Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 09:06

18 ανήλικοι μετανάστες παραμένουν στην Καλαμάτα

18 ανήλικοι μετανάστες παραμένουν στην Καλαμάτα

 

Χωρίς να υπάρχει χώρος γι' αυτούς, ώστε να φύγουν και να φιλοξενηθούν σε μια οργανωμένη δομή της ενδοχώρας, 18 ασυνόδευτοι ανήλικοι από το Πακιστάν παραμένουν από τις 15 Ιουλίου στην παλιά νοσηλευτική σχολή, στο χώρο του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας.

Οπως ενημέρωσε την «Ε» η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας, γιατί οι παραπομπές ανηλίκων από τα νησιά και τον Εβρο είναι πολλές και οι χώροι φιλοξενίας έχουν κορεστεί. 

Οι 17 από τους 18 ανήλικους ήταν μεταξύ των 102 παράτυπων μεταναστών που κινδύνευσαν και διασώθηκαν από φορτηγό πλοίο στις 15 Ιουλίου, ανοιχτά της Σαπιέντζας. 

Μαζί με τους 18 ανήλικους, στην παλιά νοσηλευτική σχολή παραμένουν και οι 53 παράτυποι μετανάστες (Ιρακινοί κουρδικής καταγωγής, Αφγανοί και Σομαλοί) οι οποίοι έφτασαν στην Καλαμάτα με την τελευταία καραβιά από τα Κύθηρα.

AD HOC ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Εν τω μεταξύ, τη φροντίδα για τις τυπικές από το νόμο διαδικασίες την έχει αναλάβει -όπως κάθε φορά- η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας. Πρόκειται όμως για έναν ρόλο που κανονικά δεν αναλογεί στην Αστυνομία, όπως τόνισε στην "Ε" η εκπρόσωπος της ομάδας της Υπατης Αρμοστείας, Ερασμία Ρουμανά, με την ευκαιρία επίσκεψης ομάδας μελών της την περασμένη Δευτέρα, στο χώρο της νοσηλευτικής όπου φιλοξενούνται οι 70 περίπου άνθρωποι. Αυτό είναι ευθύνη της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Οπως μας είπε η κ. Ρουμανά, τέτοιες ad hoc αφίξεις γίνονταν από παλιότερα, τόσο στην Πύλο όσο και στην Καλαμάτα. Οι νεοεισερχόμενοι στη χώρα μας, είτε σε περιοχές στα σύνορα είτε σε περιοχές όπως η δική μας, από το νόμο έχουν την ίδια μεταχείριση, που σημαίνει: καταγραφή, εντοπισμός ευάλωτων ομάδων (π.χ. ασυνόδευτοι ανήλικοι όπως στην περίπτωση των 18 εφήβων), ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες (όπως η αίτηση ασύλου), αλλά και τις υποχρεώσεις τους βάσει νόμου.  

Επειδή όμως στην Καλαμάτα δεν υπάρχει αυτός ο μηχανισμός, όλες τις διαδικασίες τις αναλαμβάνει η τοπική Διεύθυνση Αστυνομίας, αφού τελειώσει η ποινική διαδικασία από το Λιμενικό. Μια λύση λοιπόν θα ήταν μια κινητή μονάδα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται από το σχετικό νόμο.

Ν.Κ.