Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017 09:19

Στον Φάμελλο οι Μανιάτες για τους δασικούς χάρτες (βίντεο)

Στον Φάμελλο οι Μανιάτες για τους δασικούς χάρτες (βίντεο)

Οι Μανιάτες συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά των δασικών χαρτών όπως έχουν αναρτηθεί, με όλους τους νόμιμους τρόπους, μέχρι να επιλυθεί το θέμα των περιουσιών τους.

Προχθές το απόγευμα, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Μάνης συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο - και συμφωνήθηκε μέχρι το τέλος Ιουλίου να του στείλουν πρότασή τους για νομοθετική ρύθμιση. Ακόμα, την Κυριακή 30 Ιουλίου οργανώνουν συναυλία διαμαρτυρίας στη Μηλέα.

Ολα αυτά αναφέρθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο "Rex".

Ο Χρίστος Κοτσωνής ενημέρωσε για τη συνάντηση 5μελούς επιτροπής με τον κ. Φάμελλο, στην οποία παρέστη και το νομικό επιτελείο των Μανιατών. Οπως είπε, «έγινε σε καλό κλίμα και συμφωνήθηκε μέχρι τέλος του μήνα νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το θέμα των μανιάτικων περιουσιών. Ο υπουργός θα τη μελετήσει, αλλά δεν υποσχέθηκε ότι θα την αποδεχθεί». Ωστόσο, παρατήρησε πως «το υπουργείο ψάχνει να βρει λύση μόνο για τους καταπατητές, ενώ εμείς στη Μάνη είμαστε πραγματικοί ιδιοκτήτες». Εκτίμησε ότι τη γη της Μάνης την ερήμωσε η πολιτική του ελληνικού κράτους, και το κράτος έχει συνέχεια. 

Ο κ. Κοτσωνής ανέφερε ότι «τα αγριώματα της Μάνης ήταν οικιστικές εκμεταλλεύσεις. Ηταν σταροχώραφα, σικαλοχώραφα που εγκαταλείφθηκαν, κι έρχεται το Δασαρχείο να τα βγάλει δασικές εκτάσεις». Δήλωσε πως «θα προχωρήσουμε τον αγώνα μας με όλους τους νόμιμους τρόπους» και ξεκαθάρισε ότι «όσοι συντάσσονται με τον αγώνα μας, δε θα καταθέσουμε ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες. Είμαστε από χέρι χαμένοι και μπαίνουμε στο σύστημά τους και στη ζυγαριά, για το αν έχουμε ή δεν έχουμε δίκιο». 

Παρατήρησε, επίσης, ότι «σου λένε πως έχουν τις αεροφωτογραφίες του 2008 που δείχνουν δασικές εκτάσεις, ενώ από το 1979 είχαν νόμο και δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα για την περιουσία σου. Πολλοί Μανιάτες πήγαν κατηγορούμενοι».

Ο Τάκης Γκούζος αμφισβήτησε την εγκυρότητα των αεροφωτογραφιών του 1945 και παρατήρησε πως στη Μάνη πρόκειται για κτήματα που έμειναν ακαλλιέργητα και έχουν αγριέψει. Καταλόγισε πρόθεση κακής προέλευσης στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι «έλυσαν προβλήματα των καταπατητών και στο δικό μας πρόβλημα δεν έσκυψαν». Εκανε λόγο για «κοινή υπουργική απόφαση για να αγοράσουμε με 100 δόσεις τα κτήματα των προγόνων μας...» και δήλωσε πως «δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, δεν θα δεχθούμε κανέναν να μας αδικήσει. Θέλουν τα κτήματά μας θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Υπερταμείο και θα δοθούν σε "ημέτερους"».

Ο Γιώργος Περουτσέας ανέφερε ότι «το μήνυμα που έστειλε η Ενωση Μεσσηνίας, για τον κίνδυνο να χαθούν επιδοτήσεις, είναι λάθος και εγκληματικό απέναντι στους Μανιάτες και τον τόπο μας». Ενημέρωσε για τη συναυλία διαμαρτυρίας στις 30 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στη Μηλέα, στο θέατρο "Κώστας Καζάκος", με τίτλο "Μανιάτικες φωνές τραγουδάμε για τη γη μας". Και παρατήρησε ότι «τα χωράφια μας που αγρίεψαν ανήκουν και θα ανήκουν στους Μανιάτες».

 

Γ.Σ.