Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 09:47

Ηγετική σύναξη για τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ηγετική σύναξη για τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής (βίντεο)

Παρουσία 17 μητροπολιτών και 3 επισκόπων που έφθασαν απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό ακόμα και στάθηκαν στο πλευρό του, γιόρτασε χθες την ονομαστική του εορτή ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Εκτός από το απλό τελετουργικό η σύναξη μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως ηγετική παρουσία του μητροπολίτη στην “κούρσα” της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Στη γιορτή παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, κληρικοί και πολλοί πιστοί.

Το πρωί στο μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής, την πανηγυρική πολυαρχιερατική θεία λειτουργία τέλεσε ο κ. Χρυσόστομος, ενώ συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Καστοριάς Σεραφείμ, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πειραιώς Σεραφείμ, Κοζάνης Παύλος, Κορίνθου Διονύσιος, Αρτης Καλλίνικος, Ιλίου Αθηναγόρας, Κηφισίας Κύριλλος, Κίτρους Γεώργιος, Σουηδίας Κλεόπας, Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, Περιστερίου Κλήμης, Φθιώτιδος Συμεών, Καλαβρύτων Ιερώνυμος, Λήμνου Ιερόθεος, οι επίσκοποι Αβύδου Κύριλλος και Ανδρούσης Κωνστάντιος και συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι μητροπολίτες Φωκίδος Θεόκτιστος, Μεγάρων Κωνσταντίνος και ο επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος.

Το θείο λόγο κήρυξε ο επίσκοπος Αβύδου, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο και το έργο του εορτάζοντος αγίου, αλλά και στην προσωπικότητα του μητροπολίτη Μεσσηνίας. Εξήρε την ικανότητα του κ. Χρυσοστόμου να διαλέγεται και να συζητάει για τα προβλήματα της εποχής του και σημείωσε πως είναι μία ζωντανή θεολογική παρουσία στο χώρο της Εκκλησίας.

Με τη σειρά του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στα ονομαστήριά του τους μητροπολίτες, τον κλήρο, τις τοπικές αρχές και το λαό, ευχόμενος να έχουν όλοι υγεία και δύναμη στην πορεία της ζωής τους. Ειδικά για τους μητροπολίτες επεσήμανε ότι η παρουσία τους δείχνει την ενότητα της Εκκλησίας γύρω από το Θυσιαστήριο και δίνει ενδυνάμωση στον εορτάζοντα, καθώς αισθάνεται πως δεν είναι μόνος.

Με την ολοκλήρωση της λειτουργίας ο κ. Χρυσόστομος επέδωσε 4 νέες υποτροφίες σε Μεσσήνιους φοιτητές που εισήχθησαν στα ΑΕΙ της χώρας, από το Ταμείο Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών της Μητρόπολης.

Στο ναό της Υπαπαντής οι πιστοί προσκυνούσαν και την Τιμία Χείρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που μεταφέρθηκε στην Καλαμάτα από τη Μονή Αγίων Πάντων Βαρλαάμ Μετεώρων.

Στη λειτουργία παρέστησαν οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, εκπρόσωποι τοπικών στρατιωτικών αρχών και φορέων, κληρικοί και απλός κόσμος. Αμέσως μετά, ο κ. Χρυσόστομος δέχτηκε ευχές στο Μητροπολιτικό Μέγαρο από εκπροσώπους αρχών και φορέων, κληρικούς και πιστούς.

 

Ο ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Ο πολυαρχιερατικός εσπερινός, προχθές το βράδυ, τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα ναό Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Καλαμάτας.

Πριν τον εσπερινό πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Τιμίας Χειρός του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από τη Μονή Αγίων Πάντων Βαρλαάμ Μετεώρων. Το ιερό θησαύρισμα μετέφερε ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος.

Στο τέλος του εσπερινού, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ευχαρίστησε από καρδιάς τον Μεσσήνιο μητροπολίτη Σταγών κ. Θεόκλητο για την ευλογία μεταφοράς της Τιμίας Χειρός του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου από τη Μητρόπολή του, τους αρχιερείς, τον κλήρο, τους εκπροσώπους των αρχών και το εκκλησίασμα για την τιμητική παρουσία τους.


NEWSLETTER