Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 09:16

Ένας χρόνος μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μεσσηνία: Εμειναν τα σημάδια και η απογοήτευση (φωτογραφίες)

Ένας χρόνος μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μεσσηνία: Εμειναν τα σημάδια και η απογοήτευση (φωτογραφίες)

 

 

Ενας χρόνος κλείνει σήμερα από τις φονικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, στις οποίες 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι στην Καλαμάτα, στα χωριά του δήμου και σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας, έχασαν περιουσίες και κόπους χρόνων.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Στις γειτονιές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας που δοκιμάστηκαν σκληρά και στις οποίες περπατήσαμε χθες, υπάρχουν ακόμα τα σημάδια από το νερό που ανέβηκε πολύ ψηλά και πλημμύρισε δρόμους και σπίτια, ενώ παρέσυρε και κατέστρεψε αυτοκίνητα. Ο κόσμος απογοητευμένος δεν περιμένει τίποτα πλέον, καθώς διαπιστώνει ότι η κατάσταση είναι ίδια σχεδόν με πέρσι. Βλέπει ότι δεν έγιναν έργα που είχαν ανακοινωθεί και καταλαβαίνει πως για να γίνει το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που μελετάει ο "Μορέας" θα περάσουν χρόνια.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας υπενθυμίζει τα τρία αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Υποδομών, ύψους 8 εκ. ευρώ, και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο μεγάλο έργο που μελετάει ο “Μορέας” από την Καλαμάτα μέχρι το Πήδημα.

Στη λαγκάδα της οδού Βαγγέλη Δράκου υπάρχουν ακόμα τα χώματα από τις λάσπες, σπίτια παραμένουν κλειστά ή τώρα επισκευάζονται, ενώ περιφράξεις παραμένουν κατεστραμμένες. “Δεν έχει αλλάξει τίποτα, ίδια είναι τα πράγματα”, μας είπε κάτοικος της περιοχής και μας έδειξε τα χώματα από τις περσινές λάσπες. Μας υπενθύμισε ότι ο δήμαρχος είχε πει πως θα διαπλατύνει το δρόμο στο στενό τμήμα του για να μεγαλώσει ο αγωγός, αλλά δεν έγινε τίποτα.

Στο Φραγκοπήγαδο επαγγελματίας της περιοχής παρατήρησε ότι είχαν αποδεχτεί να γίνει εκβάθυνση του ρέματος, στο κλειστό τμήμα που είχε σπάσει, αλλά τελικά το έκλεισαν έτσι. Παραδέχτηκε ότι “τώρα το ρέμα καθαρίστηκε πιο ψηλά, αλλά πάλι έχει λογγώσει”. Στο ρέμα, το Ελαφογκρέμι, λίγο πριν σκεπαστεί, παραμένει σπασμένη η όχθη στο δρόμο και υπάρχει η προειδοποιητική πλαστική ερυθρόλευκη κορδέλα. 

Μετά την εκκλησία τα ρεματάκια καθαρίστηκαν, αλλά είναι φανερό πως οι υποδοχές τους παραμένουν μικρές, ανεπαρκείς.

Στην οδό Μπακογιάννη, μια γυναίκα μας είπε ότι πήρε 2.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής της, αλλά διαμαρτυρήθηκε ότι καταστράφηκε το πάτωμα και πολλά άλλα πράγματα, κι έτσι τα χρήματα αυτά ήταν πολύ λίγα. Μια γειτόνισσά της ευχήθηκε να μην ξαναζήσουν τέτοιο εφιάλτη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “αν είναι να το ξαναζήσω, καλύτερα να πεθάνω”.

Στην οδό Γλαύκου ο Γιώργος Αθανασόπουλος που καθάριζε μπάζα, μας έδειξε πόσο ψηλά είχε φτάσει το νερό και θυμήθηκε ότι από τις 4 έως τις 7 το πρωί ο ίδιος είχε ανέβει στην ταράτσα, για να γλιτώσει. Διαμαρτυρήθηκε ότι “ μόλις πριν από ένα μήνα ήρθαν και καθάρισαν τον αγωγό, κι αυτό γιατί φώναζα συνέχεια”. Οσον αφορά τις αποζημιώσεις για τις σοβαρές καταστροφές, μας είπε ότι "για τις ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο στο Ασπρόχωμα ένα χρόνο νωρίτερα, το 2015, δεν έχουν πάρει ακόμα τίποτα, οπότε καταλαβαίνετε τι θα γίνει με μας”.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας σημείωσε ότι “μελετητικά ο Δήμος Καλαμάτας ήταν ώριμος και εντάξαμε 3 αντιπλημμυρικά έργα, 8 εκ. ευρώ. Ενα μέρος των πρώτων έργων, αυτού από τη Θουρία έως το Νοσοκομείο, θα δουλέψει το φετινό χειμώνα”. Και υπενθύμισε πως “είχε πολλά χρόνια να έρθει δεκάρα στο Δήμο Καλαμάτας για αντιπλημμυρικά έργα”. Μας ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη στην Αθήνα, με στελέχη του υπουργείου Υποδομών και του “Μορέα” για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο από την Καλαμάτα μέχρι το Πήδημα. Εργο για το οποίο είναι σε εξέλιξη η μελέτη και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. “Θα λύσει τα προβλήματα στη Βαγγέλη Δράκου και στο Φραγκοπήγαδο, τη Γλαύκου και την Μπακογιάννη”, ανέφερε ο δήμαρχος - και πρόσθεσε πως ο δήμος έχει μελέτη και για το Νέδοντα.

Για τις αιτίες της καταστροφής είπε ότι “η πόλη αναπτύχθηκε άναρχα, με εκτός σχεδίου δόμηση και καταπάτηση ρεμάτων - αγωγών ομβρίων”.

Για το έργο στη Θουρία, στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων, είπε ότι “υπήρξε εμπλοκή. Πολίτης που έκανε καταγγελία, έχει άλλη αντίληψη για το έργο που πρέπει να γίνει, η οποία στοιχίζει πολλά χρήματα. Θα κάνουμε καθαρισμό και αποκατάσταση του αγωγού που υπήρχε, δε θα μπει διπλός αγωγός”. Ενημέρωσε, επίσης, ότι “θα κάνουμε ακόμα 5 - 6 αναθέσεις μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη Θουρία, την Αμφεια, την Πολιανή, τα Αρφαρά και το Πήδημα. Εχουμε και 4 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”.

Τέλος, ζήτησε να επαναλειτουργήσει ο ΓΟΕΒ, να γίνουν έργα σε κανάλια και καναλέτα, και εκτίμησε ότι όλα αυτά είναι πολύ μεγάλα έργα και χρειάζονται χρόνο.