Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016 15:12

Τήρηση της νομιμότητας από το Δήμο Καλαμάτας

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Καλαμάτας

Διαβάσαμε στις 8 Ιουλίου 2016, με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, την ανακοίνωσή σας στην ιστοσελίδα του δήμου σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου και τη μη ύπαρξη θέσεων για τη διαχείρισή τους στη Συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ τη Δευτέρα στις 11/7.

Το κείμενό σας:

• «Πρέπει να λήξει ένα θέμα 30 ετών», επισημαίνοντας ότι «όσα έχουν γίνει από πλευράς δημάρχων -η απουσία ενδιαφέροντος- δε μας τιμούν. Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας για την Αυτοδιοίκηση να ξεκαθαρίσει τι θέλει ακριβώς».

• «Πολιτική δεν μπορεί να γίνει χωρίς επίγνωση της πραγματικότητας και των δεδομένων που τη συναποτελούν. Πολιτική σημαίνει αποτέλεσμα και όχι ατέρμονες συζητήσεις και διχογνωμίες».

• «Ο Δήμος Καλαμάτας πάντοτε είχε ανταπόκριση, θέση και άποψη για όλα τα σπουδαία ζητήματα και, ασφαλώς, και για τη διαχείριση των απορριμμάτων», και στη συνεδρίαση της Δευτέρας «πάει με απόφαση και πρόταση».

Δηλώνετε τελικά ότι: 

1. «Ο Δήμος Καλαμάτας πάντοτε είχε ανταπόκριση, θέση και άποψη για όλα τα σπουδαία ζητήματα και, ασφαλώς, και για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

2. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας «πάει με απόφαση και πρόταση».

Οσον αφορά το σημείο 1. 

Γνωρίζουν οι δημότες και κάτοικοι του δήμου, όσοι θέλουν να ενημερώνονται και να γνωρίζουν, ότι ποτέ δεν τοποθετήθηκε, με ενδελεχή συζήτηση, επιστημονική μελέτη, πρόγραμμα και ανάλυση, του κάθε φορά νομικού πλαισίου, ο δήμος διά του Δημοτικού Συμβουλίου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για όλα τα θέματα υπάρχει νομοθεσία, την οποίαν βεβαίως ποτέ δεν ανέφερε οποιαδήποτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμος, ο κάθε δήμος δεν ασκεί πολιτική χωρίς να λάβει υπ’ όψη του την κείμενη νομοθεσία.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις Οδηγίες 31/1999/ΕΚ και 98/2008/ΕΚ της Ε.Ε και την αντίστοιχη ελληνική νομοθεσία που αφορά τη μεταφορά των Οδηγιών στο εθνικό δίκαιο.

Ποτέ δεν έμαθαν οι δημότες και κάτοικοι του δήμου για το περιεχόμενο αυτών των Οδηγιών και του εθνικού νομικού πλαισίου.

Θα έπρεπε να είναι αναρτημένα τα κείμενα τόσο των Οδηγιών όσο και των εθνικών νομοθετημάτων, καθώς και οι τροποποιήσεις τους καθώς και οι τυχόν εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί για την υλοποίηση τους, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι δημότες και κάτοικοι του δήμου τι ισχύει κάθε φορά.

Αν είχαν αναρτηθεί θα γνώριζαν ότι υπάρχει «νομική ευθύνη» για τον παραγωγό των απορριμμάτων, που είναι τα νοικοκυριά, το Δημόσιο και οι δήμοι, και έτσι όλοι θα γνώριζαν τις υποχρεώσεις τους και τα δικαιώματά τους καθώς και του παραλήπτη - συλλέκτη των απορριμμάτων, που είναι ο δήμος, ότι είναι οι εκ του νόμου υπόχρεοι για την αρχική διαχείρισή τους.

Θα έπρεπε να ενημερώσετε τους πολίτες, τους δημότες και τους κατοίκους καθώς και τους αρμοδίους του Δημοσίου και των ΝΠ του καθώς και τις υπηρεσίες του Δήμου και των ΝΠ του για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων και εφόσον δεν τηρηθούν οι πρόνοιες των Οδηγιών και των νόμων και εγκύκλιων να επιβληθούν οι δέουσες συστάσεις και εφ’ όσον δεν τηρηθούν να τους επιβληθούν τα νόμιμα.

Αυτά έπρεπε να κάνει ο δήμος ώστε να εναρμονίσει τις ενέργειές του για την τήρηση της νομιμότητας.

Απλά πράγματα, όμως απολύτως αναγκαία για τη διαφάνεια και τη συμμετοχή του κοινού.

Οσον αφορά το σημείο 2.

Γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος και οι υπηρεσίες του δήμου την ύπαρξη του Ν 3422/2005 ΦΕΚ Α 303, με τον οποίον κυρώθηκε η Διεθνής Σύμβαση του Ααρχους, Δανία στις 25 Ιουνίου 1988, «Σύμβαση για την πρόσβαση σε πληροφορίες, συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα»;

Σε αυτήν τη Διεθνή Σύμβαση που είναι πλέον και νόμος του κράτους, αναφέρονται οι υποχρεώσεις του κράτους και των υπηρεσιών του μεταξύ των οποίων και όλοι οι δήμοι της χώρας, καθώς των πολιτών και του κοινού και των περιβαλλοντικών συλλόγων να έχουν πριν από κάθε απόφαση και τη συμμετοχή τους.

Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποδοχή της «μεσοβέζικης» λύσης κατά τα πρότυπα της «νίψης των χειρών του Ποντίου Πιλάτου» για τα απορρίμματα; Ρωτήθηκαν το κοινό, οι φορείς του για την απόφαση αυτή;

Αρά η απόφαση αυτή πάσχει ακυρότητας και θα πρέπει να έλθει σε συζήτηση και λήψη νέας απόφασης. Δεν έχετε το δικαίωμα να προχωρήσετε χωρίς την τήρηση των διατάξεων του πιο πάνω νόμου.

• Τέλος, αναφέρετε επί λέξει: «Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας για την Αυτοδιοίκηση να ξεκαθαρίσει τι θέλει ακριβώς».

Δηλ. υπάρχει θέμα επιλογής για κάθε δήμο για το πώς θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων όταν υπάρχει ο νέος ΕΣΔΑ ό οποίος είναι σαφής και αναλυτικός για το πώς θα γίνει η διαχείρισή τους;

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να παρακαμφθεί ο νόμος και να επιβληθεί «το έτσι θέλω ή έτσι με βολεύει».

Αρκετά όμως, όπως κι εσείς αρχικά στη δήλωσή σας αναφέρετε, έχουμε ταλαιπωρηθεί επί 30 ολόκληρα χρόνια. Δεν είναι λίγο πράγμα να υπάρχει εκκρεμότητα στο 1/3 του αιώνα. Και να θέλει ο κάθε δήμος και δήμαρχος να ισχύσει ο δικός του νόμος.

Εμείς εγκαίρως σας γνωρίζουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών, και αναμένουμε.

Αναμένουμε τις αποφάσεις σας και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν νομοθετημένα και τα Τοπικά Δημοψηφίσματα. 

 

Με εξαιρετική τιμή,

Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας 

Ενωση Καταναλωτών Μεσσηνίας