Τρίτη, 02 Αυγούστου 2016 09:27

Ανήλικοι μετανάστες στα κρατητήρια της Μεσσηνίας

Ανήλικοι μετανάστες στα κρατητήρια της Μεσσηνίας

 

Στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας και το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης παραμένουν οι 34 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν πριν 11 ημέρες στη νήσο Βενέτικο.

Στη Μεσσήνη κρατείται μια οικογένεια Αφγανών με τα δύο τους παιδιά: ένα 4χρονο κορίτσι και ένα 11χρονο αγόρι, ενώ στην Καλαμάτα παραμένουν οι υπόλοιποι 30, μεταξύ τους μια γυναίκα και δύο 16χρονοι Πακιστανοί. Κι ενώ η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους μέσα σε 24 ώρες, οι κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας μάλλον καθυστερούν να "τρέξουν" τις υπόλοιπες διαδικασίες για να μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Θα πρέπει πάντως να διευκρινιστεί ότι αποκλειστικός σκοπός της κράτησης είναι η απέλαση, έτσι όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Η κράτησή τους θα συνεχιστεί σε κέντρο μεταναστών, που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πού θα είναι αυτό, ενώ πριν γίνει κάτι τέτοιο υποχρεούνται να κάνουν ιατρικές εξετάσεις στο νοσοκομείο. Μια διαδικασία που ξεκινά σήμερα, χωρίς ακόμα να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί. 

Θυμίζουμε ότι οι 34 παράτυποι μετανάστες από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράν, είναι εδώ και 10 ημέρες διοικητικοί κρατούμενοι, ενώ ό,τι ισχύει για τους ενήλικες ισχύει και για τα μικρά παιδιά. Εν τω μεταξύ δεν υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά κι επίσης δεν έχει γίνει αίτηση ασύλου από κανέναν, οπότε οι προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία ενέργειες είναι η καταγραφή και ταυτοποίησή τους και μετά να περάσουν από ιατρικές εξετάσεις -διαδικασία αναγκαία για να μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης μεταναστών, όπου θα συνεχίσουν να κρατούνται μέχρι να απελαθούν από τη χώρα. 

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο τίθενται ερωτήματα κατά πόσο η προβλεπόμενη νομοθεσία προστατεύει αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τι κάνουν οι υπηρεσίες σε κεντρικό επίπεδο για να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό. Πάντως, προς το παρόν παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς οι 34 μετανάστες θα μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης, ενώ όπως καταλαβαίνει κανείς τα κρατητήρια της Καλαμάτας και της Μεσσήνης δεν είναι σε καμία περίπτωση χώροι κατάλληλοι για τη "φιλοξενία" και παραμονή αυτών των ανθρώπων, και ειδικά μικρών παιδιών. 

 

Ν.Κ.