Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 21:05

Αγιος Χαράλαμπος Φιλιατρών: Λαμπρή γιορτή παρά τη βροχή και το κρύο

Γράφτηκε από τον

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε χθες στα Φιλιατρά ο πολιούχος Αγιος Χαράλαμπος, παρουσία πλήθους πιστών - οι οποίοι όμως φέτος λόγω του βροχερού καιρού και του κρύου ήταν εμφανώς λιγότεροι σε σχέση με άλλα χρόνια.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν ο Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου όπου την πολυαρχιερατική θεία λειτουργία λάμπρυναν με την παρουσία τους  οι μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος -ο οποίος και χοροστάτησε-, Νέας Σμύρνης Συμεών, Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός και Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος.
Πιστοί από πολλά μέρη της Μεσσηνίας και όχι μόνο βρέθηκαν χθες στα Φιλιατρά για να προσκυνήσουν την εικόνα του αγίου και τα ιερά του λείψανα. Για τη ζωή και το έργο του Αγίου Χαραλάμπους μίλησε στο κήρυγμά του ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών - τονίζοντας ότι για να σφηνωθεί η χάρη του Θεού μέσα μας πρέπει κι εμείς οι ίδιοι να ανοίξουμε την καρδιά μας.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας έγινε λιτάνευση της εικόνας την οποία συνόδευσαν οι Φιλαρμονικές του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων, καθώς επίσης μαθητές, πρόσκοποι, ιερείς, αντιπρόσωποι των πολιτικών, αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, αλλά και πλήθος κόσμου.
Εντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας ακόμα και με ομάδα της ΟΠΚΕ, αλλά δεν συνέβη κάποιο απρόοπτο καθώς απουσίαζαν από τη λιτανεία πολιτικοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία εψάλη δέηση και ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας ευχήθηκε ο άγιος να μας δώσει όχι την επίγεια χαρά, αλλά την επουράνια - στην οποία όπως είπε πρέπει να αποβλέπουμε.
Η δημοτική αρχή υποδέχτηκε τους επισήμους στο δημαρχείο της πόλης όπου δέχτηκε τις ευχές τους. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκε και στην «αδυσώπητη κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, όπου θύματα έχουν πέσει και οι ΟΤΑ» - λέγοντας μεταξύ άλλων: «Σε αυτό το καινούργιο μνημόνιο οι πόροι των ΟΤΑ περικόπτονται κατά 500 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Οι πολιτικοί διστάζουν να επικοινωνούν με το λαό και ισχύει αυτό που λέμε "τα παράπονά σου στο δήμαρχο". Αλλά πώς να ικανοποιηθούν τα παράπονα από το δήμαρχο όταν οι πόροι περικόπτονται, όταν προσωπικό δεν υπάρχει και όταν δεν μπορούμε να ενδώσουμε στην πρόκληση της κεντρικής διοίκησης "αυξήστε τα δημοτικά τέλη, βάλτε φόρους"; Οταν ο λαός έχει τσακίσει από τις περικοπές και τα χαράτσια δεν θα είναι οι δήμαρχοι φορομπήχτες».
Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς ευχήθηκε ο Αγιος Χαράλαμπος να φωτίζει τις ηγεσίες των κομμάτων να ξεχάσουν το πολιτικό κόστος και να κοιτάνε το συμφέρον της χώρας. Επίσης ευχήθηκε στους πολίτες υπομονή και κουράγιο, και ν' ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και με διεκδικητικούς αγώνες.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης -που έφτασε με πατερίτσες στον ναό και αποχώρησε μετά το τέλος της λειτουργίας-, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο πρόεδρος του ΔΣ Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος, ο πολιτευτής Λεωνίδας Φιλιπόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.