Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 09:11

Οι γυναίκες θύματα δεν καταγγέλλουν την κακοποίησή τους 

Οι γυναίκες θύματα δεν καταγγέλλουν την κακοποίησή τους 

 

Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιαστεί ή με κάποιον άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της.

Και μπορεί η ίδια να θέλει αλλά να μην μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος για να βάλει δικηγόρο και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, όμως στη Μεσσηνία μπορεί να απευθυνθεί στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, που θα την παραπέμψει στις δωρεάν νομικές υπηρεσίες για γυναίκες θύματα βίας του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Βέβαια όλο αυτό δεν είναι και τόσο απλό ως διαδικασία... Ο αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης, υπεύθυνος για την εποπτεία λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής, εξηγεί στην "Ε" ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι χρονοβόρα. Χρειάζεται η σύνταξη έκθεσης από τις ειδικούς του κέντρου και τελική έγκριση από το Κέντρο Ερευνας για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), το οποίο θα πληρώσει τις νομικές υπηρεσίες που παρέχει ο σύλλογος δωρεάν στις γυναίκες. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και ο Δικηγορικός Σύλλογος υπέγραψε το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΚΕΘΙ, καμία γυναίκα δεν αναζήτησε τη δωρεάν νομική βοήθεια μέσω του συγκεκριμένου τρόπου.

ΑΠΡΟΘΥΜΕΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που απορρέουν από σχετικές έρευνες, το 55% - 95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα. Η απροθυμία των γυναικών να πουν με λόγια για τη βία που βιώνουν πίσω από την κλειστή πόρτα του σπιτιού τους φαίνεται ίσως και από το μηδενικό ενδιαφέρον για τη δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας σε κακοποιημένες γυναίκες από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας. Μια υπηρεσία που ο σύλλογος παρέχει από τον περασμένο Ιούνιο, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνας για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Βέβαια, βασική προϋπόθεση είναι η έγκριση της βοήθειας από το ΚΕΘΙ, και γι' αυτό θα πρέπει πρώτα η γυναίκα να απευθυνθεί στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας. Εκεί, η κοινωνική λειτουργός, η ψυχολόγος και η κοινωνιολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής θα συντάξουν μια έκθεση και θα την στείλουν για έγκριση στο ΚΕΘΙ, που θα πληρώσει το δικηγόρο. Και μέχρι τώρα, όπως μας είπε ο Παύλος Μπουζιάνης, δεν έχει ακολουθηθεί καμία τέτοια διαδικασία -η οποία μάλιστα είναι και χρονοβόρα. «Η διαδικασία είναι αφενός μεν λίγο χρονοβόρα, αφετέρου δεν είναι και σίγουρο αν εγκριθεί, γιατί στο Κέντρο τους έχουν πει από το ΚΕΘΙ να εξαντλούν όλες τις άλλες δυνατότητες νομικής υποστήριξης που έχουν», αναφέρει συγκεκριμένα. Και προσθέτει πως απαραίτητη προϋπόθεση από το ΚΕΘΙ είναι η γυναίκα να μην μπορεί μόνη της να σηκώσει το κόστος ενός δικηγόρου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος παρέχει από το πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΚΕΘΙ τη δυνατότητα νομικής υποστήριξης και σε θέματα που αφορούν τη γονική μέριμνα, τη διατροφή μετά από ένα διαζύγιο κ.ά. 

