Σάββατο, 09 Ιανουαρίου 2016 09:03

Δίκη για το διπλό φονικό στη Μάνη: Ανησυχία καθηγητών και γονέων για τους κατηγορούμενους 

Γράφτηκε από την
Δίκη για το διπλό φονικό στη Μάνη: Ανησυχία καθηγητών και γονέων για τους κατηγορούμενους 

Να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα των 19χρονων σήμερα Π. Μ. από τον Κάμπο και Ν. Μ. από την Καλαμάτα, οι οποίοι πέρυσι τον Αύγουστο, στην περιοχή των Αλτομιρών, σκότωσαν με καραμπίνα τον 26χρονο Μεσσήνιο Κώστα Σγούρο και τον 25χρονο Σαμιώτη Γιάννη Κομμάτη, επιχείρησε η υπεράσπιση, στη δίκη που συνεχίστηκε χθες Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, στο Μικτό Ορκωτό, στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Γυθείου.

Για τον σκοπό αυτό κατέθεσαν, ως μάρτυρες, αφ’ ενός καθηγητές και συγγενείς του Π.Μ., όπως και συνάδελφοι της μητέρας του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, και αφ᾽ ετέρου ένας φίλος του πατέρα του Ν.Μ., ενώ σήμερα Σάββατο -που θα συνεχιστεί η δίκη- θα καταθέσει και η άλλη αδελφή του εν λόγω κατηγορούμενου.

Ας σημειωθεί πως ο συνήγορος του Π.Μ. Αλέξης Κούγιας -μετά από μία διακοπή της δίκης κι ενώ ήδη είχαν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις 4 μαρτύρων υπεράσπισης του Π.Μ.- κατήγγειλε ότι ορισμένοι από τους εν λόγω μάρτυρες του μετέφεραν πως, μετά την κατάθεσή τους -και συγκεκριμένα στη διάρκεια της διακοπής- δέχθηκαν φραστική επίθεση από τον Γιάννη Σγούρο, αδελφό του ενός από τα θύματα, κάτι που η οικογένεια Σγούρου απέρριψε κατηγορηματικά πάντως. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο πρόεδρος της έδρας Νίκος Νταής, δήλωσε ότι αν έγινε κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.

Οι καθηγητές του Π.Μ., Ανδριάνα Κοζομπόλη, Μιχάλης Τσιάλας και Κυριακή Χριστοπούλου -οι δύο τελευταίοι τον είχαν μαθητή στο 1ο Λύκειο, στην Καλαμάτα- δήλωσαν στις καταθέσεις τους ότι ο εν λόγω νέος ήταν σε γενικές γραμμές καλός μαθητής και χαρακτήρας, ωστόσο ο Μ. Τσιάλας δήλωσε πως στην Γ΄τάξη οι επιδόσεις του σημείωσαν κάμψη. Οι ίδιοι είπαν ότι παρατήρησαν την αλλαγή στο σώμα του και πρόσθεσαν ότι μιλώντας μαζί του αυτός τους ενημέρωσε ότι πηγαίνει σε γυμναστήριο. Είπαν ακόμα ότι ανησυχώντας για λήψη αναβολικών εκ μέρους του ενημέρωσαν σχετικά τους γονείς του, που -όπως οι καθηγητές κατέθεσαν- έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόοδο του γιού τους, ο οποίος είχε εκφράσει επιθυμία να φοιτήσει είτε στη Γυμναστική Ακαδημία -σύμφωνα με την Κ. Χριστοπούλου- είτε σε μία από τις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας -σύμφωνα με τον Μ. Τσιάλα.

Ακολούθησαν οι καταθέσεις συναδέλφων της μητέρας του Π.Μ. στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, των διευθυντριών του Μικροβιολογικού Αικατερίνης Κασακή – Γεωργούντζου και του Αιματολογικού Φωτεινής Ιωαννιδου, καθώς και της παρασκευάστριας Μαρίας Δημητροπούλου. Η πρώτη, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως γνωρίζει την οικογένεια του Π.Μ. για 25 χρόνια και πρόσθεσε ότι οι γονείς του τον πρόσεχαν πολύ, αναφέροντας παράλληλα τις ανησυχίες της μητέρας του για την αλλαγή στο σώμα του γιου της, αλλά και την εξέταση αίματος που του έκανε, η οποία έδειξε οριακά υψηλές τιμές, χωρίς ωστόσο -όπως είπε- αυτό να σημαίνει οπωσδήποτε κάτι, ενώ -απαντώντας σε ερώτηση των εκ της πολιτικής αγωγής συνηγόρων Πέτρου Μαντούβαλου- εξήγησε ότι το εργαστήριο του Νοσοκομείου Καλαμάτας δεν μπορεί να κάνει εξετάσεις για αναβολικά.

