Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 17:19

Χαλάζι και ανεμοστρόβιλος κατέστρεψαν τις καλλιέργειες σε Σπηλιά και Φαρακλάδα

Χαλάζι και ανεμοστρόβιλος κατέστρεψαν τις καλλιέργειες σε Σπηλιά και Φαρακλάδα

Το τεράστιο μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση και ο ανεμοστρόβιλος στην περιοχή της Τριφυλίας αποκαλύπτει η επόμενη ημέρα, με το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοπαραγωγής να έχει χαθεί και τις ζημιές στις υπαίθριες καλλιέργειες να είναι ολοκληρωτικές.

Στο επίκεντρο των ζημιών είναι η περιοχή των Δημοτικών Διαμερισμάτων Σπηλιάς και Φαρακλάδας, όπου οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού πέρα από τον καρπό που χτυπήθηκε και έπεσε, ακόμη και αυτός που έχει μείνει πάνω στα δέντρα έχει σοβαρά προβλήματα. Πολλοί είναι σε δίλημμα αν θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη συγκομιδή ή να περιμένουν λίγες ημέρες ακόμη.

Αυτό που συστήνεται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας είναι, όπου η συγκομιδή καθυστερήσει, οι παραγωγοί να προβούν άμεσα σε ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία τόσο του εναπομείναντα ελαιοκάρπου όσο και των ελαιοδέντρων για την επόμενη χρονιά.

Οσον αφορά τις υπαίθριες καλλιέργειες σε πατάτες και φυλλώδη λαχανικά, έχουν χαθεί οριστικά και οι ζημιές είναι σχεδόν ολοκληρωτικές, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Το μέγεθος της καταστροφής δείχνει και ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν χθες στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στο Δήμο Τριφυλίας για τη Δ.Ε. Κυπαρισσίας, οι οποίες ξεπέρασαν τις 60. 

Σημειώνεται ότι οι πληγέντες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, ενώ απαραίτητο είναι να έχουν μαζί τους την ταυτότητα, το ΑΦΜ και τον λογαριασμό τραπέζης. Το κόστος για τις δηλώσεις είναι 10 λεπτά το ελαιόδεντρο και 2 ευρώ το στρέμμα για τις καλλιέργειες κηπευτικών.

Κ.Μπ.