Κυριακή, 21 Μαϊος 2017 15:26

Δασολόγιο: αντιρρήσεις - εξαγορές

Δασολόγιο: αντιρρήσεις - εξαγορές

Του Σταύρου Γ. Σταυρόπουλου 

Πολιτικού Μηχανικού M.Sc.

Εως τις 12 Ιουνίου θα πρέπει οι πολίτες να υποβάλουν αιτήσεις για εξαγορά ή χρήση στις περιοχές όπου υπάρχουν αναρτημένοι δασικοί χάρτες, προκειμένου να πληρώσουν για να συνεχίσουν να έχουν την χρήση των παρανόμως εκχερσωμένων εκτάσεων. Οι εκτάσεις αυτές φαίνονται στους δασικούς χάρτες ως δασικές αλλά καλλιεργούνται προ του έτους 2007 και έχουν χαρακτηρισμό Δ/Α. Οι «ιδιοκτήτες» των εκτάσεων αυτών, αν υποβάλουν αίτηση και εξαγοράσουν τη χρήση, δεν θα χάσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις και δεν απαιτείται η υποβολή άσκοπων αντιρρήσεων.

Το κόστος «έγκρισης επέμβασης (χρήση) για καλλιέργεια» όπως είναι η ορολογία ή για εξαγορά (γη και χρήση μόνο για καλλιέργεια), εξαρτάται από την αντικειμενική αξία του γεωτεμαχίου και την τιμή ανά στρέμμα του δάσους. Αν η αντικειμενική αξία και αυτή του δάσους είναι π.χ. 1000 €/στρ., τότε το κόστος εξαγοράς ή η απόκτηση χρήσης για καλλιέργεια είναι:

Για εξαγορά έκτασης για καλλιέργεια που εκχερσώθηκε πριν από το 1975 σε δημόσιες δασικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα 450€/ στρ.

Για έγκριση χρήσης που εκχερσώθηκε πριν το 1975 σε δημόσιες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα 200€/ στρ.

Για έγκριση χρήσης που εκχερσώθηκε πριν το 1975 σε ιδιωτικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα 125 €/ στρ.

Για έγκριση χρήσης που εκχερσώθηκε μετά το 1975 έως το 2007 σε δημόσιες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα 300€/ στρ.

Για έγκριση χρήσης που εκχερσώθηκε μετά το 1975 έως το 2007 σε ιδιωτικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα 225 €/ στρ. 

Η πληρωμή θα γίνει σε 100 δόσεις.

Σε περίπτωση που δεν γίνει η εξαγορά, το Δασαρχείο θα επικυρώσει τους δασικούς χάρτες και θα τους στείλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οπότε θα χαθεί η επιδότηση. 

Για εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 με αγροτική μορφή και μεταγενέστερα δασώθηκαν, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας με τίτλους, μπορούν να αναγνωριστούν ως ιδιωτικές εφόσον ο ιδιώτης προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας οι οποίοι να ανάγονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 με την προϋπόθεση ότι έχουν μεταγραφεί. 

Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί, ακόμη και αν έχουν τελεσιδικήσει δικαστικά, ανακαλούνται.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τίτλοι πριν το 1946 αλλά ο κάτοχος έχει τίτλους προ του 2004 και οι εκτάσεις αυτές είναι δασικές, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν με έγκριση του Δασαρχείου για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση κατόπιν αιτήσεως. Αντίστοιχα, αν οι εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες, τότε η πράξη αναδάσωσης ανακαλείται.