Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 08:46

Λαμπρή επανέναρξη της ιστορικής Μονής στο Κάτω Γαρδίκι (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Λαμπρή επανέναρξη της ιστορικής Μονής στο Κάτω Γαρδίκι (φωτογραφίες)

 

Σε κλίμα λαμπρότητας και συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν χθες, γιορτή των Αγίων Πάντων, οι εκδηλώσεις λειτουργικής επανέναρξης της ιστορικής Μονής Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου στο Κάτω Γαρδίκι (Κάτω Αμφεια).

Μετά την παρέλευση εικοσαετούς λειτουργικής απραξίας τελέσθηκε χθες στο Καθολικό της μονής ο όρθρος και η πανηγυρική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, συμπροσευχομένου του μητροπολίτη Καρθαγένης (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) Μελετίου. Πλήθος πιστών και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων προσήλθαν στη μονή, προκειμένου να συμμετάσχουν στη θεία λειτουργία, αλλά και για να τιμήσουν την ιστορική ημέρα της λειτουργικής της επανέναρξης.

Με το πέρας της θείας λειτουργίας ο μητροπολίτης Μεσσηνίας χειροθέτησε σε αρχιμανδρίτη το δραστήριο ιερομόναχο και εφημέριο της μονής Νεόφυτο Σαχλά, πρώην αρχιδιάκονο της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Ο π. Νεόφυτος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της μονής, τόπου πνευματικής άσκησης εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων, όπως του αείμνηστου αρχιμανδρίτη και ιεραπόστολου Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου, αλλά και ζωντανού κυττάρου των επαναστατικών χρόνων του 1821 και ορμητηρίου αγωνιστών, όπως του οπλαρχηγού αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου (Παπαφλέσσα). Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόσωπο του μακαριστού μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Δασκαλάκη, όπου στο χώρο της μονής ίδρυσε και λειτούργησε το Ασυλο Ανιάτων της Μητρόπολης. Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε το μητροπολίτη που με αγάπη και πατρικό ενδιαφέρον ανταποκρίθηκε στο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για το νέο ξεκίνημα της μονής.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας με τη σειρά του επαίνεσε το νέο αρχιμανδρίτη για το κοπιώδες έργο ανακαίνισης της μονής, τον συνεχάρη για την πρόσφατη απόκτηση του πτυχίου του από την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης και του ευχήθηκε υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στη διακονία του.

Στη συνέχεια, τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του μακαριστού μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Δασκαλάκη και του αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου. Ακολούθησε εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής “Οι Αμφειείς”, ενώ σε ανάμνηση της ημέρας φυτεύτηκε δέντρο στο προαύλιο της μονής από τους μητροπολίτες και τον δήμαρχο Καλαμάτας.

Παρέστησαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων.


NEWSLETTER