Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 18:19

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πελοποννήσου συναντήθηκε με Μητσοτάκη 

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πελοποννήσου συναντήθηκε με Μητσοτάκη 

Με τους προέδρους και τους αναπληρωτές προέδρους των Συμβουλίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της χώρας συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη, προκειμένου να τους ευχαριστήσει για τη συμβολή τους στο σημαντικό αυτό θεσμό και την εν γένει προσφορά τους στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Από το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πελοποννήσου παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής πρόεδρος καθηγητής Ι. Παπουτσής, η καθηγήτρια Ευγενία Μπιτσάνη μέλη του απερχόμενου Συμβουλίου, καθώς και ο νέος πρόεδρος του ιδρύματος, καθηγητής Χημείας του Πανεπιστήμιου Πατρών Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ακόμη ο βουλευτής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Φορτσάκης και ο βουλευτής κ. Χαρακόπουλος. Μετά από τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του κ.  Μητσοτάκη, ο λόγος δόθηκε στους προέδρους και αντιπροέδρους του κάθε ιδρύματος, για τοποθέτηση και την ανάπτυξη των θέσεών τους σχετικά με το θεσμό των Συμβουλίων. Εκεί έγινε σημαντική παρέμβαση από τους εκπροσώπους του ΤΕΙ Πελοποννήσου, σχετικά με τους στόχους, το ρόλο και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την λειτουργία των συμβουλίων. Συγκεκριμένα, ο νέος πρόεδρος κ. Καραϊσκάκης, αφού επεσήμανε τη σημασία των Συμβουλίων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τόνισε ότι τη στιγμή που πολλά συμβούλια και πρόεδροι παραιτούνται, αυτός  αντίθετα ξεκινά και πιστεύει στην αναβάθμιση του ρόλου τους και πιστεύει ότι θα συνεχιστεί στο ΤΕΙ Πελοποννήσου η συνεργασία διοίκησης και Συμβουλίου, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος κ. Παπουτσής επεσήμανε  σημαντικά προβλήματα από την εμπειρία του στη συμμετοχή του στο Συμβούλιο. Ιδιαίτερα ανέφερε ότι παρά την ομαλή συνεργασία που υπήρξε με τη διοίκηση του ιδρύματος, το αποτέλεσμα δεν ήταν ανάλογο των προσπαθειών που έγιναν από την πλευρά του Συμβουλίου  και θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο ουσιαστικό, αν ο θεσμός υποστηριζόταν περισσότερο μέσα από τα ιδρύματα, από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά κυρίως από την πολιτική και διοικητική δομή κυρίως του υπουργείου Παιδείας. Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή σύνθεση του Συμβουλίου θα πρέπει να αλλάξει και την πλειοψηφία να έχουν τα εξωτερικά μέλη του και όχι οι καθηγητές των ιδρυμάτων. Επίσης επισημάνθηκε ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να προβλέπεται και να ενθαρρύνεται η συμμετοχή εξωτερικών μελών από την αγορά εργασίας  και τον επιχειρηματικό χώρο και τα εξωτερικά μέλη να μην προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Τα συμμετέχοντα μέλη δεσμεύτηκαν να αποστείλουν γραπτώς τις προτάσεις τους προς τον κ. Μητσοτάκη για τη βελτίωση της λειτουργίας και την αναβάθμιση του ρόλου των Συμβουλίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση παρευρέθηκαν όλα σχεδόν τα μεγάλα ιδρύματα της χώρας, ενώ δεν παρευρέθηκε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και μερικά ακόμα ιδρύματα.