Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 14:10

Μαργέλης: "POS στα δικηγορικά γραφεία, γιατί αλλιώς… πρόστιμο"

Μαργέλης: "POS στα δικηγορικά γραφεία, γιατί αλλιώς… πρόστιμο"

Να σπεύσουν οι δικηγόροι της Καλαμάτας και να εγκαταστήσουν στα γραφεία τους POS πριν τις 27 του μήνα, αλλιώς κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο ακόμα και 1.500 ευρώ. Αυτό συστήνει στους δικηγόρους - μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας ο πρόεδρός τους Κώστας Μαργέλης.

Οπως είπε χθες στη σχετική συνέντευξη Τύπου «οι δικηγόροι θα πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους, να μην περιμένουν τι άλλο θα αποφασίσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αλλά να σπεύσουν από μόνοι τους να βάλουν τα POS στα γραφεία τους το αργότερο μέχρι τις 27 του τρέχοντος μήνα». 

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι προχθές η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αποφάσισε ότι «σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, οι δικηγόροι δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν POS στις συναλλαγές τους». Μια μέρα όμως μετά (χθες) και σύμφωνα με ομόφωνη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η υπουργική απόφαση για την χρήση POS (πληρωμή με κάρτα) δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΔΣΚ, «οι λήπτες των υπηρεσιών των δικηγόρων δεν είναι "καταναλωτές" και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση -κατά το μέρος που αφορούσε τους δικηγόρους- εκφεύγει από το όριο της νομοθετικής εξουσιοδότησης που είχε εκ του νόμου». 

Τελικά, παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν, η Αρχή έκρινε κατά πλειοψηφία ότι «η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων». 

Ο Κώστας Μαργέλης εκτίμησε μάλιστα καταλήγοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί εύκολα να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό και μάλλον θα προβεί σε κάποια νομοτεχνική διάταξη, που θα βελτιώνει τη διατύπωση στο νόμο, οπότε συστήνει στους συναδέλφους του να προλάβουν τα χρονικά όρια και να μην το διακινδυνεύσουν.

Ν.Κ.