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο και μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιαστεί ή με κάποιον άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της. Αυτό προκύπτει από ενημερωτική εκδήλωση του Κέντρου Συμβουλευτικής, όπου η ψυχολόγος τότε είχε αναφερθεί και στο ερώτημα που βασανίζει συχνά: Γιατί η γυναίκα δεν φεύγει από τη βίαιη σχέση; Μια απάντηση είναι ότι ακόμα και αν φύγει η γυναίκα δεν σημαίνει πως η βία σταματά, καθώς ο δράστης μπορεί να την παρακολουθεί, να την καταδιώκει, να συνεχίζει να την απειλεί. Η περίοδος ειδικά που μια γυναίκα φεύγει ή ετοιμάζεται να φύγει από τη σχέση είναι η πιο επικίνδυνη για την ίδια και τα παιδιά της. Οσο για το γιατί δεν φεύγει, δεν πρέπει να ξεχνάμε τόσο τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κακοποίησης στη γυναίκα, που της προσδίδουν χαρακτηριστικά θύματος, όσο και τους οικονομικούς, πολιτισμικούς και κοινωνικούς παράγοντες που την εμποδίζουν να διαφύγει από την κακοποιητική σχέση.

ΔΕΣΜΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ

Σκιαγραφώντας δε το προφίλ του θύματος, οι ειδικοί περιγράφουν ορισμένες βασικές αρχές της ψυχολογικής παρέμβασης. Η γυναίκα λοιπόν που υφίσταται βία αναπτύσσει μια μαθημένη αδυναμία αντίδρασης, με αποτέλεσμα να νιώθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή. Παγιδεύεται στη σχέση και ελπίζει ότι θα αλλάξει ο σύντροφός της. Υπάρχουν όμως και κοινωνικοί παράγοντες, όπως η οικονομική εξάρτηση από το σύζυγο, η αγωνία για το μέλλον της ίδιας και των παιδιών της, οι ενοχές, οι δυσκολίες στο να βρει δουλειά, όταν ειδικά η οικογένειά της δεν μπορεί να την στηρίξει. Υπάρχει και η ψυχολογική βία την οποία είναι δύσκολο να την διακρίνουμε, γιατί δεν είναι χειροπιαστή και αποσκοπεί στην υποταγή του άλλου -με συνέπειες σοβαρότερες ακόμη και από τη φυσική βία. Επίσης υπάρχει και ένα ποσοστό γυναικών που ασκεί βία στους συντρόφους τους. 

ΟΙ ΜΥΘΟΙ

Εχουμε πολλές φορές αναφέρει στα ρεπορτάζ μας για τους μύθους που επικρατούν γύρω από την ενδοοικογενειακή βία. Ενας από αυτούς είναι μια οικογένεια ή ένας σύντροφος με χαμηλό εισόδημα ή και μετανάστες. Οι έρευνες όμως και οι στατιστικές καταρρίπτουν κάτι τέτοιο, καθώς δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ανεξάρτητη από το μορφωτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο του ατόμου. Οπως ένας ακόμη μύθος είναι ότι οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ ή και ναρκωτικών. 

Ο ΝΟΜΟΣ

Ο νόμος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας μπορεί σύμφωνα με νομικούς να συμβάλει θετικά στην εξέλιξη της καταπολέμησης του συγκεκριμένου φαινομένου και στην άμεση και αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η εκάστοτε γυναίκα - θύμα ενδοοικογενειακής βίας συνειδητοποιεί ότι οφείλει να προβεί σε καταγγελία της βίαιης συμπεριφοράς του δράστη.

ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το σημαντικό είναι να ξέρουν οι γυναίκες ότι οι υπηρεσίες συμβουλευτικής, υποστήριξης αλλά και οι νομικές παρέχονται δωρεάν. Η πρώτη επαφή μπορεί να γίνει με επικοινωνία της ίδιας της γυναίκας τηλεφωνικά στο 27210 99225 (και φαξ), καθώς και στο 27210 99212, αλλά και με την προσέλευσή της στο Κέντρο (οδός Περρωτού και Μαντίκλου, Καλαμάτα) -το οποίο λειτουργεί με προγραμματισμένες συνεδρίες που ορίζονται σε συνεργασία με τα στελέχη. Το e-mail είναι ksg@kalamata.gr, ενώ οποιαδήποτε ώρα μια γυναίκα μπορεί να καλεί στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.