Για τον “αγώνα της μητέρας” του Π.Μ. μίλησε η δεύτερη γιατρός, εξηγώντας ότι η γυναίκα αυτή έκανε πολλές θυσίες για να μεγαλώσει σωστά και να μορφώσει το παιδί της, ενώ -απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αλ. Κούγια- εξέφρασε την εκτίμηση πως η αύξηση του όγκου στο σώμα του νέου “θα πρέπει να αποδοθεί στη χρήση χημικών ουσιών”. Ανάλογη περιγραφή, για την καθημερινή προσπάθεια της μητέρας του Π.Μ. έκανε και η Μ. Δημητροπούλου.

Ως τελευταία μάρτυρας υπεράσπισης του Π.Μ. -κι ενώ ο Αλ. Κούγιας παραιτήθηκε από την εξέταση ακόμα τριών μαρτύρων που είχε καλέσει- κατέθεσε η Δήημητρα Πάττα, εξαδέλφη του Π.Μ. η οποία τον περιέγραψε ως εξαιρετικά ευαίσθητο παιδί και πολύ καλό μαθητή, δηλώνοντας ότι και σήμερα αδυνατεί να πιστέψει ότι ο εξάδελφός της είναι δυνατόν να συμμετείχε στο έγκλημα. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι αν και μεταξύ τους είχαν εξαιρετική σχέση, δεν της ανοιγόταν για όλα του τα θέματα, παραδέχθηκε πάντως πως στην Γ΄Λυκείου οι επιδόσεις του δεν ήταν καλές.

Ακολούθησε, από την πλευρά του Ν.Μ., ο ψυχολόγος Γεώργιος Συμιακάκης, ο οποίος δήλωσε πως ήταν συμφοιτητής με τον πατέρα του κατηγορούμενου και έκτοτε -αν και ζούσαν σε διαφορετικές πόλεις- διατηρούσαν σχετικά συχνές επαφές.

Οπως υποστήριξε, λόγω των προβλημάτων που είχαν οι γονείς του Ν.Μ. στη σχέση τους, ο εν λόγω νέος είναι ανώριμος συναισθηματικά, καθώς μεγάλωσε σε μια οικογένεια με προβλήματα -με συνέπεια, όπως είπε, να μην αναπτυχθεί συναισθηματικά και ως εκ τούτου να προκύπτουν οι ανεξέλεγκτες κρίσεις θυμού. Πρόσθεσε ότι ο πατέρας του Ν.Μ. κατά καιρούς τον ενημέρωνε τηλεφωνικά ανησυχώντας για τη σχέση του με το γιό του και δήλωσε ότι τον έχει συμβουλεύσει να αναζητήσει τη βοήθεια ψυχολόγου -“δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν, βοήθεια ψυχολόγου δεν χρειάζεται μόνο ο Ν.Μ. αλλά ολόκληρη η οικογένεια” είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, ερωτώμενος σχετικά από τον Π. Μαντούβαλο είπε πως δεν γνωρίζει κάτι για το ενδιαφέρον και την ενασχόληση του Ν.Μ. με όπλα και σκοποβολή, προσθέτοντας ότι αυτή η ενασχόληση -με δεδομένη τη συναισθηματική ανωριμότητα του νέου- ήταν ό,τι χειρότερο, ενώ αρνητικά σχολίασε και την αναφορά του ίδιου συνηγόρου σε έκθεση της Αστυνομίας για ευρήματα “παιδικής πορνογραφίας” σε υπολογιστή, ο οποίος πάντως, όπως παρατήρησε ο εκ των συνηγόρων του Ν.Μ. Γιώργος Ράλλης, δεν προκύπτει ότι ανήκει στον κατηγορούμενο, αλλά είναι ένας εκ των 4 που κατασχέθηκαν στα σπίτια του νέου.


NEWSLETTER