Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016 16:03

Τσάντες σε ιδιαίτερα σχέδια από τη Μεσσήνια Κατερίνα Ρότσου (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Τσάντες σε ιδιαίτερα σχέδια από τη Μεσσήνια Κατερίνα Ρότσου (φωτογραφίες)

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένο αξεσουάρ για τη γυναίκα από την τσάντα που κρατά στο χέρι, στον ώμο, στην πλάτη. Η μόδα στις τσάντες αλλάζει διαρκώς, όπως και τα γούστα μας, όμως η Μεσσήνια Κατερίνα Ρότσου (κατάγεται από τη Χώρα) βρήκε τον τρόπο να σχεδιάσει μία τσάντα, την οποία δεν τη βαριέται κανείς και ποτέ!

Είναι η τσάντα - χάρτης της Ελλάδας, η οποία έχει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, σε Ελλάδα και εξωτερικό, γιατί θυμίζει σε όλους, τους παλιούς χάρτες που υπήρχαν στα σχολεία… Για πιο μοντέρνα προσέγγιση, έχει κατασκευάσει και τσάντες οι οποίες δείχνουν αστικά κέντρα, συγκεκριμένες περιοχές. Αυτές δίνουν ένα πιο industrial αποτέλεσμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχέδιά της τα έχει κάνει και κολάν. 

 

- Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι σχεδιαστές επιστρέφουν σε θέματα βίντατζ, φερμένα από το παρελθόν και τις αναμνήσεις μας. Ομως η δική σας "πρώτη ύλη" ήταν η πιο πρωτότυπη. Πώς σας ήρθε η ιδέα; Πόσο εύκολο ήταν να βρείτε τους παλιούς χάρτες και να τους κάνετε ύφασμα; 

"Αυτό που συγκινεί στις τσάντες πράγματι είναι ο σχολικός χάρτης με τον οποίον συνδεόμαστε όλοι παιδιόθεν. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας και του τόπου μας, το οποίο βλέπουμε πάλι μπροστά μας, να αναβιώνει σ' ένα άλλο περιβάλλον και μας ξαφνιάζει ευχάριστα. Η αρχή ήταν εύκολη και την βρήκα μπροστά μου τυχαία σε μια στιγμή ανύποπτη. Οι πρώτοι χάρτες ήταν οι χάρτες στο δημοτικό σχολείο όπου φοιτούσε η κόρη μου. Τους είδα, μ' εντυπωσίασαν, τους φωτογράφισα κι έψαχνα ένα ολόκληρο καλοκαίρι τρόπο να τους μεταφέρω στο ύφασμα. Για κάποιο λόγο μου είχε καρφωθεί η ιδέα να τους μετατρέψω σε τσάντες. Τελικά με βρήκε το φθινόπωρο με μια σειρά από 4 τσάντες «thegreekbag». Από εκεί ξεκίνησε η περιπέτεια με τους χάρτες. Ανακάλυψα ότι υπάρχουν πολλοί και καταπληκτικοί χάρτες, ότι η Αθήνα έχει πολλές εκκλησίες, ότι ο Βόλος έχει την καλύτερη πολεοδομία και ότι δεν είμαι τόσο αγεωγράφητη όπως νόμιζα αρχικά". 

- Ποια είναι η... γεωγραφική περιοχή που πουλάει πιο πολύ;

"Μεγαλύτερη επιτυχία έχουν οι Κυκλάδες. Ακολουθεί η Αθήνα και τα πέριξ. Και η Μεσσηνία όμως μια χαρά τα πάει!".

- Ποιο ήταν το επάγγελμά σου πριν ασχοληθείς με τις τσάντες; 

"Υπήρξα για χρόνια καθηγήτρια γερμανικών, είναι μια δουλειά που αγαπώ πολύ και με συγκινεί. Αλλά μετά από τόσα χρόνια διδασκαλίας, μπήκα στον πειρασμό να δοκιμάσω την τύχη μου και σ' έναν άλλον τομέα. Ηθελα να δημιουργήσω κάτι με τα χέρια μου, να δώσω μορφή σε μια ιδέα. Κυρίαρχο όμως ρόλο στην επιλογή μου να ασχοληθώ τελικά με τον ελληνικό χάρτη, ήταν η ανάγκη μου να μιλήσω για τον τόπο μου με τον δικό μου τρόπο. Τουλάχιστον να επιστήσω την προσοχή. Να δώσω τροφή για λίγη σκέψη και αφορμή για μια κουβέντα".

- Εχεις και κάποιες παραγγελίες από το εξωτερικό; Ισως για τσάντες με άλλους χάρτες πάνω τους;

"Εχω παραγγελίες και από το εξωτερικό, αυτός εξάλλου ήταν και ο αρχικός στόχος. Να ταξιδέψει η Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο μακριά και πιο πολύ. Υπήρξε μάλιστα πριν από καιρό μια πρόταση να σχεδιάσω μια τσάντα με τα βουνά της Ελβετίας. Τελικά δεν ευδοκίμησε αυτό το εγχείρημα. Προφανώς δεν έχω τελειώσει ακόμα με την Ελλάδα. Οταν ολοκληρώσω με την χώρα μου, ίσως και να επεκταθώ".

- Επόμενες ιδέες; Βήματα; Ποιο υλικό θα ήθελες να δουλέψεις ή πάνω σε ποια θεματική;

"Υπάρχουν πολλές ιδέες που σκοπεύω να υλοποιήσω το συντομότερο. Είναι που τις κουβαλώ μαζί μου καιρό και επιτακτικά μου ζητούν να ασχοληθώ μαζί τους. Τα βήματά μου είναι αρκετά αργά -έτσι κάνουν οι Αιγόκεροι μου είπαν- προσπαθώ να είναι και σταθερά. Οσο σταθερά βήματα μπορεί να κάνει κάποιος την εποχή αυτή. Το ύφασμα σαν υλικό ακόμα δεν το έχω εξαντλήσει, θέλω να μάθω περισσότερα γι' αυτό και να συνεχίζω να πειραματίζομαι. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζω τις ελληνικές τσάντες που θα κρατήσουμε όσοι από μας αναγκαστούμε να κινήσουμε για μέρη κρύα και βροχερά. Σε ύφασμα αδιάβροχο".

Περισσότερα μπορεί κανείς να δει στο http://thegreekbag.tictail.com

 

 


NEWSLETTER