέθεσε ο αδελφός του Ν.Μ., ο οποίος δήλωσε -εξεταζόμενος από την έδρα και τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης- πως ο κατά 4 χρόνια μικρότερος αδελφός του είναι αρκετά απρόβλεπτο άτομο, για να προκύψει στη συνέχεια ο ισχυρισμός της υπεράσπισης πως ο Ν.Μ. είναι αυτιστικός και -όπως κατέθεσε ο αδελφός του- προκαλεί προβλήματα με τη συμπεριφορά του, τόσο στο σχολείο του, όσο και στο σπίτι του. Για το θέμα αυτό, πρόσθεσε, γίνονταν επισκέψεις σε ψυχολόγο. Πρόσθεσε ότι οι γονείς τους έχουν χωρίσει περί τα 10 χρόνια και ότι τα παιδιά, ο ίδιος, ο Ν.Μ. και η αδελφή τους έμεναν με τη μητέρα τους, αν και είχαν πρόσβαση και στο σπίτι του πατέρα τους. Παράλληλα είπε ότι τα δύο αδέλφια, μαζί με τον πατέρα τους, έκαναν σκοποβολή. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το χρονικό διάστημα που έγινε η δολοφονία βρισκόταν στη Σουηδία.

Σχετικά με την αναφορά για ευρήματα στον υπολογιστή, που ανέφερε ο Π. Μαντούβαλος, ο αδελφός του Ν.Μ. δεν μπόρεσε να διαφωτίσει το δικαστήριο.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα, στις 11 το πρωί.


NEWSLETTER