Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014 08:26

Η περιφορά του Επιταφίου

Η περιφορά του Επιταφίου

Το πρόγραμμα των τελετών της Υπαπαντής για το Πάσχα ανακοίνωσε η Μητρόπολη Μεσσηνίας για τις ερχόμενες μέρες. Σήμερα το βράδυ, Μεγάλη Παρασκευή θα τελεστεί η περιφορά του Επιταφίου του ναού της Υπαπαντής στις 9.15 μ.μ. Οι επίσημοι θα προσέλθουν στις 8.30 μ.μ.

ΚΙΤΡΙΕΣ

Με τον παραδοσιακό τρόπο, στη θάλασσα θα γίνει και φέτος το κάψιμο του Ιούδα και η περιφορά του Επιταφίου από τον Επιμορφωτικό -Πολιτιστικό - Εξωραϊστικό Ομιλο Κιτριών. Ο επιτάφιος θα φτάσει στο λιμανάκι των Κιτριών από το παραδοσιακό καλντερίμι απόψε στις 11.30. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες θα περιφέρουν τον Επιτάφιο μέσα στον όρμο. Ο όμιλος κάνει έκκληση στους οδηγούς, να παρκάρουν τα αυτοκίνητα πριν τις Κιτριές, για να μη γίνει μποτιλιάρισμα.

ΜΑΡΑΘΟΥΠΟΛΗ 

Μία από τις πλέον εντυπωσιακές περιφορές Επιταφίου, μέσω θαλάσσης, θα γίνει και φέτος όπως κάθε χρόνο -καιρού επιτρέποντος- στην Μαραθούπολη. Οπως έχει καθιερωθεί, στο γραφικό χωριό το οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνει τη μέρα αυτή χιλιάδες επισκέπτες, ο Επιτάφιος φτάνει στο μικρό λιμάνι του χωριού, ανεβαίνει σε ένα καΐκι και από εκεί συνοδεία και άλλων καϊκιών, καταλήγει στην κεντρική προβλήτα, με την νύχτα να γίνεται μέρα από τις φωτοβολίδες που ανάβουν οι ψαράδες. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στις 9.30 το βράδυ. 

Την Κυριακή του Πάσχα στις 6.30 το απόγευμα στο λιμάνι της Μαραθούπολης θα γίνει το κάψιμο του Ιούδα. Το ίδιο έθιμο θα αναβιώσει φέτος για δεύτερη χρονιά και στην παραλία του Καλού Νερού στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, από τον Σύλλογο Επαγγελματιών της περιοχής οι οποίοι θα προσφέρουν τοπικά εδέσματα στους επισκέπτες.

Σε κλίμα κατάνυξης θα πραγματοποιηθεί και η περιφορά του Επιταφίου στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας μέσα από τα στενά σοκάκια και τα καλντερίμια. Ο Επιτάφιος διασχίζει όλη την Παλιά Πόλη μέχρι να καταλήξει και πάλι στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας. Εντυπωσιακή αναμένεται και η ρίψη πυροτεχνημάτων το βράδυ της Ανάστασης τόσο από την ενορία της Αγίας Τριάδας όσο και από αυτή των Εισοδίων, τα οποία πέφτουν για περισσότερη από μισή ώρα κάνοντας τη νύχτα μέρα. 

 

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ 

Αύριο, Μεγάλο Σάββατο τα μεσάνυχτα θα γίνει η αναστάσιμη λειτουργία στην Υπαπαντή. Από τις 11.30 μ.μ. θα προσέλθουν οι επίσημοι. Την Κυριακή του Πάσχα στις 10.15 π.μ. θα τελεστεί η Ακολουθία του Εσπερινού του Πάσχα (Αγάπη). Η πομπή θα ξεκινήσει από το Επισκοπείο στις 10 π.μ. Οι επίσημοι θα προσέλθουν στις 9.50 π.μ.